Dagsordenens punkt 25-1 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
Mødeleder: Ole Lynge.
Marianne Jensen, landsstyremedlem for Kultur, Undervisning og Forskning:
1993 bliver året, hvor Grønland bliver et selvstændigt stift med egen biskop.
Med Landstingets behandling og tilslutning til den nye folketingslov om Kirken i Grønland på efterårssamlingen i 1992 er vi nu så nået langt, at Folketinget har vedtaget denne lov, som træder i kraft den 1. november.
I forbindelse med, at hele lovgivningskompetencen overgår til Grønland, er der åbnet mulighed for at starte på ny med hensyn til lovgivningsinitiativer.
Med det foreliggende forslag er der valgt i første omgang at fastsætte nye bestemmelser om styrelsen af Kirken.
Med hensyn til den centrale styrelse af Kirken, har der fra flere sider, bl.a. fra den nuværende vicebiskop, været fremsat ønske om, at de rent gejstlige og administrative funktioner adskilles, således at den fremtidige biskop ved forordningens ikrafttræden aflastes fra de mangeartede administrative funktioner, den nuværende vicebiskop i dag er pålagt i henhold til 82-forordningen, og at bispeembedet i højere grad bliver et gejstligt embede.
Forordningsforslaget bygger derfor på, at den centrale styrelse og administration af Kirken opdeles i en gejstlig og en administrativ funktion.
Med hensyn til den administrative side er en sammenlægning af de centrale administrative funktioner for Kirkeområdet og det nuværende direktorat for Kultur, Uddannelse og Forskning under overvejelse.
Kirkenævnet som egentligt nævn bliver afløst af et rådgivende udvalg, som skal rådgive Landsstyret.
Landstingets Kultur- og Undervisningsudvalg indstillede i udvalgets betænkning afgivet i forbindelse med drøftelse af den nye lov om Kirken i Grønland under efterårssamlingen 1992, at der blev afholdt en konference til drøftelse af fornyelse af kirkelivet i Grønland.
Denne Menighedskonference blev afholdt i juni i år. Et af de punkter, der var til drøftelse, var den fremtidige styrelse af Kirken. Det fremgik klart under konferencen, at den nuværende ordning med præstegældsrådene ikke fungerer tilfredsstillende, herunder at de er for omkostningskrævende, og at de i dele af landet stort set ikke fungerer som råd.
I forslaget afløses præstegældsrådene af provstiudvalg, hvis væsentligste opgave bliver styring af provstiets økonomi og ansvar for, at administrationen i de enkelte provstier fungerer tilfredstillende.
Både her i Landstinget under efterårssamlingen i 1992 og blandt præsterne har der været fremsat ønske om, at der blev taget skridt til at aflaste præsterne i deres administrative arbejde, ved at der blev ydet kontorhjælp.
Dette ønske er i forslaget imødekommet ved, at der i hvert af de tre provstier oprettes et provstikontor i tilknytning til provstiudvalget.
Udvalget får til opgave, at løse en stor del af de opgaver, der i dag løses af præstegældsrådet, og herved aflastes institutionslederen d.v.s. præsten for mange af de opgaver, der i dag påhviler denne som forretningsfører for præstegældsrådet.
I forslaget er der desuden søgt tillagt menighedsrepræsentationerne mest mulig kompetence, for at der på lokalt plan gives bedre mulighed for at påvirke eller træffe beslutning i lokale anliggender, f.eks. fastsættelse af gudstjenestetidspunktet og fastsættelse af dato for afholdelse af konfirmation.
Et af de næste initiativer til ny lovgivning bliver udarbejdelse af et forordningsforslag om ansættelse i stillinger ved Kirken.
Med hensyn til uddannelsen af personale inden for Kirken, har specielt den manglende tilgang til præstestudiet givet problemer. Der pågår derfor et arbejde med nedsættelse af en arbejdsgruppe, der skal analysere området, så vi så vidt muligt ikke igen bringes i en situation, hvor der på samme tid mangler et stort antal præster.
På baggrund af arbejdsgruppens analysearbejde og forslag til tiltag, vil der ske en planlægning med henblik på fremtidig sikring af nødvendigt kirkeligt personale.
Afslutningsvis finder jeg anledning til at opfordre til, at vi med Grønlands ny status som selvstændigt stift arbejder på at styrke Kirkens rolle, så Kirken gennem øget engagement i dagligdagen bliver en del af alles hverdag - en integreret del af det moderne samfund - og derved en institution, der står for mere og kan anvendes til andre formål end de, man traditionelt forbinder Kirken med.
