Dagsordenens punkt 27-1 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
Mandag
den 10. maj
Mødeleder: Landstingsformand Bendt Frederiksen.
Henriette Rasmussen, landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked:
På baggrund af at det gældende regelsæt vedrørende forsorgen for vidtgående handicappede efterhånden er 10 år gammelt, og på en del punkter ikke længere er tidssvarende, har Landsstyret ønsket at få en principiel drøftelse af indholdet af den måde, hvorpå den nuværende forsorg administreres.
En arbejdsgruppe, bestående af medarbejdere fra direktoratet centralt og fra regionalkontorerne, har gennem et stykke tid arbejdet med overvejelser om behovene for justeringer og ændringer. Arbejdsgruppen har på denne baggrund udarbejdet det skriftlige oplæg, som er omdelt til Landstingets medlemmer i forbindelse med dette punkts behandling.
Inden jeg går over til forslagene i det skriftlige oplæg, vil jeg redegøre for Landsstyrets overordnede målsætninger på handicapområdet.
Den overordnede politik, der har været udgangspunktet siden ansvaret for handicapforsorgen i 1980 overgik til Hjemmestyret, går ud på, at handicappede i videst muligt omfang skal blive boende i Grønland, og dette ønsker Landsstyret fortsat fastholdt.
Dette princip betyder for det første, at nedsendelser til permanent ophold i Danmark skal søges undgået og for det andet, at de i Danmark boende handicappede skal søges givet tilbud om at vende tilbage til Grønland.
Et andet vigtigt princip for handicapforsorgen er, at den enkelte handicappede skal kunne forblive boende på sit hjemsted, enten i eget hjem, i bokollektiv eller om nødvendigt på institution på hjemstedet eller så tæt på hjemstedet som muligt.
Landsstyrets målsætninger iøvrigt for forsorgen for vidtgående handicappede svarer til gældende lovgivning.
Det vil sige, at målet fortsat skal være at sørge for tilvejebringelse af hjælpeforanstaltninger til personer, som har et særligt behov for omsorg og støtteforanstaltninger på grund af et vidtgående fysisk og/eller psykisk handicap, med det formål for øje, at den handicappede kan få en tilværelse så nær det normale som muligt - under hensyntagen til handicappets art og omfang.
Handicapområdet er gennem årene blevet administreret efter disse målsætninger. Og selv om de forskellige målsætninger endnu ikke kan opfyldes 100%, så er det Landsstyrets opfattelse, at vi er på rette spor. Men samtidig er det også Landsstyrets opfattelse, at tiden
er inde til at få hele handicapforsorgen gennemgået grundigt med henblik på en vurdering af, hvor vi befinder os i dag, og hvordan vi kommer videre herfra.
Der er siden 1980, hvor Hjemmestyret overtog ansvaret for handicappede fra den danske stat, sket en stor og positiv udvikling.
Som et par af de vigtigste milepæle vil jeg her nævne de mange bokollektiver, der efterhånden er blevet oprettet rundt om på kysten efter en intensiv indsats fra regionalkontorernes side, og den første samlede hjemslusning fra Danmark af en større gruppe handicappede til institutionen "Elisibannguaq" i Maniitsoq for et par år siden. Endvidere kan nævnes, at institutionen "Ivaaraq" i Qaqortoq sidste år er blevet ombygget og ændret fra almindeligt børnehjem til specialinstitution for handicappede børn.
Den ændring i landstingsforordningen om institutioner med særlige formål for voksne, der behandles ved denne landstingssamling, åbner iøvrigt nye muligheder. Ændringsforordningen vil f. eks. give hjemmel til oprettelse af "mini-institutioner" til dækning af særlige behov for enkelte institutionspladser i et lokalsamfund.
Her i 1993 markerer vi som bekendt "FNs år for oprindelige folkeslag", hvorfor Landsstyret også har fundet det vigtigt, at vi i dette år får en debat om forholdene for vore handicappede medborgere.
