Dagsordenens punkt 15-2 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
7.
mødedag, tirsdag den 25. maj 1999
Betænkning vedrørende forslag til Landstingslov om ændring af Landstingslov om offentlighed i forvaltningen.
Landstingets Lovudvalg har under behandlingen bestået af
Landstingsmedlem Anders Andreassen, Siumut, formand
Landstingsmedlem Hans Enoksen, Siumut
Landstingsmedlem Olga Poulsen, Inuit Ataqatigiit, næstformand
Landstingsmedlem Otto Steenholdt, Atassut
Landstingsmedlem Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet
Landstingets Lovudvalg har efter Landstingets 1. behandling af lovforslaget gennemgået forslaget med bemærkninger.
Til brug for sin behandling af lovforslaget har Lovudvalget yderligere indhentet kopi af de afgivne høringssvar. Lovudvalget har i den forbindelse med beklagelse måttet konstatere, at lovforslagets bemærkninger intet oplyser om, hvilke myndigheder og organisationer, der er hørt forud for lovforslagets fremsættelse.
Udvalget skal herefter afgive følgende indstilling:
Et flertal i udvalget bestående af Anders Andreassen Siumut, Hans Enoksen Siumut, Otto Steenholdt Atassut og Olga Poulsen Inuit Ataqatigiit tilslutter sig lovforslaget i dets foreliggende form, idet udvalget dog henstiller til, at Landsstyret foranlediger trykfejlen i '2, stk. 2, 1. pkt. i den grønlandske lovtekst korrigeret inden 3. behandling af lovforslaget.
Udvalgsflertallet bemærker med tilfredshed, at lovforslaget beskytter den enkelte ansatte og værner om respekten for individet og bifalder de intentioner, som forslaget er udtryk for.
Et enigt udvalg skal imidlertid beklage, at personaleorganisationerne ikke er blevet hørt, og at den korte frist, som Landsstyret har sat for afgivelse af høringssvar, har afskåret kommunalbestyrelserne fra at tage stilling til forslaget og end ikke har givet alle kommuner mulighed for administrativ stillingtagen.
Særligt beklageligt finder udvalget dette, eftersom KANUKOKA så sent som i efteråret 1998 har gjort Landsstyret opmærksom på problemerne omkring korte høringsfrister i forhold til KANUKOKA, i hvilken forbindelse Landsstyreformanden lovede, at Landsstyret fremover vil udsende høringsmateriale i god tid.
Udvalgsflertallet finder dog henset til lovforslagets relativt ukomplicerede karakter ikke fornøden anledning til at indstille til Landstinget, at 2. og 3.behandlingen udskydes til efterårssamlingen med henblik på yderligere høring.
Et mindretal i udvalget bestående af Anthon Frederiksen anerkender i lighed med udvalgets flertal lovforslagets bærende hensyn, men finder det betænkeligt at lovgive for Grønland efter dansk model uden gennem høring af de berørte myndigheder og organisationer at sikre sig lovgivningens hensigtsmæssighed. Mindretallet har derfor med bekymring noteret sig, at en utilstrækkelig høringsfrist har afskåret kommuner fra at kommentere forslaget.
Ligeledes finder mindretallet det betænkeligt, at personaleorganisationerne, herunder ikke mindst de personaleorganisationer, som repræsenterer de i lovforslagets nyaffattede '2, stk.3, 2.pkt. nævnte gruppe nemlig ansatte i chefstillinger, ikke er blevet hørt, til trods for at lovforslaget i forhold til den nuværende praksis på området kan indebære en udvidelse af adgangen til aktindsigt i disciplinære reaktioner.
Mindretallet indstiller på baggrund heraf til Landstinget, at 2. og 3. behandling af lovforslaget udskydes til efterårssamlingen, med henblik på høring af de berørte myndigheder og organisationer, som Landsstyret har undladt at inddrage i den lovforberedende proces.
Landstingsmedlem Anders Andreassen, Siumut, formand, Landstingsmedlem Olga Poulsen, Inuit Ataqatigiit, næstformand, Landstingsmedlem Hans Enoksen, Siumut, Landstingsmedlem Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet, Landstingsmedlem Otto Steenholdt, Atassut. Tak.
Og Landsstyreformanden kommer med en besvarelse til betænkningen.
Jonathan Motzfeldt, Landsstyreformand.
Landsstyret har med tilfredshed bemærket, at et flertal i Landstingets Lovudvalg har tilsluttet sig, at lovforslaget overgår til 3. behandling i den foreliggende form.