Med Menighedskonferencen blev der åbnet op for et samarbejde mellem Kirken og de forskellige inviterede interesseorganisationer. Deltagerne ved konferancen var åbne overfor et sådant samarbejde, og der er med konferencen taget det første skridt, som på længere sigt kan være med til at inspirere menighedslivet rundt omkring i de lokale menigheder.
Med disse ord vil jeg overlade forslaget til Landsstingets velvillige behandling.
Jonathan Motzfeldt, ordfører for Siumut:
Når man har fuldt arbejdet med den grønlandske Kirkes udvikling, så må man for det første ønske den grønlandske Kirke, en hjertelig tillykke med en forordning, hvor Grønland bliver et selvstændigt stift med egen biskop.
Selve forordningsforslaget har været genstand for drøftelser med præster og menighedsrepræsentanter samt andre interesserede, der blandt andet ved meninghedskonference i juni behandlede forordningens intentioner og målsætninger indgående.
Som nævnt i forelæggelsesnotatet, så må vi også give vicebiskoppen ret i, at der er behov for en nærmere fastsat ramme omkring de administrative og rent kirkelige opgaver, at dette er en nødvendighed, således at de mere verdslige, administrative opgaver klares i samarbejde med de kommende provstiudvalg.
I henhold til forslaget, så afløses præstegældsrådene med provstiudvalg, og denne disposition synes at være påkrævet, da det har vist sig at præstegældsrådene ikke har levet op til de forventninger og intentioner, som vi ellers havde sat som mål i 1982-forordningen.
Det er også glædeligt, at det af forlæggelsesforslaget fremgår, at præsterne får mulighed for en aflastning i deres ofte ret krævende papirarbejde.
Det er efter vor opfattelse, simpelthen en pligt for samfundet, at præsterne får hjælp til disse arbejder, et arbejde der ikke altid er så spændende for en mand, der også skal tage sig af sjælesorgen, som er en fast bestanddel af en præsts arbejde.
Forslag om nedsættelse af et rådgivende udvalg med den sammensætning af medlemmer inden for kirkelige organisationer kan vi tilslutte os.
Med disse bemærkninger anbefaler vi fra Siumut at forordningsforslaget om Kirken bliver vedtaget og skal endvidere anbefale, at hvis partierne ønsker det, er vi parate til, at forslaget behandles i Kirkeudvalget.
Jakob Sivertsen, ordfører for Atassut:
Som bekendt støttede Atassut og Issittup Partiia forslaget under efterårssamlingen 1992. Ved at godkende forslaget til landstingsforordning vil man opnå, at Grønland får sin egen biskop, og nu er vores ønske blevet realiseret ved forordningen, og det er Atassut og Issittup Partiia tilfredse med.
En følge af forordningen er, at vi selv kan styre meningshedslivet mere aktivt. Vi håber, at vi vil have styrke til at realisere forordningens intentioner.
Med hensyn til den administrative side, er en sammenlægning af de centrale administrative funktioner for kirkeområdet og det nuværende direktorat for Kultur, Undervisning og Forskning under overvejelse, og det er vi tilfredse med, fordi Kirkens medarbejdere på den måde ville få bedre tid til at arbejde med deres gejstlige opgaver.
Der blev også i forordningsforslaget nævnt, at Kirkenævnet bliver afløst af et rådgivende udvalg, der skal være rådgivende for Landsstyret. Vi har ingen indvendinger i mod det, da man på den måde opnår, at de kirkelige medarbejdere vil medvirke.
Der blev afholdt menighedskonference i juni i år. Den fremtidige styrelse af Kirken var et af emnerne. Vi findet det tilfredsstillende, at rådslagning på den måde blev gennemført inden forordningen bliver realiseret.
Det fremgik klart, at konferencen fandt, at den nuværende ordning med præstegældsrådene ikke fungerer tilfredsstillende. Ordningen har været for omkostningskrævende, og at de i dele af landet stort set ikke har fungeret tilfredsstillende.
Vi finder kritikken for billig. Ordningen med præstegældsråd har været det eneste udvej indenfor ordningen. Vi må udtrykke vort håb om, at indførelse af provstiudvalg vil have til følge, at betjeningen af menigheden i fremtiden vil blive mangfoldig bedre. Hvis det ikke er tilfældet, vil kritikken være uden grund.
I dag vil man aflaste præsterne i deres administrative opgaver, og man vil blandt andet oprette provstikontorer i de tre provstier. Vi håber, at denne ordning vil være til gavn.
Ønske om at præsterne i distrikter med mange bygder aflastes administrativt. Man må håbe at den nye ordning kan være en aflastning.
