dagsordenens punkt 23-1 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
Mandag
den 28. februar 1994 kl. 15.05.
Mødeleder: Ole Lynge
Ussarqak Qujaukitsoq, formand for fredningsudvalget:
Jeg skal her fremkomme med betænkning fra Landstingets Fredningsudvalg.
Fredningsudvalget har følgende medlemmer: Josef Motzfeldt, Inuit Ataqatigiit, Nikolaj Heinrich; Issittup Partiia, Jakob Sivertsen, Atassut, Pavia Nielsen, Siumut og Ussarqak Qujaukitsoq, Siumut, som er formand for udvalget.
Fredningsudvalget har holdt møder den 15. og 23. februar.
Fredningsudvalget har behandlet to punkter fremsat af landstingsmedlem Nikolaj Heinrich. Derudover er fredningsudvalget blevet orienteret og hørt om igangværende sager om ressourcespørgsmål i Direktoratet for fiskeri, fangst og landbrug og Direktoratet for sundhed og miljø.
Landstingsmedlem Nikolaj Heinrich har stillet forslag om en forskydning af jagttiden på lomvier i området på vestkysten syd for Kangaatsiaq, således at den starter
14 dage senere om efteråret, og slutter 14 dage senere
om foråret.
Fredningsudvalget har i fuld enighed følgende indstilling. Lomvier er en meget vigtig resource for Grønland; men samtidig giver lomvierne nogen meget svære forvaltningsproblemer, hvis det skal sikres at udnyttelsen er bæredygtig. Her peges specielt på, at lomvierne om sommeren yngler vidt udbredt i Nordatlanten i fem forskellige lande; medens de om vinteren hovedsagelig trækker til Grønlands vestkyst og New Foundland, hvor de udnyttes. Fredningsudvalget noterer sig med glæde, at denne problematik nu er taget op i det Arktiske miljøsamarbejde. Indtil dette arbejde er færdiggjort mener et enigt fredningsudvalg ikke, at der skal ændres på de nuværende jagttider og jagtregler for lomvier.
Landstingsmedlem Nikolaj Heinrich har stillet forslag om en genåbning af jagten på rensdyr i Vestgrønland. Således at rensdyrjagt bliver tilladt fra 15. august til 20. september. Erhvervsfangere skal have lov til at fange 5 rensdyr pr. person, og fritidsfangere 1 rensdyr pr. person. Samtidig skal kommunerne udlægge 40 % af deres isfri landareal til rensdyrreservat, i modsætning til de 20 % i dag, og der skal indføres effektive kontrolforanstaltninger, således at jagten sker ved personligt fordelte kvoter. Endelig skal man ansøge om sin kvote i den kommune, hvor man ønsker at gå på jagt.
Fredningsudvalget har i fuld enighed følgende indstilling. Det er endnu for tidligt at træffe beslutning om genåbning af rensdyrjagten. En sådan beslutning kan ikke træffes før der har været gennemført nye tællinger. Fredningsudvalget har fået en grundig orientering om planlægningen af det kommende års rensdyrundersøgelser, og noterer sig med tilfredshed at undersøgelserne fremlægges for interesseorganisationerne inden de gennemføres, og at resultatet af tællingerne er klar til fremlæggelse for offentligheden omkring 1. juni.
Fredningsudvalget ønsker derefter sagen forelagt inden der træffes en beslutning af Landsstyret.
Fredningudvalget er ligeledes enige om, at der allerede nu bør sættes overvejelser igang om hvordan rensdyrjagt skal reguleres, når der igen kan åbnes for jagt. Her er det nødvendigt at forskellige forslag allerede nu bliver realitetsbehandlet, således at administrationen kan få en rimelig tid til at gennemarbejde det.
Lars Emil Johansen, landsstyreformand:
Landsstyret kan med glæde konstatere, at man er helt enig med Fredningsudvalgets indstilling både hvad angår jagten på lomvier og i spørgsmålet om genåbning af rensdyrjagten.
Det er glædeligt, at arbejdet indenfor det arktiske miljøsamarbejde nu er kommet igang, og det er specielt glædeligt, at det indenfor arbejdet med den arktiske fauna er begyndt på et område, der er af stor betydning for Grønland, nemlig en fælles arktisk plan for bevaring af lomvierne, idet det skal sikres, at lomvierne udnyttes på en bæredygtig måde.
Dette kan kun ske ved samarbejde på tværs af landegrænserne, da lomvierne krydser disse landegrænser på vej mellem sommer og vinteropholdsstederne.