Handicappede personer er jo selv uden skyld i, at de har behov for særlig omsorg og støtte, og de har tidligere i stor udstrækning måttet acceptere at blive
sendt væk fra deres hjemsted - til andre egne i Grønland eller til Danmark - uden at de selv eller deres pårørende har haft nogen særlig indflydelse herpå.
Det er Landsstyrets håb, at vi med denne drøftelse i landstingssalen får sat gang i en debat, der kan brede sig ud over landet, så vi får mange synspunkter frem til gavn for de handicappede og det revisionsarbejde, vi står over for.
Det er Landsstyrets ønske, at den forestående lovrevision endvidere skal sikre, at vi i Grønland kan tiltræde foreliggende internationale konventioner og aftaler på handicapområdet.
Grønland har aldrig særskilt tiltrådt konventioner eller aftaler på dette område, hvilket dog ikke behøver at være ensbetydende med, at vores nuværende handicapforsorg ikke opfylder de eksisterende deklarationer.
Jeg vil ikke bruge tiden her til at gennemgå det omdelte oplæg fra arbejdsgruppen i detaljer, men jeg vil trække nogle hovedpunkter frem.
Handicapforsorgen administreres af Hjemmestyrets direktorat for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked, dog at den daglige administration siden 1988 har været udlagt til direktoratets regionalkontorer.
Spørgsmålet om udlægning til kommunerne af den fulde kompetence på området har været drøftet gennem årene, og i oplægget henvises blandt andet til de overvejelser, der i 1981 blev fremsat herom i Socialreformkommissionens betænkning.
Socialreformkommissionen anbefalede i sin tid en fortsat central administration, men henstillede samtidig, at en udlægning til kommunerne skulle overvejes på længere sigt ud fra det principielle synspunkt, at flest mulige opgaver bør henlægges til de lokale myndigheder.
Samtidig pegede kommissionen på, at det var nødvendige betingelser for en udlægning, at der for det første blev etableret et tværfagligt samarbejde på lokalt plan, og at der for det andet blev etableret en specialkonsulenttjeneste i Grønland.
Som arbejdsgruppen anfører, har det tværfaglige samarbejde på lokalt plan eksisteret siden 1983, samtidig med at det konkluderes, at en egentlig specialkonsulenttjeneste - bortset fra døveområdet - endnu ikke kan siges at være tilstrækkeligt udbygget i Grønland.
Arbejdsgruppen peger endvidere på, at det gældende regelsæt gennem årene har givet fortolkningsproblemer med deraf afledte afgrænsningsproblemer. Det drejer sig om såvel afgrænsninger mellem social-, sundheds- og skolesektorerne, som om afgrænsninger mellem handicapreglerne og øvrige sociale regelsæt.
Der foregår et løbende samarbejde på centralt plan de involverede instanser imellem om de forskellige problemkredse, men der mangler fortsat en opfølgning i form af en egentlig regelsanering. Det skal iøvrigt anføres, at der løbende er et tæt samarbejde socialvæsenet og sundhedsvæsenet imellem vedrørende specielt de psykisk syge. For tiden arbejder Direktoratet for Sundhed og Miljø på at forbedre forholdene for de psykisk syge.
Med hensyn til spørgsmålet om udlægning af den fulde kompetence til kommunerne på området er det arbejdsgruppens konklusion, at tiden ikke er inde hertil, primært på grund af vanskelighederne med at beregne refusion fra Landskassen til kommunerne til løsning af opgaverne.
Den kommunevise fordeling af antallet af vidtgående handicappede og udgifterne til disse i det omdelte oplæg viser klart, at der ikke kan opstilles objektive kriterier for udmåling af et bloktilskud.
Det er på denne baggrund Landsstyrets holdning om, at en udlægning ikke kan anbefales på nuværende tidspunkt, skal ses.
Med hensyn til den fortsatte opbyggelse af et korps af specialkonsulenter i Grønland foreslår arbejdsgruppen, at de eksisterende regionalkontorer videreudvikles til specialcentre.
Dette forslag er dels begrundet i de gode erfaringer fra døvecentret i Sisimiut, der er landsdækkende på sit særlige område, dels i et ønske om at få et mere specialiseret konsulentkorps.