I forslaget er der desuden søgt tillagt menighedsrepræsentanterne mest mulig kompetence. Dette finder vi meget positivt, fordi medlemmerne er dem, der har den største indsigt i menighedenslivet i byen og i bygderne. Man kan kun håbe, at deres kompetence bliver betydelig forbedret.
I forelæggelsesnotatet blev det udtalt, at med hensyn til uddannelse af personale inden for Kirken, har specielt den manglende tilgang til præstestudiet givet problemer, og der foreslås nedsat en arbejdsgruppe, der skal analysere området. Dette støtter vi, fordi i byerne i Grønland må til stadighed have en præst på stedet.
For at kunne afhjælpe præstemangelen i Grønland vil Atassut og Issittup Partiia ønske, at den 2-årige uddannelse af nye præster genoptages snarest muligt.
Fra Atassut og Issittup Partiia vil man bemærke, at betjening af menigheden i mange bygder er alt for mangelfuld, og dette finder vi meget beklageligt, for det skyldes ikke manglen af uddannede kateketer og organister, men disse skyldes de alt for lave honorarer eller lønninger, som medfører at lysten til at medvirke i menighedsarbejdet er blevet meget minimal. Vi ønsker, at den påtænkte arbejdsgruppe vil analysere dette problem i bygderne, for at det kan blive afhjulpet snarest muligt.
Til slut skal det bemærkes, at menighedslivet i Grønland aldrig har trængt så meget til at blive styrket, som det er tilfældet i dag. Vi oplever i dag en tid som kræver stor styrke både fysisk og psykisk. Man ser og hører om uheldige hændelser, som kunne have været undgået, hvis vi havde haft en større og stærkere psyke og fysik. Man må håbe, at indsættelsen af egen biskop vil have til følge, at vi i Grønland bliver styrket både legemligt og åndeligt.
Vi vil benytte lejligheden til at lykønske det grønlandske samfund, for at det er blevet et selvstændigt stift med egen biskop, og vi ønsker den nye biskop held og lykke, og styrke i det kommende arbejde.
Med de ord vil Atassut og Issittup Partiia gå ind for den nye forordningsforslag.
Josef Motzfeldt, ordfører for Inuit Ataqatigiit:
Inuit Ataqatigiit konstaterer med tilfredshed, at Landstingets anvisninger under sidste efterårssamling er blevet fulgt i det videre arbejde, der nu forelægges i form af nærværende forordningsforslag.
Udover at vort land bliver et selvstændigt stift med egen biskop er beslutningsprocesserne i de enkelte præstegæld forenklet. Der er søgt tillagt de enkelte menighedsrepræsentationer mest mulig kompetence, ligesom der endvidere er blevet taget skridt til at aflaste præsterne i deres administrative opgaver til fordel for det mere udadvendte menighedsarbejde.
I forbindelse med disse bestræbelser på, at forenkle administrationen og menighedsarbejde som sådan, er det vigtigt med erfaringerne med at forenkle administrationen i resten af Hjemmestyret, med de elektroniske hjælpemidler, også kommer menighedsarbejdet til gode.
Her tænker vi på alle mulige registreringer og udfyldning af diverse attester, som i dag for en stor dels vedkommende udføres manuelt. Vi vil hermed benytte lejligheden til at opfordre landsstyreområdet til at være initiativtager og rådgiver i dette arbejde.
I tilknytning til forordningsforslagets paragraf 35, er det os magtpåliggende at påpege, at folkevalgte i menighedsrepræsentationerne har samme rettigheder som alle andre folkevalgte. Vi opfordrer Landsstyret til at være årvågne over for dette.
Vi vil også benytte lejligheden til at komme ind på at den økonomiske afmatning i samfundet ikke har friholdt kirkene og disses inventar. Denne forsømmelighed kan på lang sigt give et økonomisk bagslag for samfundet, hvis det ikke bliver rettet mens tid er.
Endvidere er vi enige med Landsstyret i, at menighedsarbejdet skal være mere vedkommende og at Kirken står for mere og kan anvendes til andre formål end det, man traditionelt forbinder med Kirken.
Vi vil ikke undlade, at understrege, at den åndelige styrke som vi så hårdt har brug for, i vort moderne samfund, ikke blot kan afleveres til Kirken som dens opgave.
Opgaven med at få defineret og dyrket livsværdier som er væsentlige i vores forhold mennesker imellem ligger først og fremmest i hjemmet - den er blandt venner og i samværet på arbejdspladsen. Selvom vi i det seneste år, har lagt mange kræfter i det ydre liv, skal vi ikke glemme at mennesket ikke lever af brød alene.
At få styrket den medmenneskelige solidaritet samtidig med at stille krav til hver enkelt, kan Kirken bl.a. være med til at løse.
