Mindeord om Uusaqqak Qujaukitsoq

03.08.2018

Af formanden for Inatsisartut Hans Enoksen

 

Tidligere Landstingsmedlem Uusaqqak Qujaukitsoq afgik ved døden torsdag den 2. august, i en alder af 70 år.

 

Uusaqqak Qujaukitsoq, som var søn af fangeren Qujaukitsoq Qujaukitsoq og hustru Eqilana, blev født den 10. februar 1948 i Uummannaq (Dundas). Familien blev tvangsflyttet fra deres hjem i maj 1953 til Qaanaaq sammen med 30 andre familier, da Thule Air Force basen skulle udvides.

 

Uusaqqak, som også var tidligere kommunalbestyrelsesmedlem fra 1971-75 og viceborgmester fra 1979-84, havde ambitioner om at søge retfærdighed i forbindelse med tvangsflytning af Thule-stammen. Som formand for Thulestammens Forening, Hingitaq 53, anlagde han i samarbejde med Qaanaaqs Kommunalbestyrelse den såkaldte Thule-sag mod den danske stat, i 1985-86. Den danske regering blev frikendt for ansvar efter at et undersøgelsesudvalg bekendtgjorde, at flytningen blev gennemført frivilligt pga. forringet fangst, men Thulestammens medlemmer var ikke enige og anlagde derfor endnu en sag i 1997. Uusaqqak Qujaukitsoqs kamp om Thulestammens rettigheder som oprindelige folk til landet tog en ny drejning, da Østre Landsret gav medhold til Thulestammens Forening og tilkendte erstatning til Thulestammen i 1999. Østre Landsret gav midlertidig ikke medhold i Thulestammens ejendomsret til området, hvorfor Thulestammens Forening med Uusaqqak i spidsen ankede udfaldet til Højesteret. Samme år indledte den danske regering og USA forhandlinger om Dundas områdets tilbagelevering til Grønland, og i 2003, 50 år efter fordrivelsen, overdragedes Dundas området tilbage til Thulestammen.

 

Uusaqqak brændte desuden for at forbedre vilkårene for sine medfangere, hvilket viste sig bl.a. ved hans deltagelse ved sælskindskampagnen i Europa. Sælskindskampagnen, som varede i 10 dage i 1983, blev afholdt i hhv. Hamburg, Frankfurt, Paris, London, Bruxelles og Haag, hvor den grønlandske delegation berettede om grønlandske fangeres bæredygtig anvendelse af de levende ressourcer. 

 

Uusaqqaks klare budskaber om Inuits fangerkultur og udnyttelse af de levende ressourcer blev hørt fra omverdenen, hvilket har gjort Uusaqqak højt respekteret.

 

På baggrund af ovennævnte indsats og på baggrund af mange andre indsatser har Uusaqqak modtaget Grønlands Selvstyrets fortjenstmedalje, Nersornaat i sølv, i 2016. Blandt andet for at medvirke i kampen om befolkningens rettigheder og for at være i spidsen i indsatsen om at gøre opmærksom på, at beslutninger taget hen over hovedet af befolkningen bør have konsekvenser.

 

Jeg sender de dybeste kondolencer til hustruen, hans børn og hans familie.

 

Æret være hans minde.

 

 

Hans Enoksen