Arbejdsgruppen anfører til støtte herfor tillige, at ønsket om specialcentre støttes fra samarbejdspartnerne i Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning og i Sundhedsvæsenet.
Landsstyret finder ideen om specialcentre spændende og at den må bearbejdes grundigt i forbindelse med den gennemgang af handicapområdet, som arbejdsgruppen foreslår.
Idet jeg iøvrigt henviser til det omdelte oplæg skal jeg på Landsstyrets vegne afsluttende indstille til Landstinget, at handicapforsorgsområdet ikke for tiden udlægges til kommunerne, men at området undergives en grundig gennemgang i en arbejdsgruppe, hvori indgår repræsentanter for samtlige relevante instanser, og at revisionsarbejdet tager sit udgangspunkt i Landsstyrets målsætninger på området og de hovedpunkter, der er anført i indstillingen sidst i det omdelte skriftlige oplæg, d.v.s.
1. nærmere definitioner med henblik på en klarere afgrænsning af personkredsen,
2. nærmere definitioner af hjælpens art og omfang, herunder afgrænsning af bestemmelserne på handicapområdet i forhold til øvrige sociale regelsæt,
3. nærmere definition og afgrænsning af opgave- og byrdefordelingen, herunder en omlægning af den administrative struktur til nogle specialcentre.
Idet det tillige indstilles, at brugerne og den øvrige befolkning, herunder ikke mindst handicapforeninger og forældreforeninger skal søges inddraget i revisionsarbejdet gennem en offentlig debat, overlader jeg hermed sagen til Landstingets velvillige behandling.
Ane-Sofie Hammeken, ordfører for Siumut:
Indledningsvis skal vi fra Siumut gøre opmærksom på, at vi tidligere under drøftelse af overførsel af hårde kriminelle fra Danmark til Grønland, klart tilkendegav, at dersom der skal ske overflytninger fra Danmark til Grønland skal man prioritere, således at de handicappede kommer i første række, og at denne er Siumuts grundlæggende politik på området.
De skriftlige oplæg, vedrørende principdrøftelse af handicapforsorgen er efter ønske efter tidligere drøftelser, en klar redegørelse som er lavet på baggrund af regionalkontorernes erfaringer.
Redegørelsen viser, at dersom der skal køres en tilfredsstillende forsorg inden for handicapområdet, er det nødvendigt at flere forskellige instanser samarbejder med hinanden. Her tænker man specielt på socialsektoren, sundhedssektoren og undervisningssektoren.
Redegørelsen konkluderer, at der ikke eksisterer specialkonsulenter indenfor området i vort land. Dette er også grunden til, at vi idag har de fleste af vores handicappede placeret og behandlet udenfor Grønland.
I forbindelse med udformningen af handicapforsorgen i Grønland, skal vi fra Siumut pointere, at forudsætningen må være, at vi i første omgang skal give de handicappede mulighed for at vende tilbage til Grønland.
Til dette skal vi også nævne, at de af arbejdsgruppens påpegede punkter ikke uden videre kan tilsidesættes.
Arbejdsgruppen indstiller herefter, at udfra de fremlagte erfaringer er tiden ikke moden til at overføre handicapforsorgen 100 procent til kommunerne.
Arbejdsgruppen indstiller, at det er nødvendigt med en ændring af forvaltningen af hele handicapforsorgen.
Arbejdsgruppen foreslår endvidere, at arbejdet skal
fortsætte med henblik på, at der dannes en central forvaltning, som forvalter alle grene indenfor handicapforsorgen.
Vi er også enig i følgende punkter, som er noteret i slutningen af oplægget:
1) Nærmere definitioner med henblik på en klarere afgrænsning af personkredsen.
2) Nærmere definitioner af hjælpens art og omfang, herunder afgrænsning af bestemmelserne på handicapområdet i forhold til øvrige sociale regelsæt m.v.
3) Nærmere definition og afgrænsning af opgave og byrdefordelingen, herunder en omlægning af den administrative struktur til nogle specialcentre, hvor Hjemmestyret og kommunerne repræsenteres.
