Dagsordenspunkt 18-2 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
16.
mødedag, onsdag den 8. maj 2002, kl.
Olga Poulsen, Inuit Ataqatigiit.
Under 1. behandlingen af forordningsforslaget påpegede vi, at der i ændringsforslaget er forskelle imellem den grønlandske og danske tekst i ændringsforslaget. Det fremgår af side 8 og side 7 i henholdsvis den danske og den grønlandske version i bemærkninger.
Det rettes nu til, således at Landsstyret har fremsat forslag til ændring af de korrekte bemærkninger der vedrører lejernes rettigheder. Under 1. behandlingen har vi forstået det således, at en beboer som ønsker at indgå en andel til ejerforening, at denne tilbydes tilsvarende bolig, hvis pågældende ikke ønsker at deltage i en andelsforening eller en ejerforening.
Vi skal med beklagelse meddele, at der i de i almindelige bemærkninger vedrørende lejernes rettigheder om regler for så vidt angår lejernes rettigheder, jeg forstår ikke hvad hun mener, da jeg heller ikke har hendes tale, men hun påpeger at hun ønsker, at der også tilføjes noget vedrørende lejernes rettigheder mere indgående. Jeg mener, at det ellers var noget der var med i det oprindelige udkast, men som er røget ud, men er røget ud i forbindelse med forslaget til 1. behandlingen. Men vi får nok klarhed over, hvad det er hvad hun egentlig mener når vi får papirerne at se. Hun beklager også, at en del af deres spørgsmål ikke er blevet besvaret af Landsstyremedlemmet, ligesom udvalget heller ikke har taget det op
For så vidt angår kapitalafkast, så har udvalget ikke taget stilling til en del af vores konkrete påpegninger i udvalgsarbejdet, ligesom Landsstyret heller ikke har kommenteret det her i forbindelse med 2. behandlingen. Inuit Ataqatigiit mener, at spørgsmålet omkring kapitalafkast er meget væsentligt, hvorfor det må undersøges nærmere.
Baggrunden for vores ønske er, at vi mener, at ændringen af kapitalafkastet, vi har ellers henvist, at Boligudvalget samarbejde med Finansudvalget om at undersøge dette nærmere, med henblik på en indstilling til Landstinget. Det fremgår af den fremlagte at dette ikke er sket, hvorfor vi fra Inuit Ataqatigiits side skal kræve, at sagen returneres til udvalget, på baggrund af at de ikke har udført deres arbejde som ønsket af Landstinget.
Vi siger tak til Olga Poulsen. Så er det Landsstyremedlemmet for Boliger, Jørgen Wæver Johansen.
Jørgen Wæver Johansen, Landsstyremedlem for Boliger og Infrastruktur, Siumut.
På Landsstyrets vegne takker jeg Landstingets Bolig- og Infrastrukturudvalg for deres betænkning, hvor Landsstyret med tilfredshed konstaterer, at et enigt udvalg indstiller forslaget til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om leje af boliger til godkendelse.
Udvalgets betænkning giver mig anledning til at fremkomme med et par bemærkninger. Udvalget har noteret, at der i forordningsforslagets almindelige bemærkninger er en uoverensstemmelse mellem den grønlandske og den danske takt, og det er selvfølgeligt yderst beklageligt. Og i den grønlandske svarnotat, så fremgår det, hvad de korrekte bemærkninger på grønlandske skal være, det er 1. afsnit i de almindelige bemærkninger som er blevet tilrettet.
Landsstyret skal understrege, at en lejer som ikke ønsker at overtage deres bolig som andel til ejer bolig har mulighed for at blive boende som lejer på uændrede vilkår eller efter eget ønske at flytte til en tilsvarende bolig af mindst samme standard. Det skal understreges, at en lejer der har overholdt sin lejekontrakt ikke kan opsiges i forbindelse med omdannelse af udlejningsboliger til andels- eller ejerboliger.
Med disse bemærkninger indstiller Landsstyret hermed, at forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om leje af boliger overgår til 3. behandling i den nu foreliggende form. Tak.
Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.
Jeg skal spørge om der er nogen der ønsker ordet. Otto Steenholdt, løsgænger.
Otto Steenholdt, ordfører, løsgænger.
Det er ikke første gang at vi har oplevet, at der har været forskelle mellem de grønlandske og danske udgaver, det er noget som vi tilstadighed må imødese fremover. Som menigt medlem af Landstinget eller enligt medlem, så læsser jeg ... .....