Et enigt Lovudvalg udtaler en kritik af høringsproceduren. Landsstyret har taget denne kritik til efterretning.
Et mindretal i Lovudvalget finder det betænkeligt, at personaleorganisationerne, herunder ikke mindst de personaleorganisationer, der repræsenterer ansatte i chefstillinger, ikke er blevet hørt, til trods for at lovforslaget i forhold til den nuværende praksis på området kan indebære en udvidelse af adgangen til aktindsigt i disciplinære reaktioner.
Landsstyret skal hertil bemærke, at lovforslaget indebærer en begrænsning i retten til aktindsigt i personalesager, herunder også i personalesager for chefgruppen. Den nugældende Landstingslov om offentlighed i forvaltningen indebærer, at oplysninger om disciplinære reaktioner som udgangspunkt er undergivet aktindsigt. Dette gælder for såvel offentligt ansatte inden for som uden for chefgruppen.
Det nærværende forslag betyder, at oplysninger om disciplinære reaktioner fortsat, men i begrænset omfang, vil være undergivet aktindsigt, nemlig når det drejer sig om ansatte i chefstillinger, og når der er tale om disciplinære reaktioner af advarsel og derover.
Årsagen til at disciplinære reaktioner over for ansatte i chefstillinger således fortsat i et vist omfang er undergivet aktindsigt skyldes, at chefer i kraft af deres ledelsesbeføjelser har en betydelig indflydelse på offentlige anliggender, og at oplysninger om disciplinærforseelser berører selve kernen i offentlighedens kontrol med forvaltningen.
Landsstyret kan tilslutte sig udvalgets anbefaling om, at forslaget overgår til 3. behandling i den foreliggende form og vil i den forbindelse rette trykfejlen i ' 2, stk. 2, 1. pkt. i den grønlandske lovtekst. Tak.
Og vi går nu over til partiernes og Kandidatforbundets ordførere.
Hans
Enoksen, Siumut.
Tak. Siumut har følgende bemærkninger til den fremlagte betænkning fra Udvalget. Siumut tilslutter sig betænkningen fra et enigt udvalg, idet vi går ind for, at høringen klart skal benyttes i forbindelse med administration af samfundsforhold, også for at sikre, at lovgivningen føres ordentligt overfor borgerne.
Siumut er fuldt ud enigt i ændringsforslaget, der har til formål, at sikre personalet i forbindelse med forvaltning af loven, for såvidt det drejer sig om aktindsigt i personsager.
Med disse ord og med henvisning til vores bemærkninger under 1. behandlingen, skal vi indstille, at lovforslaget går videre til 3. behandling i den foreliggende form.
Otto Steenholdt, Atassut.
Fra Atassut er vi opmærksom på, at Landsstyret er villige til at tage den lille irettesættelse til efterretning fra udvalgets side, under henvisning til dette skal vi fra Atassut ønske, at fremtidige høringer i forbindelse med udarbejdelse af lovgivninger bør tages mere alvorligt.
Atassut finder ingen hinde for, at dette lovforslag går videre til 3. behandling med de ændringer som vi i Atassut har varmt anbefalet ved 1. behandlingen. Tak
Inden vi går over til den næste skal jeg orientere om, at vi snart skal gå til afstemning efter de 2 ordfører fra Inuit Ataqatigiit og Kandidatforbundet og efter besvarelsen fra Landsstyremedlemmet.
Olga Poulsen, Inuit Ataqatigiit.
Inuit Ataqatigiit kommenterer følgende ved 2. behandlingen. Inuit Ataqatigiit er glade for, at flertallet i Landstingets Lovudvalg har tilsluttet sig, at lovforslaget overgår til Landstingets 3. behandling.
Vi har også ligesom andre klaget over, at ændringsforslaget har være til høring i så kort tid. Vi er taknemmelig for at man i betænkningen har sat store krav til Landsstyret om, at stille længere tid til høringer i alle lovforslag, således at alle parter, der er involveret i den nye lov grundigt og i samarbejdets ånd bearbejder forslaget. Vores afgørende grundlag for vores tilslutning til lovforslaget er, at den nye lov vil åbne for beskyttelse af enkelt ansatte og dermed bebuder, at de enkelte ansatte respekteres.
Med disse ord anbefaler vi at lovforslaget overlades til sin 3. behandling. Tak
Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.
Til 2. behandlingen af ændringsforslaget om offentlighed i forvaltningen skal vi henvisende til vores bemærkninger under 1. behandlingen af sagen anføre følgende.