Vi finder det også vigtigt, at der skabes debat om emnet, hvor ikke mindst forældrene til handicappede er med.
Når man læser betænkningen, er det trist at bemærke, at der til trods for at forsorgen er blevet overtaget siden 1980 og til trods for at offentlig samarbejde indenfor området allerede er indledt i 1983, mangler man stadig retningslinier for at fortsætte arbejdet.
Dette kan være en af årsagerne til, at man stadigvæk mangler specialkonsulenter indenfor handicapforsorgen.
Vi har forlængst overtaget undervisningen indenfor socialområdet, og vi har haft mulighed for at kunne uddanne specialister indenfor det aktuelle område.
Specielt vil vi lige nævne nødvendigheden af en tæt kontakt mellem de handicappede i Danmark og forældrene i Grønland.
Vi er i Landstingets socialudvalg blevet orienteret om, at de handicappede børn får mest ud af at rejse hjem på besøg, hvor vi til gengæld også fik at vide, at flere forældrer, der besøger deres børn i Danmark, får for- lidt kontakt med børnene.
Vi skal fra Siumut opfordre kommunerne til, at de
fortsat skal lade muligheden for at besøge deres handicappede børn i Danmark stå åben, og at de så vidt muligt undgår, at denne mulighed ikke rammes af sparehensyn.
At barnet er handicappet født, er allerede en for stor belastning for forældrene, og forældre til handicappede behøver derfor ikke at blive belastet yderligere.
Denne tanker er også rettet til forældrene af de handicappede her i landet.
Til slut skal vi fra Siumut komme med vores tilfredshed i forbindelse med, at der nu eksisterer to handicapinstitutioner her i landet. Vi håber, at man ved hjælp af de muligheder der nu findes, kan overflytte flere og flere handicappede fra Danmark til Grønland.
Agnethe Nielsen, ordfører for Atassut:
Til principdrøftelsen vedrørende vidtgående handicappede vil vi indlede med at udtale, at vi i arbejdsgruppens oplæg mangler klar fornemmelse af, hvor nært samarbejde der har været med de berørte, forældre- og handicapforeninger.
Vi ved jo, at der har været ret omfattende debat igang om emnet.
Under hensyntagende til at der kan være så meget forskel fra sted til sted, hvad angår forhold, muligheder m.m., kan det tænkes, at det blandt andet er den slags, der kan have været med til at sætte en debat igang, hvor man på den måde vil sige noget til de rette vedkommende.
Derfor mener vi, at det er meget vigtigt, at der etableres nærmere samarbejde med de nævnte i fortsættelse af dette arbejde.
Atassut og IP er enige i de i forelæggelsen fremsatte overordnede målsætninger på handicapområdet. Vi mener, at det er meget vigtigt at:
1) De handicappede i videst mulig omfang skal blive boende i Grønland.
2) Nedsendelser til permanent ophold i Danmark skal søges undgået.
3) De i Danmark boende skal søges givet tilbud om at vende tilbage til Grønland.
4) Målsætningen må være, at den enkelte skal kunne forblive boende på sit hjemsted, at man i nødvendige tilfælde hvor de må andet sted hen, søger at finde placering så tæt på hjemstedet som muligt.
Der vil således også være bedre mulighed for fortsat kontakt til familien.
Vi vil herunder nævne, det forordningsforslag der blev behandlet under dette møde, hvor der blandt andet er forslag om muligheden for etablering af "mini-institutioner" også vil kunne medvirke til målsætningen om en forbliven på hjemstedet eller dennes nærhed samt i forbindelse med bestræbelserne på at få de handicappede hjem fra Danmark.
Vi vil heller ikke undlade at nævne, en af de positive tiltag der i de seneste år er sket indenfor handicapforsorgen nemlig, hjemflytningen af en gruppe fra Danmark til "Elisibannguaq" i Maniitsoq og handicappede børn har nu fået et hjem i "Ivaaraq" i Qaqortoq. Dette er et stort skridt, som vi alle må glæde os over.
Det er rigtigt, at tiden er inde til at få hele handicapforsorgen gennemgået grundigt med henblik på en vurdering af, hvor vi befinder os idag, og hvordan vi skal komme videre.
