Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenspunkt 06-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

7. mødedag, onsdag den 17. april

Dagsordenspunkt 6

 

Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om Forbrugerråd, markedsføring, mærkning, priser og Forbrugerklageudvalg

(Landsstyreformanden)

(1. behandling)

 

 

Mødeleder: Daniel Skifte, Formand for Landstinget, Atassut.

 

 

Jonathan Motzfeldt, Landsstyreformand, Siumut.

På Landsstyrets vegne skal jeg hermed forelægge forslag til ændring af landstingslov om Forbrugerråd, markedsføring, mærkning, priser og Forbrugerklageudvalg.

 

Den oprindelige er fra 1986, og siden lovens tilblivelse er det daværende Handels- og Trafik­direktorat og Foreningen af Næringsdrivende i Grønland blevet nedlagt, ligesom Kaalilit Nuafit også er blevet opsplittet. Forslaget indeholder der for en udskiftning af disse foreninger og selskaber med de betegnelser disse har i dag findes under.

 


Der er ikke med lovforslaget tilsigtet nogle ændring af hverken sammensætningen af Forbru­gerklageudvalget eller balancen mellem forbrugere og erhvervsinteresser i udvalgene. Hidtil har Forbrugerklageudvalgets sekretariats funktion ligges hos Formanden. Sekretariatet for Grønlands Forbrugerråd er pr. 1. januar 2002 styrket fagligt ved oprettelsen af et fælles sekre­tariat for Grønlands Konkurrencenævn og Grønlands Forbrugerråd.

 

Derfor foreslås sekretariatsfunktionen for Forbrugerklageudvalget nu henlagt til dette fælles sekretariat. Formanden for Forbrugerklageudvalget får herved bedre mulighed for at koncen­trere sig om at lede udvalgets møder. Det er Landsstyrets håb, at ændringen vil lette Forbru­gerklageudvalgets arbejde.

 

Landsstyret har planlagt en revision af den nuværende Landstingslov i sin helhed. Men denne revision skal naturligvis ske i samarbejde med Forbrugerrådet og dets sekretariat. På denne baggrund fremsætter Landsstyret på denne samling kun forslag til de ændringer der er nødven­dige for den gamle lov stadig kan fungere.

 

Landsstyret overlader hermed lovforslaget til Landstingets velvillige behandling.

 

Vi siger tak til Landsstyreformanden. Så går vi over til ordførerrækken. Først er det Per Ro­sing Petersen, Siumuts ordfører.

 

Per Rosing Petersen, ordfører, Siumut.

Tak Vi skal fra Siumut knytte følgende bemærkninger til nærværende forslag. Efter forslaget hovedsageligt drejer sig om lovtekniske ændringer blandt andet som følge af KNI=s privati­sering, støtter vi fra Siumut forslaget som i den nuværende form uden yderligere bemærknin­ger.

 

Til slut skal vi imidlertid ikke undlade at nævne, at vi støtter at man i nu i forbindelse med en administrativ forenkling har slået Forbrugerrådet og Konkurrenceudvalget sammen, og vi mener at dette er et eksempel til efterfølgelse.

 

Så er det Jakob Sivertsen, Atassut.

 


Jakob Sivertsen, ordfører, Atassut.

Ændringsforslaget indeholder blandt andet at Foreningen af Næringsdrivende i Grønland som nævnt i loven ikke længere eksisterer, og efter at man  have omstruktureret K...., så skal deres betegnelser ændres i loven.

 

Det nævnes også i forslaget, at Konkurrencenævnet og Forbrugerrådet har fået en fælles admi­nistration med virkning fra den 1. januar 2002, og at det i loven fremgår at denne ændring også skal med i loven, det er vi også her i Atassut enige i.

Da ændringsforslaget kun er en teknisk ændring går Atassut ind for forslaget uden yderligere bemærkninger, da det også af forelæggelsen fremgår, at man i samarbejde med Forbrugerrådet nøje vil gennemgå den nuværende lov med henblik på en revision af denne, og vi er i Atassut parate til, hvis det er nødvendigt, at vi også drøfter forslaget i relevant udvalg.

 

Med disse bemærkninger giver vi vores tilslutning til forslaget. Tak.

 

Vi siger tak til Jakob Sivertsen. Så er det Inuit Ataqatigiits ordfører, Maliinannguaq Markus­sen Mølgaard.

 

Maliinannguaq Markussen-Mølgaard, ordfører, Inuit Ataqatigiit.