Til Inuit Ataqatigiits ordførers bemærkninger, så er der flere ting de efterlyser, som udvalget ikke har behandlet. Men det jeg ikke forstår er, at de har jo haft medlem i udvalget, ligesom pågældende har haft mulighed for at komme med en mindretalsudtalelse, og jeg mener, at vi så vidt muligt skal undgå sådanne ting, som Inuit Ataqatigiits ordfører var inde på. Jeg mener, at vi for så vidt muligt skal undgå sådanne sager da Inuit Ataqatigiits jo også er repræsenteret i udvalget.
Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.
Den næste der har bedt om ordet er Mogens Kleist, Kandidatforbundet.
Mogens Kleist, ordfører, Kandidatforbundet.
Det er selvfølgelig i alles interesse, at vi løser forslaget til alles tilfredshed. Som medlem af udvalget skal jeg påpeget, at hvis vi har forbigået IA=s ønsker så er det også væsentligt at dette problem løses, hvorfor jeg finder det vigtigt, at hvis vi ikke har været vågen overfor dette, at vi løses dette problem, hvorfor jeg er enig med Inuit Ataqatigiit i, at forslaget behandling indstilles, og at den vender tilbage til Boligudvalget, det er jeg som medlem af udvalget enig i, da jeg også finder det vigtigt.
Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.
Vi siger tak til Mogens Kleist, så er det Tommy Marø, Siumuts ordfører.
Tommy Marø, ordfører, Siumut.
Jeg mener, at vi i vores arbejde i Landstinget udfører vores arbejde grundigt også i udvalget, hvorfor når vi også udarbejder betænkning, så bliver udvalgsbetænkningen normalt givet videre til landstingsgrupperne til vurdering, hvorefter man vender tilbage til udvalget, for så vidt angår betænkningen, og det er netop også sket i nærværende betænkning, som et enigt udvalg står bag.
Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.
Vi siger tak til Tommy Marø, så er det Godmand Rasmussen, Atassut som også er formand for Boligudvalget.
Godmand Rasmussen, ordfører, Formand for Boligudvalget, Atassut.
Til Inuit Ataqatigiits bemærkninger så forstår jeg, at deres grund til at de retter nærværende forslag, og undrer mig over, at det ikke er blevet rejst i udvalget, mens tid var. Jeg mener, at det er et utilladeligt tidspunkt, at fremsætte sådan et forslag på som Inuit Ataqatigiit har foreslået.
Det kan ikke være sådan, at vi drøfter en sag i udvalget, hvorefter vi efterfølgende anmoder om, at den returneres til udvalget, som også Inuit Ataqatigiits repræsentant i udvalget var gået ind for.
Der har således været mulighed for, at også når man tænker på at betænkningen har været udarbejdet for lang tid siden, hvorfor vi fra Atassut vil stemme som indstillet af Landsstyret.
Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.
Vi siger tak til Godmand Rasmussen, så er det Olga Poulsen, Inuit Ataqatigiit.
Olga Poulsen, ordfører, Inuit Ataqatigiit.
Selvfølgeligt er det beklageligt, hvis der har været kommunikationsbrist også i vores landstingsgruppe, vi mener fra Inuit Ataqatigiit, at man i udvalgsarbejdet også må tages udgangspunkt i partiernes ordførerindlæg, og at det må være Formandens ansvar at de spørgsmål der bliver stillet af partierne under 1. behandlingen også bliver taget op.
Jeg mener, at det må være udvalgsformandens opgave, at disse også bliver taget op. Jeg mener derfor, at det er på sin plads, at vi forinden 3. behandlingen får klarhed over de problemer som vi har rejst, og de spørgsmål vi har stillet, således at vi får et bedre grundlag til at tage endelig stilling til spørgsmålet. Vi mener, at vi fra Inuit Ataqatigiit ikke vil gå ind for forslaget, hvis den ikke sendes tilbage til udvalget.
Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.
Vi siger tak til Olga Poulsen. Derefter er det Godmand Rasmussen, ordfører, Atassut, udvalgsformand.
Godmand Rasmussen, ordfører, Formand for Boligudvalget, Atassut.
Ganske kort. Så er det sådan, at det er sådan, at når man har udarbejdet en betænkning, og hvis vi får den dumme vane, at lige så snart man finder noget der ikke er i overensstemmelse med ens ønsker, og sender det tilbage til udvalget, så er det en uvane vi kommer ind i.
Vi holdt vores sidste møde i går, og hvis der er nogle påpegninger, og hvis man havde læst betænkningen før, så havde vi nok taget det op under vores møde i går. Men et udvalgsflertal har som sagt, det er på sin plads at komme med påpegninger mens tid er, ligesom man selvfølgelig har haft mulighed herfor ....
Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.
Vi siger tak til Godmand Rasmussen. Så er det Josef Motzfeldt, Inuit Ataqatigiit uden for ordførerrækken.