Atassut og IP håber, velvidende at revisionsarbejdet er meget omfattende, at unødvendig forsinkelse såvidt muligt undgås, således at vi også i Grønland kan sikre os tiltrædelse af internationale konventioner og aftaler på handicapområdet.
I arbejdsgruppens oplæg fremgår det, at der stadig er meget arbejde at gøre, og at man ønsker grundig gennemgang i samarbejde med samtlige relevante instanser.
Dette forstår vi godt og er enige i indstillingen om, at arbejdsgruppens fortsætter.
Tanken om at eksisterende regionalkontorers videreudvikling til specialcentre er interessant og anbefalelsesværdig.
Med hensyn til konsulentspørgsmålet skal vi her udtale, at vi betragter dette som et vigtigt led i fremtidig arbejde og skal herved anbefale, at der arbejdes med henblik på at få et mere specialiseret konsulentkorps, som arbejdsgruppen også har fremsat, som et ønske.
Vi tror, at specialuddannede konsulenter også kan medvirke til, at borgerne får bedre forståelse for de handicappedes problemer og forhold.
Vi er enige i Landsstyrets indstillinger, også om at handicapforsorgen på nuværende tidspunkt ikke udlægges til kommunerne, at revisonsarbejdet tager udgangspunkt i Landsstyrets målsætninger på områder, og de hovedpunkter der er anført i indstillingen sidst i det omdelte oplæg fra arbejdsgruppen.
Med disse udtalelser håber Atassut og IP, at handicap- og forældreforeninger gives gode muligheder for at være med til at bidrage i det videre arbejde.
Johan Lund Olsen, ordfører for Inuit Ataqatigiit:
IA er i princippet enige i de synspunkter, som landsstyremedlemmet for sociale anliggender og arbejdsmarked her har fremlagt m.h.t. en principdrøftelse vedrørende forsorg for vidtgående handicappede, idet vi samtidig finder disse interessante.
IA fastholder fortsat, at handicappede i videst muligt omfang, og når dette er muligt skal blive boende i
Grønland i fuld overensstemmelse med den overordnede målsætning, man er blevet enige om siden, at ansvaret for handicapforsorgen i 1980 overgik til Hjemmestyret.
Det er også derfor med tilfredshed, at IA kan konstatere, at der siden overtagelsen er sket en stor og positiv udvikling på dette område, ved at det bl.a. har været muligt at hjemsluse en større gruppe handicappede til institutionen "Elisibannguaq" i Maniitsoq fra Danmark.
Herudover kan også nævnes institutionen "Ivaaraq" i Qaqortoq, der efter en ombygning nu er ændret til en specialinstitution for handicappede børn.
IA er som nævnt glade for denne udvikling, men skal samtidig i samme åndedrag udtale, at vi ikke bør stoppe her, men tværtimod støtte et fortsat udviklingsarbejde indenfor området, m.h.p. at endnu flere handicappede kan forblive i Grønland.
IA lægger her vægt på, at såvel mange herboende som den brede befolkning deltager i disse bestræbelser og at ikke mindst kommunerne samt andre med oprigtig interesse heri deltager i denne proces.
Vi er enige med landsstyremedlemmet i, at det nu må være tiden til, at man igangsætter en lovrevision, hvad angår de mange bestemmelser vi har på området idag med forordninger, cirkulærer m.v. således, at det bl.a. også sikres, at vi i Grønland kan tiltræde foreliggende internationale konventioner og aftaler på handicapområdet.
Når dette er sagt - så mener vi heller ikke, at tiden er inde til, at forsorgen for vores handicappede skal udlægges til kommunernes ansvar og kompetance.
Dette anbefales således heller ikke fra den arbejdsgruppe, der har behandlet dette spørgsmål, idet der primært fortsat er en del vanskeligheder med at beregne refusionen fra Landskassen til kommunerne til løsning af disse opgaver.