Inuit Ataqatigiit er indforstået med nærværende ændringsforslag vedrørende Forbrugerråd med mere. Det er tid til en omlægning, da medlemssammensætningen ikke længere er tids­svarende ikke mindst hvilke organisationer de repræsenterer.

 

Ud over det er vi i Inuit Ataqatigiit enig i, at Formandens sekretariatsfunktion ændres. I de senere år har vi erfaret, at Forbrugerrådet har været for usynlige, vi er også vidende om forhol­dene i vores omverden, hvor forbrugerpolitik er blevet en mere og mere synlig del af det poli­tiske billede.

 


Inuit Ataqatigiit mener, at vi bør være mere opmærksomme på forholdene omkring trafik, bankforsyninger, boliger samt de handelsmæssige forhold. Ligeledes mener Inuit Ataqatigiit med hensyn til forbrugernes stilling i hverdagen, at der bør gives klare oplysninger om varer­priser, og at der i langt højere grad end hidtil bliver tekstet på grønlandsk samt at man er mere opmærksomme på eventuelle sundhedsskadelige tilsætningsstoffer på varerne.

 

Det er Inuit Ataqatigiits forhåbning, at arbejdet i fællessekretariatet for Forbrugerråd og Kon­kurrencenævnet vil foregå i et tæt samarbejde samt at deres arbejde vil blive mere synligt for samfundet. i fremtiden. Ligeledes mener vi fra Inuit Ataqatigiit, at det er vigtigt med bedre udnyttelse af sekretariatsfunktionen, ligesom der er behov for et godt samarbejde.

 

Med disse bemærkninger skal vi fra Inuit Ataqatigiit tilslutte os forordningsforslaget og håber, at Forbrugerrådet bliver mere synlig i fremtiden, da vi mener, at Rådet deltager for lidt i den aktuelle samfundsdebat.

 

Vi siger tak til Maliinannguaq Markussen Mølgaard. Så er det Tom Ostermann, Kandidatfor­bundet.

 

Tom Ostermann, ordfører, Kandidatforbundet.

Til Landsstyrets nærværende forslag til ændring af den gældende forordning om Forbrugerråd har Kandidatforbundet følgende bemærkninger.

 

Kandidatforbundet betragter det som væsentligt og har adskillige gange udtalt, at det er nød­vendige at vores forordninger hele tiden bliver reguleret, så de følger de aktuelle forhold, og vi er således tilfredse med, t man ved nærværende forslag baner vejen for, at Forbrugerrådet og Konkurrencenævnet får fælles administration samtidig med, at man ved en forøgelse af bevil­lingerne har bane vej for ansættelse af de nødvendige medarbejdere.

 

Kandidatforbundet har hele tiden påpeget, at der inden for administrationen for så vidt muligt skulle prioriteres og rationaliseres, så forholdene svarer til de faktiske forhold, og vi er derfor tilfredse med, at nærværende forslag indfører det efterlyste.

 

Vi er i Kandidatforbundet bekendte med, at der eksisterer kommunale forbrugerklagenævn, hvor bygderne også har repræsentanter, men det lader til at nævnenes svaghed også skyldes begrænsede økonomiske midler og muligheder.

 


Jeg mener derfor, at der må banes vej for dygtiggørelse af medlemmerne i de kommunale Forbrugerråd og kommunevis klagenævnsmedlemmer. Borgerne er tit i tvivl om, hvordan de skal gribe en klage an, og det er yderst vigtigt med oplysning. Vi mener derfor i Kandidatfor­bundet, at arbejdsvilkårene for forbrugerådene rundt på vores vidtstrakte kyst er meget uens. F.eks. inden for vareforsyningen er sortimentet fra Uummannaq og Sisimiut og nordover altså på islægsområderne kan være meget anderledes end de varer man har andre steder.

 

Det er nemlig heller ikke noget særsyn, at forældede varer sælges i specielt i KNI-butikkerne, f.eks. mælk og mælkeproduktion som sælges på baggrund af en dispensation.

 

Kandidatforbundet skal derfor med henvisning til vores bemærkninger anbefale, at forslaget inden 2. behandlingen videresendes til et relevant udvalg.

 

Næste taler er Otto Steenholdt, løsgænger.

 

Otto Steenholdt, løsgænger.

Jeg har ventet et sådan forslag og endelig kommer forslaget, og jeg er glad for at fodslaget bliver fremlagt fordi jeg mener, at vi først forstår at vi i de hele taget har et Forbrugerråd i Grønland, fordi vi jo aldrig hører om deres arbejde. Jeg må sige, at Forbrugerrådet vente for meget på at modtage klager, og at de ikke selv tager initiativer for at forsvare forbrugernes interesser.

