Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

dagsordenens punkt 02-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

16. februar 1994 kl. 13.15.

 

Dagsordenens punkt 2.

 

Redegørelse for dagsordenen

(Formandskabet)

 

 

 

Mødeleder: Emilie Lennert

 

Bendt Frederiksen, Landstingsformand:

Formandskabet har på sit møde den 21. januar 1994 taget stilling til de forslag, der er indkommet fra lands­tings­medlemmerne og lands­styreom­råderne.

 

Der er til den første samling 1994 indkommet 35 forslag fra landstings­med­lemmer, 3 forslag fra partiet Atassut og 17 forslag fra landsstyreom­råderne og for­mandskabet.

 

Der er dermed indkommet ialt 55 forslag fra landstings­medlemmer, partier, landsstyreområder og formandskab.

 

Af den omdelte henvisningsliste fremgår det, under hvilken form medlemsfor­slagene bliver taget op. Svarene til de forslag som er henvist til skriftlig besvarelse hos landsstyremedlemmerne er, hvor nødvendig høring er foretaget, blevet udarbejdet og omdelt til medlemmerne forud for dette møde. Andre forslag er henvist til de landstingsudvalg, som sagen vedrører eller til andre punkter hvor formandskabet skønner at der er sammenfald i forslagene.

 

Til dagsordensforslaget, som ligeledes er blevet om­delt, er der kommet en anmodning om to ændringsforslag fra landsstyret:

 

Det drejer sig om dagsordenens punkt 6: Forslag til landstingsfor­ordning om ændring af landstingsforordning om leje af boliger som ændres til: Forslag til lands­tingsforordning om leje af boliger m., idet der er tale om fremsættelse af en ny forordning og,

 

dagsordenens punkt 17: Redegørelse om lærer- og sociale uddannelser som ændres til: Redegørelse om læreruddan­nel­sen, de sociale uddannel­ser, Ilisimatu­sarfik og Campus, idet denne titel er mere dækkende for indhol­det.

 

Formandskabet har ladet udarbejde et bilag til denne redegørelse. Af bilaget, som er udarbejdet på baggrund af formandskabets ind­stillinger på mødet den 21. januar 1994, fremgår hvilke forslag der er henvist til be­handling under et andet dagsordens­punkt der i forvejen er sat på dagsordenen.

 

s­fore­spørgsler. Disse afleveres i Landstingets Bureau senest mandag middag og vil blive besvaret førstkommende fredag.

 

Med disse bemærkninger skal jeg indstille, at dags­ordens­forslaget vedtages med de nævnte ændringer. Punktet vil iøvrigt kunne tages op igen, såfremt der måtte opstå behov herfor.

 

Kaj Egede, ordfører for Siumut:

Under efterårssamlingen besluttede vi at Landstinget skal afholde 3 ordinære møder om året. Denne be­slutning har vi fra Siumut ønsket, så Landstinget får bedre tid til sit arbejde. I den forbindelse mener vi, at man derved også kan diskutere flere af landstingmedlemmer­nes forslag her i salen. Denne redegørelse for dags­orden som hermed blev fremlagt godkender vi fra Siumut.

 

Vi vil hermed ikke fremkomme med nogen ændringsforslag selv om nogle af forslagene som er blevet henvist til skriftlig besvarelse, ellers kunne disku­teres her i salen, så man der igennem kunne medvirke til at be­folkningen inddrages i diskussionerne.

 

Fra Siumut vil vi gerne have mulighed for at, kunne vende tilbage til dagsordenen, med henblik på en debat her i salen. Når de forskellige papirer vedr. de enkel­te punkter er blevet omdelt.

 

Vi skal dermed henvise til dagsordenpunkt 15, forslag til regi­streret partnerskab. Den vil vi komme tilbage til når forslaget er blevet uddelt.

 

Med disse korte bemærkninger, tager Siumut redegørelsen for dagsorden til efterretning og regner med at vi kan vende tilbage til de enkelte dagsordenpunkter i løbet af samlingen.

 

Lars Chemnitz, ordfører for Atassut:

Atassut vil godkende dagsordensforslaget i det store og hele. Men en forespørgsel til landsstyret vedrørende ansøgninger fra unge til stillinger i Grønland efter endt eksamen fra højere læreanstalt i Danmark, ønsker vi optaget på dagsordenen. Det er et forslag fra Konrad Steenholdt.

 

Endvidere vil vi gerne aflevere et forslag om en fore­spørgselsdebat. Den vil vi hermed lade gå videre til for­man­den.