IA finder ligeledes arbejdsgruppens forslag om, at videre udvikle de eksisterende regionalkontorerer til
egentlige specialcentre som støtteværdigt, eftersom erfaringerne fra døvecentret i Sisimiut, der jo er særdeles gode - tilsiger et ønske herom, og da et udviklingsarbejde i den retning jo klart herefter fordrer, at vi bedre kan sørge for vores handicappede.
Med disse bemærkninger skal IA derfor, som før omtalt, henstille at kompetancen og ansvaret for handicapforsorgen endnu ikke skal udlægges til kommunerne, men skal finde det ønskeligt, såfremt dette undergives en grundig behandling i arbejdsgruppen, samt at man i dette arbejde samtidig inddrager handicapforeningerne, forældreforeninger samt andre pårørende.
IA skal ligeledes henstille til arbejdsgruppen, også at være opmærksomme på og vurdere, at mange kørestolsbrugere rundt på kysten har problemer med, at komme ind i offentlig tilgængelige institutioner, såsom butikker, forretninger, kommunekontorer og deslige.
Vi mener fra IA, at vi her har en vidtgående forpligtelse til at sikre dette fra samfundets side, m.h.p. at lette dagligdagen for vores handicappede og disses pårørende.
Disse mennesker er jo ikke selv skyld i deres handicap - de har tværtimod store kvaler med deres handicaps i forvejen.
Bjarne Kreutzmann, ordfører for Akulliit Partiiat:
AP er helt med på Landsstyrets overordnede målsætninger på handicapområdet, nemlig med det udgangspunkt at handicappede i videst muligt omfang skal blive boende i Grønland.
Dette princip betyder:
1) Nedsendelser til permanent ophold i Danmark skal søges undgået.
2) At de i Danmark boende handicappede skal søges givet tilbud om at vende tilbage til Grønland.
Et andet vigtigt princip for handicapforsorgen er, at enkelte handicappede skal kunne forblive boende på sit hjemsted enten i:
1) Eget hjem.
2) I kollektivt.
3) På institution på hjemstedet - eller så tæt på hjemstedet som muligt.
For at tilvejebringe de hjælpeforanstaltninger til per-
soner, som har særligt behov for omsorg og støtteforanstaltninger på grund af vidtgående fysisk og/eller psykisk handicap og med det formål for øje, at den handicappede kan få en tilværelse så nært det normale som muligt, det vil vi betragte som en af de første skridt til et rimeligt forhold for handicappede.
AP påskønner den indsats fra regionalkontorernes side, der gjorde det muligt at oprette bokollektiver rundt på kysten.
Den forestående lovrevison skal sikre, at vi i Grønland kan tiltræde foreliggende internationale konventioner og aftaler på handicapområdet.
Vi bemærker, under forelæggelsesnotatet et par ting, nemlig:
1) At en egentlig socialkonsulenttjeneste - bortset fra døveområdet - endnu ikke kan siges at være tilstrækkeligt udbygget i Grønland.
2) Udlægning af den fulde kompetance til kommunerne på området er det arbejdsgruppens konklusion, at tiden ikke er inde hertil, primært på grund af vanskeligheder med at beregne refusion fra Landskassen.
AP finder, ligesom Landsstyret, ideen om specialcenterne spændende og indstiller at det må bearbejdees grundigt i forbindelse med gennemgang af handicapområdet.
AP støtter landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender med de 3 nævnte nærmere definitioner - samt inddragelse af handicapforeninger og forældreforeninger i revisionsarbejdet.
Landsstyremedlemmet for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked:
Set under et kan jeg forstå, at alle partierne støtter de grundliggende ideer i oplægget og går indfor at arbejdet går videre.
Dog finder jeg det nødvendigt, at jeg skal komme med nærmere redegørelse omkring partiernes bemærkninger.
Atassuts bemærkninger om at man først og fremmest satser på at hjemsluse handicappede i Danmark.
Udfra de vurderinger, som vi har foretaget, er det således, at vi har hjemtaget de handicappede, der er istand til at vende hjem, og det er f.s.v. klienter der er over 18 år og altså myndige.
Der er der nogle punkter på dette område, som vi skal respektere, det er ikke kun os, der tager beslutninger, klienterne skal også være med til at tage en beslutning om at vende hjem til Grønland.
