Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenspunkt 72-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

5. mødedag, mandag den 15. april 2002

 

Dagsordenspunkt 72

 

Beslutningsforslag om etablering af en kirke i Qaarsut, i Uumannaq.

 

Jens Napaattooq, Siumut:


Forslag til landstingsbeslutning om at landsstyret pålægges at søge opførelse af kirke i bygden Qaarsut ved Uummannaq Kommune optaget på finansloven for 2003.

 

Bygden Qaarsut har i snart 20 år ikke haft egen kirke, hvor man benyttet undervisningsloka­lerne i folkeskolen til gudstjenester, selvom man i folkeskolen har mangel på undervisningslo­kaler og har et stærkt behov for renovering. Qaarsut er en bygd hvor befolkningstallet ikke er nedadgående, men tværtimod er voksende og hvor der er gode muligheder for af fortsætte udviklingen efter anlæggelse af en landingsbane for fastvingede fly. En af de mest markante mangler i Qaarsut er at bygden ikke har sin egen kirke, selvom bygden tidligere havde en kirke.

 

Jeg foreslår at man opfører en kirke i Qaarsut som er egnet til forholdene i bygden og som er velovervejet således at man slipper for at bruge skolen i forbindelse med gudstjenester ,og man ikke længere gør brug af den i forvejen anstrengte lokalesituation i folkeskolen, men også for at indfører markante forbedringer i forbindelse med de forhold menigheden og menigheds­arbejderne i Qaarsut er undergivet og landsstyreformanden kommer med en besvarelse.

 

Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.

Landstingsmedlem Mikael Petersen har til denne samling fremsat forslag om etablering af kirke i Qaarsut i Uummannaqs præstegæld. Forslagsstilleren begrunder sit forslag med at Qaarsut ikke har haft egen kirke i 20 år og gudstjenesterne har skulle afholdes i et klasselokale på skolen til trods for at skolen også har lokalemangel. Derudover begrundes forslaget med at befolkningsvæksten ikke er nedadgående, men tværtimod stigende.

 

Landsstyret har forståelse for forslagsstillerens beslutningsforslag, men ud af de økonomiske rammer der er til rådighed på nuværende tidspunkt har det ikke været muligt at afsætte midler til bygningen af en kirke i Qaarsut ved Uummannaq præstegæld. Landsstyret har heller ikke haft mulighed for at medtage den i anlægsprioriteringerne i overslagsårene.

 

Vi siger tak til landsstyreformanden.

 

Laannguaq Lynge, ordfører, Siumut.


I Siumut finder vi det vigtigt at arbejdet i menighederne foregår adskilt fra arbejdet i skolerne. Vi er vidende om at er nogle bygder der i lighed med bygden Qaarsut, har en kombineret skole og kirke i samme bygning. Siumut mener at man bør overkomme sådanne forhold i de bygder hvor der er tilvækst i befolkningstallet, selvom vi har forståelse for forslagets indhold, tager vi landsstyrets svar om at på grund af begrænsede midler på nuværende tidspunkt ikke er mulig­hed for at opfører en kirke til efterretning.

 

Man skal henstille at man for så vidt angår bygder med stigende befolkningstal er vågne over­for for at forbedre arbejdet i menighederne, derfor skal vi fra Siumut anbefale at landsstyret at der undersøges om formålet kan medtages i budgetoverslagsårene. Vi vil dertil også gerne have oplyst og der er en prioritering af opførelse af kirker samt af renoveringsmidlerne.

Med disse ord ønsker vi at der foretages sådanne undersøgelse.

 

Jakob Sivertsen, ordfører, Atassut.

Det er af forslagsstilleren foreslået etablering af kirke i Qaarsut, er vi i Atassut meget forståen­de overfor, idet anvendelsen af skolekapeller der ikke længere er tidssvarende er meget iden­tisk med de vi har her i salen. Med de emner vi har fremlagt her i salen og har haft fremme op til flere gange. Derfor ønsker vi at byggeriet medtages i anlægsplanlægningen.

