Ingen øretæver fra Formandskabet – intet drama.

06.09.2018

Der har i medierne været stor interesse omkring dagsordenen for den kommende samling, og ikke mindst det forhold, at fiskerilovsforslaget indtil videre ikke er optaget på dagsordenen. Interessen er velkommen, men uheldigvis hviler medieomtalen til dels på nogle misforståelser, som har givet anledning til unødige spekulationer, og ikke mindst en hel del drama.

 

I virkeligheden er sagen dog alt andet end dramatisk:

5 uger før samlingens start skal alle forslag, der ønskes fremsat, fremsendes til Formandskabet.  Denne tidsfrist har blandt andet til formål at sikre medlemmerne af Inatsisartut tid til at sætte sig ind i de mange forslag, de skal behandle.

 

Naalakkersuisut har dog mulighed for på forhånd at anmode om dispensation for tidsfristen, hvor særlige grunde taler herfor.  Naalakkersuisut har anmodet om en sådan dispensation med hensyn til fiskerilovsforslaget, og har stillet Formandskabet i udsigt, at lovforslaget vil kunne fremsendes til Inatsisartut d. 21. september.

 

Formandskabet har ikke meddelt Naalakkersuisut afslag på dispensation, eller på anden måde uddelt øretæver til Naalakkersuisut eller til Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug.

Faktisk har Formandskabet slet ikke taget endelig stilling til anmodningen om dispensation. Det gør Formandskabet først, når Formandskabet modtager lovforslaget.

 

Det er der intet dramatisk i; Formandskabet er naturligvis nødt til at påse, at forslaget forsvarligt vil kunne sættes til behandling; herunder at lovforslaget har den fornødne lovtekniske kvalitet, og at medlemmerne af Inatsisartut får tilstrækkelig tid til at sætte sig ind i forslaget.

 

Anmodninger om dispensation fra tidsfristen er almindeligt forekommende, og Formandskabets opgave er hver gang den samme.  Hvis særlige forhold taler for det, vil en anmodning om dispensation normalt blive imødekommet, så længe Formandskabet anser det for forsvarligt. Den vurdering afventer her Formandskabets modtagelse af lovforslaget. Intet drama, ingen øretæver men tak for interessen for dagsordenen og den kommende samling.

 

På Formandskabets vegne

 

Hans Enoksen

Formand for Inatsisartut