Josef Motzfeldt, Inuit Ataqatigiit.
Fra Inuit Ataqatigiits side, for så vidt angår vores repræsentant i udvalget har været medunderskriver af betænkningen fra den 23. april, og er rejse samme dag. Vi må også erkende, at vi har begået en fejl i udvalgsarbejdet, og været med til at underskrive betænkningen, og det er netop derfor, at der er begået en fejl, hvorfor vi har ønsket at den bliver sendt tilbage til videre behandling i udvalget.
Og derfor skal jeg spøge udvalgets formand om på hvilke grundlag de har arbejdet i udvalget, og om de har drøftet de ting som er blevet stillet under 1. behandlingen. Jeg mener, at du bør give en redegørelse til Landstingets om, hvor mange gange i har drøftet forslaget.
For så vidt angår kapitalafkastet og vores spørgsmål herom, så blev Landstinget anmodet om at tage stilling til spørgsmålet om kapitalafkast da denne fremover skal drøftes i forbindelse med vores årlige finanslove. Josef Motzfeldt går opmærksom på, at så blev Tinget af Landsstyret bedt om, at sætte en procentsats på kapitalafkastet og dette har man ikke engang gjort, ligesom man i udvalget ikke har taget stilling til det.
I henhold til vores almindelig Forretningsorden og i Budgetloven står der, at forslag der indebærer økonomiske konsekvenser, så skal de økonomiske konsekvenser også fremlægges. Jeg ved ikke hvor mange gange Landsstyrekoalitionen uden om vores lovgivning har fremlagt forslag uden redegørelse for deres økonomiske konsekvenser af deres forslag, hvorfor vi fra Inuit Ataqatigiit fastholder og ønsker at Landstinget tager stilling til, at man foreløbig indstiller 2. behandlingen, og at sagen returneres til fornyet udvalgsbehandling.
Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.
Vi siger tak til Josef Motzfeldt. Og så er det Olga Poulsen, Inuit Ataqatigiit, og derefter er det Landsstyremedlemmet men først Olga Poulsen.
Olga Poulsen, ordfører, Inuit Ataqatigiit.
Til udvalgsformanden så sagde pågældende, at de 5 udvalgsmedlemmer har underskrevet betænkningen. Udvalgsformanden er viden om, ligesom også alle landstingsmedlemmer er vidende om, at vi sidder i udvalg på baggrund af at vi har et bagland i grupperne, og det som jeg har bemærket her i forbindelse med nærværende forslag til landstingsforordning som vi finder væsentligt, hvorfor det undrer os, at dette fra udvalgets side ikke er blevet taget op..
Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.
Så er det Landsstyremedlemmet for Boliger, Jørgen Wæver Johansen.
Jørgen Wæver Johansen, Landsstyremedlem for Boliger og Infrastruktur, Siumut.
Jeg mener ikke at vi skal gentage 1. behandlingen af nærværende forordningsforslag. efter 1. behandlingen besluttede Landstinget, at forslaget skulle sendes til viderebehandling i udvalget med henblik på udvalgsbetænkning til 2. behandlingen, hvor et enigt udvalg har fremlagt en betænkning.
På dette grundlag kan det ikke undre, at vi fra Landsstyret på den baggrund har taget det standpunkt på baggrund af betænkningen. Det er rigtigt, at vores forslag indeholder 2 forskellige områder, dels det der vedrører de ting som er indenfor området fra lejer til ejer, således at man beskytter de rettigheder for de lejere som ikke ønsker at deltage i andelsboligforeningen.
Og for det andet, så er der nogle ændringer i bestemmelserne om kapitalafkastet, på baggrund af allerede i Landstinget vedtagne vedtagelse, hvor vi har ændret loven, således at de tidligere landsstyrekoalitionsbeslutninger føres ud i livet. Fra Landsstyrets side forventer vi selvfølgelig, at Landstinget udarbejder en betænkning på baggrund af en grundig behandling af forslaget, hvorfor jeg på Landsstyrets vegne fastholder vores indstilling om, at vi stemmer for forslaget i den nu foreliggende form til 3. behandlingen.
Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.
Vi siger tak til Landsstyremedlemmet. Så er det Tommy Marø, Siumuts ordfører.
Tommy Marø, ordfører, Siumut.
Ganske kort og præcis vil jeg blot sige, at uanset hvordan IA undrer sig, så på den anden side, så undrer vi os meget over den reaktion der er fremkommet fra Inuit Ataqatigiits side. Når vi udarbejder en betænkning så har vi fra alle partiers side mulighed for også at gennemgå betænkningen, for at finde ud af om dette er i overensstemmelse med vores ønsker fra 1. behandlingen.