 

I dag er de fleste skolekapeller gamle og nedslidte eftersom disse bruges til daglig af børnenes skolegang og bruges som kirke om søndagen og ved helligdagene. Og vi skal her huske på at deres tilbehør til gudstjenesterne stables op i et hjørne til et andet rum, hvorfor det er på tide at disse gøres mere tidssvarende til gudstjenesten. Og vi skal hermed også gøre opmærksom på fra Atassut at disse rum så ikke på grund af at de bruges til gudstjenester og til skole at de ikke kan pyntes op til en god skolegang. Bare for at nævne et eksempel.

 

Vi har i Atassut flere gange her fra talerstolen udtrykt at disse ikke længere er tidssvarende og derfor  vil vi med god forståelse henvise til behandling i forbindelse med Atuarfitsialak, såle­des at disse også tilpasses til kravene til Atuarfitsialak. Det kan måske tages med op til for­beredelse af finansloven 2003. 

 

Og med disse ord tilslutter os forslaget fra Atassut.


Maliinannguaq M. Mølgaard, ordfører, Inuit Ataqatigiit.

Inuit Ataqatigiit anser det for vigtigt at der gives gode vilkår til menighedsarbejdere i vort land. Såfremt menighedsarbejderne skal udføres på tilfredsstillende vis er det også nødvendigt at de kirkelige forhold er gode uanset om det drejer sig om byer eller bygder.

 

Inuit Ataqatigiit er forstående overfor landstingsmedlem Mikael Petersens forslag, men vi bemærker også at landsstyret i deres svarnotat fremføre, at der ikke er afsat bevilling til op­førelse af kirke i Qaarsut samt at det ikke er medtaget i overslagene til anlæg for de kommen­de år. Inuit Ataqatigiit mener, at man med tanke på fremtiden foretager en generel vurdering vedrørende forbedringer af kirkeområdet i bygderne samt at behovet for opførelse af kirke i Qaarsut medtages i denne forbindelse.

 

Inuit Ataqatigiit vil opfordre til at det bør vurderes om opførelse af kirker kan udføres via kommunale ungdomsbeskæftigelsesprojekter samt at dette bør følges af vedkommende ud­valg.

Vi siger tak til Maliinannguaq M. Mølgaard, Inuit Ataqatigiit.

 

Loritha Hendriksen, ordfører, Kattusseqatigiit.

Vi skal fra Kattusseqatigiit til forslagsstilleren fremlægge følgende besvarelse:

Vi tilslutter os. Kattusseqatigiit forstår fuldt ud forslagsstillerens argumenter og kan tilslutte os bygdebeboernes store ønske om egen kirke.

 

Jeg har under mine rejser i forskellige bygder i løbet af nærværende valgperiode kunnet kon­staterer at der er udbredt mangel på kirker. Alle steder idet kirkegang alene foregår på udslidte skoler og det vil derfor være på sin plads hvis der i forbindelse med renovering af skolerne bliver bygget særskilte kirker, ikke mindst i bygder i udvikling og med fremtid. Vi skal be­mærker at vi finder det yderst betænkeligt at gavlene til skolerne også benyttet som kirker bare er tildækket med gardiner eller at alteret bare er tildækket.

 


Vi har også her fra talerstolen gentagne gange givet udtryk for hvor fattige vi er blevet ånde­ligt i forhold til tidligere generationer, og jeg skal bemærke at der i de seneste år er opstået en yderst vigtig behov for en enhver at animere åndeligheden. Dette har bygdeborgerne bemærket mest og anser som vigtigt. Dette er også vigtigt i fremtiden hvis vi skal sikre gode rammer for en god skole i forbindelse med debatten om Atuarfitsialak. Det er således lige så vigtigt at der bliver etableret anstændige arbejdsrum, undervisningslokaler.

