Dagsordenens punkt 20-3 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
10.
mødedag, mandag den 22. maj 2000
Hvis ingen ønsker ordet, så går vi direkte til afstemning, men Otto Steenholdt har bedt om at få ordet.
Otto Steenholdt, løsgænger.
Under drøftelsen af dette punkt, så fremsendt jeg et ændringsforslag på et tidligere tidspunkt, men desværre var det igen forretningsordenen, som hindrede dette forslag, og jeg kommenterede, at man i forbindelse med bekæmpelsen af forekomsten af lungekræft her i Grønland, det betyder så, at passive ryger også kan få kræft ved at være passive rygere.
Og i Grønland er der jo flere børn og unge der får asthmasygdomme, og de personer som ikke kan være på deres arbejdsplads, p.g.a. at deres kolleger der ryger, og der er vistnok 3 sygehuse, at de fuldstændigt har ophævet tobaksrygning i sygehusene, det er jo også meget positivt, og jeg havde ellers et ændringsforslag, og jeg håber, at formandskabet måske lige undersøger om det eller om det måske lige er for sent, således at det i de offentliges virksomheder, at det så bliver forbudt at ryge i enhver offentlig arbejdsplads.
Det
er blot en klar melding, men jeg håber, at Formandskabet allerede har modtaget
det skriftligt.
Og jeg skal lige nævne, og hvor jeg så lige benytter denne lejlighed, at der ved ændringsforslag, så er der 4 medlemmer der skal stå bag, og jeg har med glæde erfaret, at Kandidatforbundet støtter dette ændringsforslag.
Ole Lynge, Landstingsformand, Inuit Ataqatigiit.
Vi skal lige følge den rækkefølge der er, af dem der ønsker at få ordet. Men m.h.t. det Otto har været inde på, der er det korrekt, at der i henhold til vores forretningsorden, så skal ændringsforslaget have været fremsendt i går og afleveret, og såfremt vi skal dispensere for denne bestemmelse, så er det Landstinget godkende, hvorvidt ændringsforslaget bliver vedtaget.
Og jeg må kunne direkte spørge, om Landstinget vil godkende dette ændringsforslag bliver godkendt. Partierne bliver nødt til, at kommentere det igennem ordførerne.
Først
er det Ruth Heilmann, Siumut, og derefter Mogens Kleist, men først Ruth
Heilmann.
Ruth Heilmann, ordfører, Siumut.
Fra Siumut har vi jo færdigbehandlet udvalgsbehandlingen her, og vi vil stemme for punktet her i dens nuværende form. Sagen har pågået i lang tid, og det er først nu løsgængeren har fremsat sit forslag, og denne mulighed er jo også allerede indarbejdet, hvorfor vi indstiller at 3. behandlingen fortsætter.
Så er det Mogens Kleist, Kandidatforbundet.
Mogens Kleist, ordfører, Kandidatforbundet.
Tak. Sidste gang vi behandlede denne sag, og vi snakkede om ændringsforslaget, så spurgte jeg Landsstyret, idet det ikke helt stemmer overens med de bemærkninger der er, hvor man sagde, at man kunne komme med den mulighed, det kan godt være, at vi har fået et uklart svar, og de to ting, stemmer jo ikke overens med hinanden, hvorfor vi m.h.t. Otto Steenholdts forslag, der har vi jo ikke fået et entydigt svar.
Under fremlæggelsen sagde Landsstyremedlemmet for Sundhed, at man m.h.t. forordning, så er der mulighed for, at sygehuse og skole, f.eks. skal indrette særlige rygelokaler, så vi gerne have, at vide, hvad det er for nogle ting, som kommer til at være gældende, også m.h.t. denne forordning.
Og så er det Olga Poulsen, Inuit Ataqatigiit.
Olga Poulsen, ordfører, Inuit Ataqatigiit.
I Inuit Ataqatigiit vil vi indstille til, at vi 3. behandler nærværende punkt. Først er det et forslag, så er der ingen datoer på forslaget, og i henhold til vores forretningsorden ' 33 stk. 4, så skal punktet være afleveret dagen før. Hvorfor vi ikke kan støtte forslaget her.
Det som Mogens Kleist var inde på, der mener jeg, at såfremt i anser denne problematik for at være meget vigtigt, så kunne I gennem udvalgsarbejdet have fremført det.