I vort samfund skal vi nødig have det samme prædikat som i en nation, hvor krig og vold avles af store sociale forskelle hører med til hverdagen med det påskud, at der reelt er tale om religionskrig.
Om denne nation er der blevet sagt, at der ganske vist er mange protestanter og katolikker, men for få kristne. Med disse ord går Inuit Ataqatigiit ind for, at forordningsforslaget går videre til anden behandling i den foreliggende form.
Hans Pavia Egede, ordfører for Akulliit Partiiat:
Vi har med glæde konstateret, at den nye danske folketingslov om Kirken i Grønland efter Landstingets tilslutning nu kan træde i kraft.
Vi har ved denne lejlighed grund til at lykønske menigheden, kateketerne, præsterne, provsterne, vicebiskoppen og andre der gør tjeneste i Kirken med, at Grønland nu bliver et selvstændigt stift med egen biskop.
Vi regner med, at de i forslaget nævnte tiltag og ændringer til Kirkens styrelse har været behandlet med enighed i arbejdsgruppen. Vi kan se, at arbejdet endnu ikke er fuldendt og må fortsætte, blandt andet med spørgsmålene omkring personale, opgavefordeling m.v.
Til ønsket om styrkelse af menighedens og Kirkens rolle vil vi med de muligheder vi har, støtte arbejdet omkring dette. Vi fornemmer, at menighedsarbejdet og Kirken vil skabe større interesse med Grønlands ny status som selvstændigt stift med egen biskop.
Med disse bemærkninger meddeler vi vor støtte til det forelagte forslag og viderebehandling.
Marianne Jensen, landsstyremedlemmet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke:
Forinden jeg kommer med en samlet kommentar vil jeg lige kommentere to enkelte områder af partiordførernes indlæg.
Der blev udtalt fra Atassuts side, at der har været kritik, som har medført nedlæggelse af præstegældsrådene. Det er korrekt at der bl.a. er rejseproblemer, og ikke kun enkelte personers problemer, og at præstegældsrådene ikke har fungeret efter hensigten.
Derfor er en ny ordning blevet forslået i den nye forordning. Med hensyn til, at man ikke kommer til at mangle medarbejdere i Kirken i fremtiden og Atassuts intentioner - vil jeg sige, at ordene vil blive medtaget.
Fra Inuit Ataqatigiit blev det påpeget, at kirkerne lider af nedslidning, skal jeg udtale, at man konkret arbejder på, at dette område bliver undersøgt og at man herefter forsøger at få rettet op på forholdende. Og med disse bemærkninger vil jeg hermed sige tak til samtlige landstingspartiers fulde støtte til landstingsforordningen.
Vi er glade for det på fra Landsstyrets side, og ikke mindst at arbejdet og ansvaret bliver synliggjort med hensyn til menighedsarbejdet, og at det er blevet velvilligt modtaget af Landstinget. Det er jeg glad for.
Jonathan Motzfeldt, ordfører for Siumut:
Landsstyremedlemmet for Kirken, har i sin første indlæg også nævnt, at der i forbindelse med nyvalg til Provstiudvalgene oprettes et rådgivende organ og om sammensætningen. Det er vi enige i og kan forstå, at samtlige støtter det.
Her er der tale om biskoppen og en repræsentant der er valgt af præsterne, en repræsentant udvalgt af kateketerne samt en repræsentant fra menigheden. Sammensætningen kan man selvfølgelig have en anden mening om, men det er bredt sammensat, fordi man i menighedskonferencen i Kangerlussuaq kom ind på, at menigheden kan være med i arbejdet - også de unge.
Her er det første skridt i taget. Det vil vi gerne tage venligt imod, og man kan på baggrund af dette forstå, at sagen vil gå videre.
Det blev også udtalt, at samtlige partier har forstået, at man vil aflaste præsterne i deres kontorarbejde. Dermed også give dem mulighed for medhjælp i forbindelse med henvendelser i præstekontorerne og gøre det mere attraktivt.
Hvis man som præst skal møde menigheden kan det være svært, at mødes i et lille rum. Ved sådanne forbedringer af forholdene er i orden.
Vi ved også at præsternes overgang fra det administrative arbejde i det daglige og hvis de kan komme væk fra det administrative arbejde, så vil deres muligheder for at møde menigheden blive styrket. Jeg vil heller ikke undlade, at nævne, at det er glædeligt, at partierne har modtaget og støttet landstingsforordningen.
Jeg mener her at arbejdet ikke engang behøver at blive udvalgsbehandlet, og at arbejdet nu er tilendebragt.
Punktet sluttet.