 

Og vi finder det derfor vigtigt at der som en vigtig målsætning arbejdes for at opfører særskil­te skoler og kirker. Vi skal derfor tilkendegive vores støtte til forslagsstilleren med fremtidig oplysningsarbejde i samfundet uden større hæmmende aspekter kan tage udgangspunkt fra skolerne.   

Vi grønlændere har jo stor respekt for kirker ikke mindst set i lyset af at vi samles der i forbin­delse med glade festligheder, og når vi siger en sidste farvel til venner og familiemedlemmer.

 

Vi skal derfor fra Kattusseqatigiit tilkendegive at vi finder det yderst vigtigt at forslagsstil­lerens forslag støttes og med disse ord skal vi anbefale at emnet bliver sendt til videre til rele­vant udvalg inden andenbehandlingen.

 

Otto Steenholdt, ordfører, Løsgænger.

Jeg mener at forslaget er interessant. I de senere år har vi hørt om de ældre kirker som burde renoveres, men som får afslag med hensyn til tilskud til renovering. I forslaget nævnes der at bygden vokser og at der ikke længere er en kirke.

 


Vi har her i salen på det sidste talt meget om Sikublock og etablering af nye boliger og der­med vil jeg nævne at ikke kun Sikublock kan bruges til boligbyggeri, men også til kirkeop­bygning. Vi snakker hele tiden om hvor vi kan lave en bygning lavet af Sikublock i forsøgs­bygningen. Det kunne måske være i Qaarsut. Hvis man ikke kan benytte sig af Sikublock så er der jo selvbyggerhuse, som ikke er alt for dyre som sagtens også kan benyttes til nybyggelse af kirke.

 

Kirken behøver ikke at være alt for stor og derfor burde det være  muligt at lave en ny kirke i Qaarsut selvom det  måske ikke bliver en gevaldig stor kirke kan det dog være et nyt byggeri med det formål at det bliver en kirke.

 

Derfor mener jeg, at man sagtens kan lave en kirke uden at det koster en formue. Og man kan ikke blive ved med at give afslag, man må give tilskud. Hvis man kan opbygge en kirke i Sydgrønland for nordboerne,så kan man også lave en kirke i Qaarsut.

 

Hvis man kunne benytte Sikublock vil det være fint, og hvis man ikke kan benytte af Si­kublock til nyoprettelse af en kirke i Qaarsut kunne man bruge selvbyggerhuse til en mindre bygning med henblik på at benytte den som kirke og det kan bygdebefolkningen selv stå for. Det må man tænke grundigt over.

 

Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.

Jeg har blot en lille præcisering af vores svarnotat, nemlig vedrørende budgetoverslagsårene på anlægsområdet, så er opførelsen af ny kirke endnu ikke med i budgetoverslagene. En ny kirke i Qaarsut er med i vores anlægsplaner men ikke i de næste par år, det er blot en præci­sering.

 

Anlæggelse af en kirke i Qaarsut er allerede i vores planer, men ikke i de næste 2 år, hvorfor det var blot en lille præcisering fra landsstyrets side og på baggrund af de faldne bemærknin­ger, så lægger vi også vægt på at også de eksisterende kirker bygderne også skal have en for­svarlig standard, således at de til stadighed kan bruges til formålet.

 

Også med hensyn til renoveringer med mere. Ligesom vi også skal sikre at der til stadighed anlægges nye kirker i bygderne.

 

Og den næste bygd der får en ny kirke efter budgetoverslagsårene er Qaarsut. Qaarsut er såle­des sikker på at få en kirke indenfor en overskuelig fremtid.


Da der ikke er flere der har bedt om ordet er vi således færdige med behandlingen af punkt 72.

Og forslaget vil blive andenbehandlet under efterårssamlingen. Jeg bemærker at man er åben overfor, at man lader udvalget følge med i anlæggelsen af kirke. Vi er således færdige med punkt 72