I Kandidatforbundet finder vi det vigtigt, at man hører hos de kommende bruger af en hvilken som helst lov i god tid inden loven skal træde i kraft. Derfor har vi ønsket, at 2. behandlingen ag forslaget bliver udsat til Landstingets efterårssamling m.h.p. en udtømmende høring hos alle involverede parter i nærværende sag inden færdiggørelsen.
Derfor vil vi fra Kandidatforbundet stille spørgsmålstegn ved, at man hastigt søger at gennemføre og godkende alle mulige forskellige sager.
Derfor er vi fra Kandidatforbundet helt enig i den ansvarshavende chef af Hjemmestyrets Lovkontor, der bl.a. har udtalt i AG, og jeg citerer med formanden tilladelse A.... at strammningen af aktindsigtsloven ikke får praktisk betydning, vi har aldrig givet lov til aktindsigt i personalesager af nogen art, vi har tolket loven således, at det grønlandske samfund er for lille til at give offentligheden indblik i f.eks. de advarsler vi har givet vores personale@, og hun fortsætter og jeg citerer igen Aselvom visse personalegrupper nu bliver beskyttet, så betyder ændringen at agtindsigsmuligheden ikke er indskrænket for ansatte i chefstillinger også ansatte i Hjemmestyret. Det betyder, at både cheferne og Landsstyret nu bliver nødt til at følge anmodningen@, citat slut.
Derfor stiller vi p.g.a. de forhold vi har anført ovenover også i forbindelse med 1. behandlingen spørgsmål ved godkendelsen af forslaget, men den kan gå videre til 3. behandlingen. Tak.
Og Landsstyreformanden har bedt om at få ordet igen.
Jonathan Motzfeldt, Landsstyreformand.
Jeg siger tak for de bemærkninger, der er kommet og jeg forstår Anthon Frederiksens sidste bemærkning derhen, at Kandidatforbundet også går ind for, at den kan 3. behandles.
Uden at kommentere samtlige bemærkninger vil jeg blot sige, at Landsstyret skal følge de bestemmelser, der kommer her og det skal der ikke herske nogen tvivl om.
Men der blev også understreget, at et samfund, hvor alle kender hinanden, så er der nogle ting, der skal tages hensyn til i specielle tilfælde, specielt når det vedrører enkeltpersoner og at man sommetider føler, at man er nødt til at begrænse de dokumenter, der skal offentliggøres.
Og med disse bemærkninger siger jeg tak.
Johan Lund Olsen, Landstingsformand.
Da der ikke er andre, der har ønsket ordet, skal vi gå til afstemning. Der er afgivet en mindretalsudtalelse i betænkningen. Et mindretal i udvalget bestående af Anthon Frederiksen anerkender i lighed med udvalgets flertal lovforslagets bærende hensyn, men finder det betænkeligt, at lovgive for Grønland efter dansk model uden gennem høring af de berørte myndigheder og organisationer, at sikre sig lovgivningens hensigtsmæssighed.
Mindretallet har derfor med bekymring noteret sig, at en utilstrækkelig høringsfrist har afskåret kommuner fra at kommentere forslaget.
Ligeledes finder mindretallet det betænkeligt, at personaleorganisationerne, herunder ikke mindst de personaleorganisationer, som repræsenterer det i lovforslagets nyaffattet ' 2 stk.3. 2. punktum nævnte gruppe ikke er blevet er hørt, til trods for at lovforslaget i forhold til den nuværende praksis på området kan indebære en udvidelse af adgangen til aktindsigt i disciplinære reaktioner.
Mindretallet indstiller på¨baggrund heraf til Landstinget, at 2. og 3. behandlingen af lovforslaget udskydes til efterårssamlingen m.h.p. høring af de berørte myndigheder og organisationer, som Landsstyret har undladt at inddrage i den lovforberedende proces.
De der stemmer for mindretallets udtalelse bedes rejse sig 4. Og jeg skal bede de der stemmer imod udtalelsen om at rejse sig 26. Jeg skal spørge om der er nogen der undlader at stemme 1.
Og til slut skal vi stemme om forslaget skal gå videre til 3. behandlingen i sin foreliggende form. De der stemmer for det bedes rejse sig 27. De der stemmer imod bedes rejse sig. Ingen. De der undlader at stemme bedes rejse sig 5. Tak.
Således har vi færdigbehandlet 2. behandlingen til Forslag til Landstingslov om ændring af Landstingslov om offentlighed i forvaltningen.