Dagsordenens punkt 24-2 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
Mødeleder: Emilie Lennert.
Bendt Frederiksen, Siumut, formand for Landstingets Socialudvalg:
Socialudvalget har drøftet forslaget om ændring af landstingsforordningen om underholdsbidrag, herunder forslaget om indførelse af et nyt tilskud i forbindelse med adoption af børn fra udlandet.
Endvidere har udvalget, på foranledning af bemærkningerne herom fra landstingsmedlem Otto Steenholdt under 1. behandlingen, drøftet de grønlandske betegnelser for adoptivbørn.
Et enigt udvalg kan tilslutte sig forslaget om tidligere udbetaling end hidtil af bidrag som tilskud, d.v.s. de bidrag, der udbetales af Landskassen, og som er den eneste bidragsform, hvor Landstinget har en selvstændig lovgivningskompetence.
Udvalget har iøvrigt drøftet underholdsbidragsproblematikken meget grundigt i erkendelse af, at det er fundet ønskeligt, at der er ensartede udbetalingsregler for bidrag til børn, uanset om der er tale om tilskud fra Landskassen, eller der er tale om, at en kommune forskudsvis skal udlægge et privatretsligt fastsat bidrag, fordi den bidragspligtige ikke har betalt det til tiden.
Udvalget skal anføre, at aftaler om bidrag og forfaldstidspunkter herfor i forbindelse med separations- og skilsmissesager er og skal være en sag, parterne må aftale sig tilrette om i henhold til reglerne herom i ægteskabslovgivningen.
Udvalget skal derfor udtrykke sin tilfredshed med tilkendegivelsen fra Rigsombudet om, at man herfra vil være opmærksomme på at vejlede grundigt ved fastsættelsen af bidrag til børn og forfaldstidspunkterne herfor.
For så vidt angår bidrag til børn født uden for ægteskab, hvor bidragets størrelse og forfaldstid fastsættes af kredsretten på baggrund af faderskabssager, er det bestemmelserne i loven om barnets retsstilling, der danner grundlag for bidrags forfaldstidspunkt.
Udvalget er blevet gjort bekendt med, at der fra såvel landsdommerens som fra Rigsombudets side er vilje til at overveje ændringer i denne lov.
Udvalget skal derfor indstille, at det via Rigsombudet henstilles til justitsministeren snarest at foranledige udarbejdet forslag til ændring i loven om barnets retsstilling, således at der bliver mulighed for udbetaling fra det offentlige af forskudsvis udlagt under-
holdsbidrag til børn, som svarer til forslaget vedrørende bidrag som tilskud, der er til behandling under dette punkt.
Et enigt udvalg skal endvidere anbefale forslaget om indførelse af en særlig engangsydelse i forbindelse med adoption af børn fra udlandet, idet dette er eneste mulighed for mange barnløse par til at få opfyldt ønsket om at få et barn.
Det foreliggende forslag har kun til formål at yde tilskud i forbindelse med adoption af børn fra udlandet og ikke til adoptioner internt i Grønland.
Det er i den forbindelse oplyst udvalget, at en kommunes socialudvalg efter en konkret behovsvurdering kan yde hjælp til f. eks. rimelige rejseudgifter i forbindelse med en åben adoption i Grønland, d.v.s. en adoption, hvor biologiske forældre og adoptivforældre kender hinanden.
Såfremt der er tale om anonym adoption af et grønlandsk barn, skal sådanne udgifter afholdes af Landskassen via direktoratet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked.
Afsluttende skal udvalget til Otto Steenholdts bemærkninger om den grønlandske betegnelse for adoptivbørn - meeravissiaq - anføre, at spørgsmålet har været forelagt repræsentanter fra Sprognævnet.
Det er herfra tilkendegivet, at den i forslaget benyttede betegnelse er lovteknisk korrekt, hvilket udvalget indstiller taget til efterretning.
Medlemmer i Landstingets Socialudvalg er:
Bendt Frederiksen, Siumut, formand
Ane-Sofie Hammeken, Siumut
Johan Lund Olsen, Inuit Ataqatigiit
Emilie Lennert, Atassut
Agnethe Nielsen, Atassut
Ane-Sofie Hammeken, ordfører for Siumut:
I forbindelse med fremlæggelsen af Landstingets Socialudvalgs betænkning vedrørende underholdsbidrag til børn, skal vi fra Siumut bemærke følgende:
Når det gælder underholdsbidrag med landskassestøtte eller særaftaler mellem forældre, skal vi fra Siumut tilkendegive vores støtte til udvalget vedrørende dets ønske om at gøre udbetalingsordningen af børnebidragene mere ensartede for alle.