Hvad angår jagten på rensdyr, så kan dette først ske, når der har været udført nye tællinger, og resultatet af disse er blevet grundigt vurderet.
Direktoratet for Sundhed og Miljø er derfor godt igang med planlægning af det kommende års undersøgelser.
Undersøgelser som skal gentages i 1995 for at få så stor viden om rensdyrbestandene som overhovedet muligt.
I planlægningen af disse undersøgelser, bliver der lagt stor vægt på, at interesseorganisationerne bliver hørt, således at det sikres, at resultatet bliver accepteret af så store dele af befolkningen som muligt.
Det planlægges, at resultatet af forårets tællinger kan fremlægges omkring den 1. juni.
Pavia Nielsen, ordfører for Siumut:
Vi har fra Siumut følgende bemærkninger til betænkningen afgivet af Fredningsudvalget:
I forbindelse med Landstingets første møde i år, har landstingsmedlem Nikolaj Heinrich fremsat to forslag til dagsordenspunkter, hvor det for det første foreslåes, at jagtperioden for alke, lomvier i Vestgrønland syd for Kangaatsiaq forskydes.
Vi mener i Siumut, at udvalgets standpunkt om at der ikke på nuværende tidspunkt ændres på jagtperioden for alke, lomvier passer godt og harmonerer med undersøgelserne i Nordatlanten om alkebestanden foretaget af biologer i arktiske lande, og man afventer med en endelig stillingtagen til undersøgelsesresultaterne foreligger.
Vi mener i Siumut, at det er mere passende, at foretage vurdering af forslaget af ændring af jagtperioden, når resultaterne af bestandoptællingen foreligger.
Med hensyn til det andet dagsordensforslag, hvor der foreslåes åbning af rensdyrjagten i Vestgrønland, skal vi fra Siumut fremhæve, at vi finder det mere passende, at der foretages den nødvendige optælling af bestanden af rensdyr før en stillingtagen, og at Landstinget i majsamlingen foretager en vurdering af forslaget, idet optællingsresultaterne til den tid, vil foreligge.
Vi lægger i Siumut vægt på, at fiskernes og fangernes organisation bliver hørt i sager, der drejer sig om jagt, fangst og fangstperioder, før de forelægges for Landstinget.
Vi skal til slut fra Siumut fremhæve, at vi er enige i standpunkterne i udvalgets afgivne betænkning.
Jakob Sivertsen, ordfører for Atassut:
Vi skal i Atassut understrege, at grundlaget for vor daglige eksistens og vor økonomi er dyrelivet i havet og på land. Derfor må vi idag og i fremtiden til stadighed udnytte dem med omtanke og have bevaringsforanstaltninger. Såfremt vi skal gennemføre dette, kan vi ikke komme udenom, at fangsten skal foregå med begrænsninger, da vi heller ikke skal glemme, at også vore efterkommere må have ressourcer af landets rigdomme.
Fra Atassut skal vi understrege, at vi i vort politiske arbejde ikke skal begynde at sætte forordninger og regler, der har begrænsninger til følge, vigtigere end menneskene, da vi i vores politiske arbejde skal arbejde med mennesket i centrum.
I de senere år har vi ligesom kunnet mærke, at man ind imellem sætter borgerne i baggrunden, der ellers er de daglige forbrugere, og som har deres indkomme fra dyrelivet. Ved denne udtalelse tænker vi på rensdyrfredningen.
Fra Atassut ser vi det meget ønskeligt, at man her i denne landstingssamling kunne tage stilling til Nikolaj Heinrich's forslag om forskydning af lomviejagten i Vestgrønland i området syd for Kangaatsiaq, således at den begynder 14 dage senere, hvilket ikke vil indebære en forlængelse af jagttiden; men vi er foreløbig enige i, at man bør vente på redegørelsen fra de 5 lande i det arktiske miljøsamarbejde om lomviernes vandringer i Nordatlanten, herunder New Foundland og vort land, fangsten i dette område samt i deres yngleområder.
Nikolaj Heinrich har til nærværende landstingssamling stillet forslag om, at man til efteråret genåbner rensdyrjagten, således at erhvervsjægere kan skyde 5 dyr og fritidsjægere 1 dyr, og foreslår i denne forbindelse en stramning af jagtreglerne, således at 40 % af de isfrie landområder i kommunerne, en fordobling fra de nuværende 20 %, udlægges til rensdyrreservater. Forslaget indeholder også ønsket om en sikrere jagtbetjentordning.