Mogens Kleist har bedt om at få ordet igen, og derefter er det Augusta Salling.
Mogens Kleist, ordfører, Kandidatforbundet.
Til Olga så skal jeg nævne, at jeg har stillet Landsstyremedlemmet et spørgsmål ikke udvalget. Og derfor så efterlyser jeg, hvilke svar Landsstyremedlemmet har, nemlig i hvor udstrækning der er uoverensstemmelse med de bestemmelser der, fordi det jo kan forstås på 2 måder.
Og så er det Augusta Salling, Atassut.
Augusta Salling, ordfører, Atassut.
Tak. Fra Atassuts side, så skal vi m.h.t. punkt 20 sige, at det ændringsforslag som er udateret, o som ikke er rettidigt indleveret, der går vi ikke ind for, at det bliver behandlet, og indstiller, at man foretager denne afstemning i henhold til den plan, der er udstukket.
Otto Steenholdt for en kort bemærkning.
Otto Steenholdt, løsgænger.
Da vi drøftede det, så nævnte jeg det også meget klart, at udvalget gennem at skulle arbejde ud fra de bemærkninger, der er faldet her fra talerstolen, og at det så ikke er dateret, så kan man ikke blot springe det over, fordi indstillingen ikke er dateret, men lad os udnytte formandens melding om, at der er en mulighed, vi kan jo afholde en meget hurtig afstemning om det.
Vi drøfter jo befolkningens sundhedstilstand, og man behøver ikke at afvise det, netop fordi der ikke er dato på forslaget, jeg ønsker, at der bliver foretaget en afstemning.
Augusta Salling, ordfører, Atassut.
Jeg skal lige understrege at sagen her, og såfremt der så bliver truffet denne beslutning, så kommer man også til at ramme nogen meget stærkt. Udvalget har jo indgående behandlet sagen, og det burde så have været medtaget, såfremt der var kommet et forslag, og såfremt vi skal foretage en beslutning herom, om at loven træder i kraft som det står.
Vi har ikke haft mulighed for, at foretage en høring om hvad man mener om denne sag. F.eks. er det ikke kun Hjemmestyrets arbejdspladser der bliver ramt, der er også de kommunale arbejdspladser. Hvilken effekt har etableringen af bestemte rygelokaler, hvilke effekt har der haft ? Og derfor står vi fast ved, at man ved afstemningen ikke medtager det sidste forslag.
Og så er det Olga Poulsen, Inuit Ataqatigiit.
Olga Poulsen, ordfører, Inuit Ataqatigiit.
Til Otto Steenholdt skal jeg lige nævne, at vi fra Inuit Ataqatigiits side, skal understrege, at vi ikke går ind for, at vi forbigår vores forretningsorden, det ønsker vi ikke.
Så er det Lars Karl Jensen, Siumut.
Lars-Karl Jensen, Siumut.
Som medlem af det nævnte udvalg, der har jeg været meget spændt, men det er på sin plads, at man foretager den afstemning der er, og som Mogens har været inde på det, så har der ikke været sagt, at det skulle udvalgsbehandles, men flertallet besluttede, at den skulle overgå til 3. behandlingen i sin forelæggende form, og jeg skal lige understrege, at det er det, jeg gerne vil gå til afstemning på.
Ole Lynge, Landstingsformand, Inuit Ataqatigiit.
Og der kan vi bemærke, at Otto Steenholdts bemærkninger, der blev denne først afleveret efter at vi startede her i formiddags, nemlig Loritha Henriksen, Mogens Kleist, Anthon Frederiksen og Mads Peter Grønvold, den har de været med til at underskrive.
Men partierne Siumut, Inuit Ataqatigiit og Atassut har klart sagt, at de er imod, og at man her i forbindelse med 3. behandlingen af punktet ikke bliver fremlagt nogen yderligere ændringsforslag her ved 3. behandlingen.
Og derfor så skal vi have en afstemning, og det er nemlig forslag til landstingsforordning om tobak og sikring af røgfrie miljøer samt mærkning af tobaksvarer, og vi skal stemme her ved 3. behandlingen, og dem der stemmer for forslaget i den forelæggende form bedes rejse sig. 22. Og de der stemmer imod forslaget i den forelæggende form bedes rejse sig. Ingen. Og dem der stemmer hverken for eller imod forslaget i den foreliggende form bedes rejse sig. 5.
Og dermed er vi behandlingen af punkt 20.