Til Siumuts ordfører om at vi mangler specialkonsulenter. Vi gør, hvad vi kan for at uddanne disse konsulenter, vi har store behov for konsulenter ikke alene indenfor handicapområdet men generelt indenfor socialområdet.
Selvfølgelig håber vi også, at vores uddannelse vil bære frugt.
Siumut er blevet skuffet ved at læse redegørelsen, selvom vi har overtaget handicapområdet i 80`erne, da har man ikke fuldt op med revision af de eksisterende regler.
I den omfattende redegørelse har man peget på, at det er påtide, at vi tager en samlet revision, og der skal fornyelse til indenfor det snart forældede regelsæt indenfor handicapområdet.
Derfor fremkommer jeg med et forsigt bud på, hvordan det kan gøres.
Med hensyn til Atassuts ordførers bemærkninger om at man ikke har taget handicappede i samråd, dertil kan jeg sige, at vi har fundet det vigtigt, at vi først ville høre Landstingets mening, før vi tager det næste skridt i arbejdet.
Til Atassut vil jeg sige, at socialdirektøren og jeg har besøgt de forældrer, der har haft vanskeligheder for derved at komme problemerne til livs.
Vi har også haft kontakt med vores Danmarkskontor, der har direkte tilknytning til de handicappede i Danmark.
Det er vores helt klare hensigt efter debatten her, at vi tager kontakt til de handicappedes foreninger og forældrene og etablerer et tæt samarbejde med dem.
Vi er også glade for, at vi har en specialkonsulent indenfor handicapområdet i Socialdirektoratet.
Atassuts bemærkninger om miniinstitutioner, hvor disse blev benævnt specialcentre. Der er tale om mini dag- og døgninstitutioner. Det er det, jeg tænker på, når der siges miniinstitutioner.
Alle partier ønsker, at handicappede så vidt muligt bør forblive i Grønland. dette er vores hensigt, når det er muligt. Men somme tider må vi vurdere, hvordan man kan hjælpe en handicappet bedst muligt.
Det er sådanne ting, der indgår i vurderingerne af, hvorvidt en handicappet vil få det bedre ved en hjemsendelse, eller ved en forbliven i Danmark.
Inuit Ataqatigiits ordfører kom ind på, at det i Grønland skal sikres, at vi kan tiltræde internationale konventioner og aftaler på handicapområdet.
Vi er ikke en egentlig stat, men en tilpasning af vore love og regler, må være det første skridt i denne retning. Vi vil gerne følge med, for at handicappede kan få det bedst muligt.
Inuit Ataqatigiit har helt ret i, at det er meget svært at bo i Grønland, når man er handicappet, især når man bruger rullestol. Derfor finder vi det nødvendigt, at nye anlæg gøres så handicapvenlige som muligt.
Vi siger tak til den ros, der kom fra Akuliit Partiia til regionalkontorerne. Vi har veluddannet og kvalificeret arbejdskraft, og den ros skal videregives til medarbejderne i regionalkontorerne.
Alle medlemmerne taler om at støtte os i, at kompetencen ikke udlægges til kommunerne på nuværende tidspunkt. Vi må fortsat styre administrationen fra centralt hold, da vi ikke ved, hvordan det vil gå, såfremt vi udlægger kompetencen til kommunerne.
Alle partierne hilser velkomment, at vi skal have bedre uddannet personale der, hvor handicappede opholder sig. Vi takker for denne opfordring, og vil tage den med i vores videre arbejde.
Vi har altid følt, at når debatten drejede sig om handicappede, så var det en meget følelsesladet debat. Vi skal hele tiden støtte både de handicappede og deres forældre i Grønland. Samfundet skal også opdrages til at vise forståelse for de forhold, som de handicappede lever under.
Mødeleder:
Således er principdrøftelse om forsorg for vidtgående handicappede færdig, og det videre arbejde kan gå videre med bemærkningerne under debatten. Således går vi over til næste dagsordenspunktnummer 51: Betænkning afgivet af Forfatningsudvalget.
Punktet sluttet.