Fra Atassut mener vi, at forslaget i sin helhed er godt udarbejdet, og at det er svært at komme udenom, især når man tænker på de økonomiske vanskeligheder jollefiskerne gennemlever i disse tider, da vi fra forårsmødet i 1993 er vidende om, at man ved en videnskabelig vurdering skønnede, at bestanden kunne tåle en fangst på 1.700 dyr årligt uden at blive decimeret.
Fra udvalgets side har vi forstået, at man i foråret igen vil foretage en rensdyrtælling.
Vi ønsker at KNAPK og folk iblandt fritidsjægerne deltager i tællingen, da vi finder det vigtigt, at sammenslutningerne følger med i arbejdet omkring fredningssagerne.
Man påregner at have resultaterne fra tællingen omkring maj eller juni, og vi kræver fra Atassut, at Fredningsudvalget indkaldes til møde, så snart optællingsresultaterne foreligger med henblik på vurdering af muligheden for en genåbning af rensdyrjagten til efteråret.
Fra udvalget anføres det, at man allerede nu må overveje at starte arbejdet med eventuelle jagtbestemmelsesændringer med henblik på en senere genåbning af rensdyrjagten, for derved at give administrationen god tid til arbejdet. Sådan et ønske er vi i Atassut helt enige i, da det er meget vigtigt, at det administrative arbejde ikke forsinker samfundsvigtige spørgsmål.
Til slut kræver vi fra Atassut, at embedsmændene giver et rigtigt billede af faktiske forhold i forbindelse med Landstingets arbejde med fredningssager, da vi især finder det meget vigtigt med hensyn til forhold, der i høj grad kan ramme befolkningen. Forkerte informationer kan føre til forkerte beslutninger i Landstinget, og dette ønsker Atassut på ingen måde.
Med disse bemærkninger tiltræder vi foreløbig udvalgets indstillinger, og når mere fyldestgørende oplysninger foreligger, tager Atassut en endelig beslutning.
Josef Motzfeldt, ordfører for Inuit Ataqatigiit:
IA tilslutter sig fredningsudvalgets midlertidige standpunkt vedrørende jagt på lomvier.
IA vil benytte lejligheden her til at understrege vigtigheden af de ikke uvæsentlige forpligtelser, der følger med, når man har besluttet sig via officielle kanaler til at deltage i internationale projekter.
Det er derfor kun naturligt at Fredningsudvalget i sin behandling af forslaget har henvist til det undersøgelsesprojekt, der er indgået mellem de nordatlantiske nationer, som er hjemsted for lomvien. Ligeledes tilslutter IA sig, den stillingtagen Fredningsudvalget i enighed er kommet frem til, vedr. landstingsmedlem Nikolaj Heinrich's forslag om fra indeværende år, at ophæve den midlertidige totale fredning af rensdyr.
Der skal nu foretages en ny flyoptælling af rensdyrbestanden. Under Fredningsudvalgets arbejde, har vi bl.a. foreslået at få indraget både KNAPK og eventuelt Fredningsudvalget i optællingen, naturligvis hvis disse skal vise sig at være interesseret i det planlagte projekt.
Ligeledes finder vi det påkrævet, at der nu igangsættes en nøje undersøgelse af vegetationen i rensdyrdistrikterne. Det er vigtigt nøje at følge, hvad de forskudte vinterperioder, sådan som vi har oplevet dem siden 1991, har betydet for vegetationen.
Ligeledes bakker IA Fredningsudvalget op i dets indstilling om, at der allerede på nuværende tidspunkt sættes overvejelser igang om, hvordan rensdyrjagten skal reguleres, når der igen kan åbnes for jagt. Udover forslagsstillerens forslag om stramning af jagtbestemmelserne, kan spørgsmål om rensdyrjagt med hjælp af påhængsmotorer op ad elve og søer tages op til overvejelse.
Den planlagte optælling forventes at have et foreløbigt talmateriale klar omkring 1. juni, altså midt i den planlagte anden landstingssamling for indeværende år. Det bliver således spændende ikke alene for Fredningsudvalget, men ikke mindst for rensdyrjægerne, at få vurderet optællingsresultatet til den tid.
Bjarne Kreutzmann, ordfører for Akulliit Partiiat:
Akulliit Partiiat støtter fuldtud betænkningen afgivet af Fredningsudvalget, nemlig:
At problematikken er taget op i det arktiske miljøsamarbejde, og at der ikke bør ændres på de nuværende jagttider og jagtregler for lomvier.