Når det gælder børn født udenfor ægteskab, er udvalget blevet orienteret om, at Landsdommeren ligesom Rigsombudet ser positivt på igangsætning af udredningsarbejde med henblik på at ændre lovgivningen på området.
I den forbindelse skal vi fra Siumut bede Landsstyret om, gennem Rigsombudet, at henvende sig til Justitsministeriet om at tage initiativ til at lave en lovændring på området, således at børns retsstilling i samfundet sikres, og udbetalingsordningerne gøres mere ensartede.
Med disse ord støtter vi fra Siumut forslaget fra Landstingets Sociale Udvalg.
Malene Filskov, ordfører for Atassut:
Som vi nævnte under 1. behandling af ovennævnte forslag, har vi fundet det beklageligt, at Landsstyret med dette forslag ikke har sikret en totalløsning vedrørende underholdsbidrag til børn.
Vi er glade for, at udvalget i sit svarnotat fuldt ud har tilsluttet sig intentionerne bag vores udtalelser.
Vi er helt enige i den del af ændringsforslaget, der vedrører adoption af et barn fra udlandet, ligesom vi er enige i, at man kan opnå en engangsydelse i forbindelse med adoption af en barn fra udlandet. Vi er også glade for, at dækning af udgifterne ved anonym adoption også er tilstede her i landet.
Med disse bemærkninger, og i positiv forventning om, at vore intentioner bliver ført ud i livet, skal vi meddele, at vi tilslutter os, at forslaget går videre til 3. behandling uden yderligere udvalgsbehandling.
Johan Lund Olsen, ordfører for Inuit Ataqatigiit:
Inuit Ataqatigiit tilslutter sig helhjertet den forelagte betænkning, der afgives af et enigt Socialudvalg.
Det er med særlig tilfredshed, at vi i Inuit Ataqatigiit kan konstatere, at man, hvad angår underholdsbidrag til børn, i udvalget har kunnet komme til enighed om, at man så vidt muligt bør undgå en forskelsbehandling af de bidragsberettigede, og at man nu, for at bane vej herfor, fra landsstyremedlemmet for Sociale Anliggenders side via Rigsombudet vil tage kontakt til justitsministeren i Danmark.
Med disse få bemærkninger skal Inuit Ataqatigiit således slutte op om den betænkning, som et enigt Socialudvalg har fremlagt, og skal ligeledes meddele, at vi her ved 2. behandlingen stemmer for forslaget.
Bjarne Kreutzmann, ordfører for Akulliit Partiiat:
Under henvisning til Akulliit Partiiats bemærkninger ved 1. behandling af ændringsforslaget, tager vi betænkningen fra Landstingets Socialudvalg til efterretning, da denne stort set er en efterlevelse af de fremlagte ønsker og bemærkninger.
Otto Steenholdt, Atassut:
Jeg vil gerne takke for de ord, der er brugt, og at man har behandlet ordet "meeravissiaq". Der er flere fra kysten, der har ringet op. Jeg vil være spændt på, hvilken betegnelse reagensglasbørn vil få her i Grønland.
Henriette Rasmussen, landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked:
I vores forslag har vi fået et enigt resultat af udvalgsarbejdet. Det vi snakker om, er forældreløse børn og specielt hvor der ikke er udpeget en bidragspligtig, således at de får mulighed for at få udbetalt underholdsbidrag til tiden.
Vi er gået i gang med forhandlinger med Rigsombudet på området. Alle partier har været enige om og har givet udtryk for, at vi ikke kan røre ved lovgivningen i forbindelse med separation og skilsmisse, det er jeg enig i.
Forslaget om tilskud ved adoption af udenlandske børn er blevet positivt modtaget og vi håber, at vi kan gøre vort til, at vi kan dække en del af deres udgifter.
Selv om Otto Steenholdt ikke er helt tilfreds med ordet "Meeravisiaq", så går jeg ud fra, at det ikke vil danne grundlag for uenighed med hensyn til reagensglasbørn, plejebørn og adoptivbørn, der er jo ikke nogen forskel herpå blandt det grønlandske folk.
Jeg håber ikke, der er nogen, der går rundt og spørger hinanden, hvordan har du lavet det barn: Er det med reagensglas eller på den naturlige måde eller på en anden måde? Spørgsmålet er, om adoption er sket efter lovgivningen, eller det er en privat plejeaftale. Betegnelsen har ikke til hensigt at forskelsbehandle børn.
Jeg er glad for, at der er enighed, og at forslaget har fået tilslutning og håber, at det vil gå videre til 3. behandling.
Mødeleder:
Vi skal stemme om forslaget skal gå videre til 3. behandling. De, der stemmer for, bedes rejse sig.
24.
Punktet sluttet.