 

 

Ole Lynge, ordfører for Inuit Ataqatigiit:

Inuit Ataqatigiit tager redegørelsen dagsordenen  til efterretning samt Lands­styrets ændringsforslag desangå­ende uden yderligere bemærkninger. Vi vil også gerne benytte denne lejlighed til at sige tak for Landstings­formandens velkomsthilsen, og vi skal fra Inuit Ataqa­ti­giit så vidt muligt medvirke til, at man ved denne samling opnår gode resultater.

 

Bjarne Kreutzmann, ordfører for Akulliit Partiiat:

Med hensyn til redegørelse for dagsordenen, og forslag til ændringer, vil vi gerne tage forslaget til efter­retning, fordi vi også regner med, at man kan vende til enkelte punkter på et senere tidspunkt.

 

Nikolaj Heinrich, Issittup Partiia:

Når man kigger tilbage på de tidligere år, så er det temmelig mange landstingsmedlemsforslag der er blevet fremsat. Et af kendetegnene er, at for­slagene er blevet mindre markante. På grund af at man vil forkorte lands­tingsmøder­ne.

 

Jeg mener også at det vil influerer, på selv et godt lands­tingsarbejde. Forskellige forslag som ikke inde­holder lov­ændringer, bliver behandlet ved at gøre brug af andre kanaler finder jeg tilfredsstillende. Det er ligeledes tilfredsstillende at diskussioner som kan have politi­ske og samfundsmæssig værdi bliver taget op her i lands­tingssalen.

 

Derfor kan jeg ikke acceptere en skrift­lig besvarelse, på, forslag om at erhvervs­jægerne kan få erstatning for at man ikke må jage. Vi har fået en hjemmestyre­ord­ning, for at kunne admini­strere vore egne forhold. Det skal være således, at vi skal arbejde for vore egne inter­esser.

Vi skal også huske på at når vi har sager hvor vi har lavet nogen fejl, skal vi rette op på de fejl vi har lavet.

 

Med disse bemærk­ninger skal jeg til sidst ud­tale, at jeg fuldt ud støt­ter det re­sterende dagsordensforslag.

 

Bendt Frederiksen, Landstingsformand:

Det er mærkbart at forslagene set under et, er blevet godkendt. Der er to der efterlyser nogen forslag som de gerne vil medtage.

 

Fra formandskabet skal vi udtale, at vi vil vende tilbage til sagerne, og fremsætte formandskabets nye overvejelser her i Lands­tinget. Det oprindelige dags­orden­forslag vil blive behandlet her, og vi vil vende tilbage til de to nævnte sager. Jeg mener jeg kan besvare det kort således.

 


Kaj Egede, ordfører for Siumut:

Formandskabet har sagt, at vi kan vende tilbage til dags­ordenen på et senere tidspunkt, men fra Siumut side vil vi allerede her tilslutte os Atassut's forslag om forespørg­sel til landsstyret vedrørende ansøgninger fra unge til stillinger i Grøn­land efter endt eksamen fra højere læreanstalt i Danmark, tages op såfremt Lands­styret kan nå at lave en rede­gørelse derom.

 

Jeg har som landstingsmedlem fremsat et forslag om landstingsbeslutning om op­rettelse af landsba­serede arbejds­pladser. Dette for­slag er blevet henvist til skriftlig besvarelse og jeg er tilfreds med den skrift­lige besvarelse. På ét punkt hvor man har givet til­sagn, nemlig om­kring udbyg­ning af nye landbasere­de ar­bejds­pladser, er at Lands­styret kan yde yderligere be­villinger dertil, så skal jeg ønske, at Landsstyret afsætter flere midler fordi der er et reelt behov for dette.

 

Marianne Jensen, landsstyremedlem for Kultur, Uddannel­se og Forskning:

Med hensyn til Konrad Steenholdts forslag om at de unge skal have mulighed for at søge stilling efter endt eksamen fra højere anstalt i Danmark, hvor det blev fore­slået, at det blev optaget på dagsordenen. Dertil kan jeg oplyse, at Landsstyret har nedsat en arbejds­gruppe, der skal arbejde med sagen når vi skal drøfte uddannelsesom­rådet i maj måned.

 

Da sagen pågår, og ikke er færdig endnu, mener vi fra Lands­styrets side, at vi allerede på nuværende tids­punkt kan drøfte dette spørgsmål.

 

Mødeleder:

Som landstingsformanden sagde, kommer vi tilbage til redegørelse for dagsordenen efter at det er blevet drøftet i Formandska­bet.

 

Således er vi færdige med dette punkt og går over til punkt 14.

 

Punktet sluttet.