Det er endnu for tidligt at træffe beslutning om genåbning af rendyrjagten. Akulliit Partiiat mener heller ikke, at en sådan beslutning kan træffes, før der har været gennemført nye tællinger, men først efter undersøgelsen offentliggøres resultatet omkring 1.juni.
Fredningsudvalget bør sætte overvejelser igang allerede nu om hvordan rensdyrjagt reguleres, når der igen åbnes for jagt.
Til slut vil vi blot udtale om det her fremlagte, at vi først lige vil afvente resultaterne af undersøgelserne omkring 1. juni, og at vi går ind for betænkningen.
Nikolaj Heinrich, Issittup Partiia:
Som det kan ses af Fredningsudvalgets betænkning, har man behandlet 2 forslag, som jeg har fremsat, og hvorledes de er blevet behandlet.
Det første af mine forslag indeholder et forslag om en lille ændring af jagten på lomvier i området syd for Kangaatsiaq, og dette indebærer ikke en forlængelse af jagttiden, men alene en lille forskydning af jagttiden.
Som forslagsstiller kunne jeg vurdere dette derhen, at forslaget har så lille en virkning, at det kunne godkendes uden større debat. Forslaget indebærer ikke en forøgelse af mængden af fangsten, da det kun drejer sig om en lille tidsforskydning. Men til min store forundring som forslagsstiller bliver sagen kørt op, bare fordi en række personer, der kalder sig naturkendere, ikke er enige i forslaget.
I den forbindelse vil jeg lige udtale, at vedkommende der er imod embedsmand, medens den tidligere embedsmand har været enig i mit forslag.
Ligesådan er mit forslag om genåbning af rensdyrjagten udskudt til landets næste samling, da det her drejer sig om et spørgsmål om at gennemføre en fornyet optælling. jeg har ikke noget imod udsættelsen, såfremt man til forårssamlingen nødvendigvis kan tage stilling.
Baggrunden for at rensdyrene blev totalfredet, er at tællingen i 1993 oplyste, at rensdyrerne i vort land er nede på ca. 8.000 i antal. Fra fangernes side var man stærkt utilfreds med en sådan vurdering af tællingens resultater, derfor ønskede man, at der blev foretaget eet eller andet.
Fredningsudvalget blev orienteret om, at man til foråret vil foretage en fornyet rensdyrtælling, og at man i tællingen vil anvende samme fremgangsmåde og samme type luftfartøj som ved sidste optælling. Sådan en information passer på ingen måde med den store modstand mod vurderingen af resultaterne fra den sidste tælling, for der er ingen forbedringer at se. På den anden side kan man påregne at få den samme eller måske en værre vurdering af resultaterne, fordi tællingen gennemføres i april måned, hvor sneen er begyndt at smelte, og der er ingen tvivl om, at man rammer den tid, hvor renerne er vanskelige at få øje på.
Det er oplyst, at der vil blive anvendt en meget betydelig sum på tællingen. Med tanke på det,og når man er vidende om landets økonomiske situation idag, kan man synes, at tællingen bare bliver at smide pengene ud af vinduet, da der, som jeg allerede har givet udtryk for, ikke synes nogen fornyede resultater i vente.
Jeg vil vurdere en sådan anvendelse af pengene, som at kaste dem ud af vinduet, da det som sagt er meget vanskeligt at vurdere rensdyrenes antal. Spørgsmålet her drejer sig om, hvor gode øjne tællingsdeltagerne har.
Vi ved jo ikke idag, hvor mange rener, der er i vort land, og dette bør øjnenes skarphed, mindre skarphed eller vanskeligheder med øjnene ikke afgøre, og det skal heller ikke være det afgørende.
Det er oplyst, at det luftfartøj der bliver anvendt til tællingen er tilpasset sådan en opgave. Jeg vil imødegå denne påstand. Såfremt luftfartøjet havde været brugt på steder med fladere terræn kunne det måske bruges, men det synes ikke at være velegnet i bjergrige lande.
Uden at gøre mit indlæg længere vil jeg til slut spørge politikerne, hvorfor vi ikke længere har grundlag for at tro på vor grønlandske landsmænd. Det er jo sådan, at uanset at hundrede af dem der dagligt følger med i dyrelivet kommer med enslydende meldinger - bliver disse hundredvis af meldinger - ganske værdiløse, når der dukker nogle op der kalder sig videnskabsmænd og kommer med en anden forklaring og påstand.