 

I henhold til forslaget sker der ikke ændringer i sammensætningen af Forbrugerrådet, og jeg forventer heller ikke, at der sker ændringer i sammensætningen personmæssigt, og jeg forstår det på den måde, at Forbrugerrådet hidtige usynlige arbejde også vil fortsætte i samme stil.

 

Man kommer i forelæggelsesnotatet ind på forbrugerrådet. Lad Forbrugerrådets sekretariat arbejde blandt befolkningen, således t formanden får mere tid til at lede Forbrugerrådets arbej­de. Det agtes ligeledes, at Forbrugerrådet arbejdets gøre mere smidigt, ja det er der sandelig behov for.

 


Jeg tror fuldt og fast på, at man ikke kan acceptere Forbrugerrådets hidtige arbejde, f.eks. kan man blot se på forholdene i de lokale brædter. Vores ønsker om grønlandske produkter bliver ikke imødekommet af dem der sælger grønlandske produkter, da Forbrugerrådet ikke tager sådanne sager op. Det er absolut nødvendigt, at man tilstadighed styrker ... varer, forbrugernes interesser også fra Forbrugerrådet. Et Forbrugerråd der er mere synlig og aktiv og som selv tager initiativer med at undersøge forholdene, og det er et sådan råd vi har brug for.

 

Vi må derfor også kræve fra befolkningens side, at Forbrugerrådets medlemmer er mere synli­ge. For så vidt angår ændringsforslaget, så siges det i punkt 1, at lovens administration vareta­ges af Grønlands Forbrugerråd og Landsstyret eller den der er bemyndiget hertil af Lands­styret. I punkt 2 foreslås den ændret således, at det samme gælder den der varetager admini­strationen af denne lovs kapitel jvf. ' 27 stk. 9. I lovforslaget siges det at loven administreres af Landsstyret, men som sagt mener jeg, at Forbrugerrådet ikke lever op til deres opgave.

 

I ændringsforslaget punkt 3 er der tale om ændringer af betegnelserne for hvem der skal sidde i udvalget. Jeg mener ikke, at den af Landsstyret udpegede medlemmer har levet op til deres forpligtigelser.

 

Vi siger tak til Otto Steenholdt. Så er det Landsstyreformanden med bemærkninger til ord­førernes indlæg.

 

Jonathan Motzfeldt, Landsstyreformand, Siumut.

Jeg siger tak til den opbakning til forslaget, der er faldet fra partierne. For så vidt angår med­lemssammensætningen skal jeg sige, at Forbrugerrådet skal have nye medlemmer, men det siges i lovens 'm 27, at 4 medlemmer udpeges af Forbrugerrådet blandt disses medlemmer eller disses suppleanter, at 1 medlem udpeges af arbejdsgiver, det er en paragraf der vedrører Forbrugerklageudvalget og ikke Forbrugerrådet. 1 medlem udpeges af Arbejdsgiverforenin­gen. 1 medlem udpeges af de grønlandske Brugser. 1 medlem udpeges af Pisiffik A/S og KNI Pilersuisoq A/S i forening, ligesom kræves at et medlem som skal være jurist udpeges af det ressortansvarlige landsstyreområde.

 

En erindring om personsammensætningen ikke mindst på baggrund af Otto Steenholdts be­mærkninger.


Jeg skal også sige, at til partiernes ordføreres indlæg opfordrer de i deres ordførerindlæg til, at Forbrugerrådet bliver mere synligt i deres arbejde. Det har jeg bemærket og tager det til efter­retning, og skal sige at jeg her også her også er enig i Maliinannguaq ønske.

 

Kandidatforbundet ordfører siger også, at man ønsker at også de lokale forbrugerklagenævn også gives mulighed for kurser i deres arbejde, og et sådan budskab mener jeg selvfølgelig sal videresendes til de rette ansvarlige. Og jeg siger hermed tak for den opbakning man har givet forslaget.

 

Så er det Otto Steenholdt, løsgænger.

 

Otto Steenholdt, løsgænger.

Jeg beklager meget, at min bemærkning så er det altid bedre hvis et udvalg selv vælger deres formand. Jeg  er ikke enig i, at det af Landsstyret udpegede medlem skal være formand for Forbrugerklagenævnet, og jeg beklager at jeg ikke har fået et klart svar herpå.

 

Daniel Skifte, Formand for Landstingstinget, Atassut.

Vi siger tak til Otto Steenholdt. Da der ikke er flere der har bedt om ordet henvises forslaget i behandling i Erhvervsudvalget forinden 2. behandlingen her i salen.