Hvorfor jeg mener, at vi skal vende tilbage til udvalget, da udvalget også har udført det de skulle udføre, hvorfor jeg mener, at der ikke er grund til fornyet udvalgsbehandling, hvorfor jeg skal indstille, at vi godkender forslaget i den foreliggende form.
Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.
Så er det Godmand Rasmussen, Atassut, ordfører, Formand for Boligudvalget.
Godmand Rasmussen, ordfører, Formand for Boligudvalget, Atassut.
Til Inuit Ataqatigiits Josef Motzfeldt direkte spørgsmål skal jeg sige, at jeg undrer mig over, at han kan stille et sådan et forslag. Vi har nogle helt faste regler i vores Forretningsorden også i udvalgene. Jeg mener, at hvis Inuit Ataqatigiit mener, at der er noget i vejen med udvalgsarbejdet, så kunne i have taget det op via Jeres repræsentant i udvalget mens tid var, hvorfor vi nu blot spilder tiden med at drøfte hvad der nu er sket.
Fra de andres partiers side har vi underskrevet den, fordi vi mener, at det er noget som vi kunne gå ind for.
Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.
Så er det Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.
Anthon Frederiksen, ordfører, Kandidatforbundet.
I ethvert udvalg er det sådan, at vi har tillid til vores udvalgsmedlemmer, og det arbejde som de udfører - ikke mindst når et enigt udvalg står bag betænkningen som tegn på, at man har udført et ordentligt stykke arbejde i udvalget.
Men jeg er skuffet lidt over, at vores medlem i udvalget stiller spørgsmålstegn ved sin egen underskrift og det undrer jeg mig også lidt over. Hvis vi stemmer imod et sådan udvalg, så må vi stille os det spørgsmål om, at vi ikke kan have tillid til udvalg. Det er sådan det bør forstås.
Men jeg har tillid til det arbejde til de folk vi har, og et enigt udvalg har udarbejdet en betænkning, et udvalg hvis medlemmer som vi har tillid til, og hvis vi ikke kan gå ind for betænkningen, så vil det være mærkeligt, hvorfor jeg mener, at vi også internt har nogle problemer med vores udvalgsmedlemmer. Det er også en påpegning af vores eget medlem i Boligudvalget.
Vi ønsker en så god og sober behandling af udvalgene som overhovedet muligt. Jeg skal derfor sige, at jeg vil støtte udvalgets betænkning og går ind for Landsstyrets indstillinger.
Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.
Så er det Anders Andreassen, Siumut.
Anders Andreassen, ordfører, Siumut.
Til formanden for Inuit Ataqatigiit, Josef Motzfeldt bemærkninger vedrørende udvalget, så bedømmer han udvalgsarbejdet som la la .En sådan bemærkning er en form for udtalelse som overhovedet ikke på nogen måde kan accepteres, det er en hån over for Landstingets medlemmernes arbejde, da det jo ikke er for sjovt at vi arbejder her i Tinget, hvorfor jeg skal anmode om, at man passer på hvad man siger her fra talerstolen, vi er alle lige uanset hvor mange stemmer vi har fået, hvorfor jeg ønsker, t der er større respekt om dette.
Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.
Lars Sørensen, Inuit Ataqatigiit.
Lars Sørensen, ordfører, Inuit Ataqatigiit.
For at undgå yderligere misforståelser, og da Landsstyret under deres 1. behandling af deres forelæggelsesnotat ønskede, at Landstinget tog stilling til kapitalafkastet, så kan vi ikke undgå at bemærke, at udvalget har forbigået dette i udvalgsarbejdet, og det er jo sådan at forslag til landstingsforordning underkastes 3. behandlinger, således at vi også nøje drøfter de konsekvenser som forslagene får.
I forbindelse med nærværende boligpakke skal jeg også sige, at da vi ændrede huslejerne i forbindelse med huslejereformen sidste år, så må vi erkende, at vi ikke har nøje drøftet hvilke konsekvenser dette ville få, og det er vi også bange for i forbindelse med nærværende sag.
Bånd
250 ?
---------------------------
Bånd 251
Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.
Jeg vil i den forbindelse spørge om der er nogle der ønsker ordet. Det er der ikke. Hvorefter vi kan gå videre til afstemning. Et enigt Infrastruktur og Boligudvalg og Landsstyret, at forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om Grønlands tekniske Organisation overgår til 3. behandlingen i den foreliggende form.
Jeg vil anmode dem der går ind herfor om at rejse sig. 28. Samtlige tilstedeværende. Før jeg går videre anmoder jeg en at Landstingets næstformænd, Lars Karl Jensen om at lede møde.