Lad mig så tage som et eksempel, at en der arbejder i zoologisk have og der har fået en grundig kendskab til sine dyr, hvordan kan sådan en person fortælle om andre dyr samme dag som han kommer udefra, Fortælle om hvordan andre dyrs adfærd er og hvor mange der er. Men Sådan er forholdende idag i vort land.
Ole Lynge, mødeleder.
Jeg vil minde om, at man ikke skal nævne embedsmænd eller direktorater, som ikke kan forsvare sig her, og heller ikke mistænkeliggøre dem. Hvis man ikke stoler på de oplysninger man har fået, så er det vigtigt at man kommer med en henvendelse til Landsstyret. Det samme gælder Atassuts ordfører, idet han fik det til at lyde som om, at de oplysninger man her har fået ikke er rigtige. Det skal skal jeg lige påpege.
Lars Emil Johansen, Landsstyreformand:
Som et af vore svar fra Landsstyret skal jeg understrege, at Landsstyremedlemmet for Fiskeri- og Fangst, vil komme med nogle kommentarer
Her drejer det sig om en betænkning afgivet af fredningsudvalget. Jeg går ud fra, at det er et enigt Landsstyre der kommer med nogle bemærkninger.
Som Nikolaj Heinrich nævnte, skal der optælles rensdyr. Man kan ikke på forhånd bestemme, hvad en sådan undersøgelse vil have af resultater. Derfor skal jeg ikke sige, om der er gode forhåbninger eller ikke. Det kan man ikke sige på forhånd.
Det lød fra en af ordførerne, at efter at have talt rensdyr i foråret, så ville det hele ligge klart i Direktoratet. Så ville jagtsæsonen kunne indføres til efteråret. Vi har ikke grundlag til at sige sådanne ting. Der er enighed om, at der skal ske en genoptælling af rensdyr. Jeg er meget skuffet over Nikolaj Heinrichs sidste bemærkninger. Jeg mener, at der er et enigt fredningsudvalg, som Nikolaj Heinrich er medlem af. Jeg mener at det er at ændre en enig beslutning i udvalget - og efter at have vedtaget dette bruger man derefter talerstolen til at sige, at genoptælling ikke vil nytte noget.
Han sagde endda, at det er at smide penge ud af vinduet. Når Landstingsmedlemmer har været medunderskrivere af en betænkning, synes jeg, det er meget skuffende, at Nikolaj Heinrich har ændret sit standpunkt. Han spurgte ligeledes, hvorfor vi ikke længere har grundlag for at tro på vore medborgere i Grønland. Vi mener slet ikke at det er tilfældet fra Landsstyrets side. Her er det ikke et spørgsmål om man er grønlænder eller ikke. Det det drejer sig om, er rensdyr.
Jeg ved ikke om rensdyrene er grønlændere, eller hvilke nationalitet de har. Men det er antallet af fangstdyr, det drejer sig om. For at rensdyrjagten kan være tillæg til ervhervet, må man undersøge antallet. Det er et udtryk for at man er påpasselig med at udrydde en bestand. Men også fordi der skal være rensdyr til vore efterkommere, og at vi i fremtidens Grønland altid skal have rensdyr. Derfor skal enigheden om genoptælling af rensdyrbestanden bibeholdes. Vi må afvente, uden på forhånd at sige, at det og det skal vi gøre når optællingen er færdig.
Det er også et spørgsmål om, Landsstyret vil fremkomme med et andet forslag. Jeg mener, at det er meget vigtigt, at det ikke skal befrygtes sådan, at videnskabsmænd og fangere står overfor hinanden i sådan en undersøgelse. Vores land som har fangst og jagt som hovederhverv, må være vores udgangspunkt i videnskabsmændenes og fangernes vurdering af bestandene. Denne vurdering sker i samarbejde mellem disse to grupper. Det gælder også indenfor fiskeriet. Det skal ikke være sådan, at fiskerne og videnskabsmændene skal modarbejde hinanden. De bør samarbejde om sagens oplysning.
Kort sagt er man i betænkningen enige, derfor går jeg udfra, at man ikke behøver at skændes om udvalgets betænkning. Næsten samtlige partier har været med i udvalgsarbejdet. Blot har Akulliit Partiiat ikke været med. Partiernes enighed må blot godkendes her i salen, uden at komme med ændringer i forhold til betænkningen.
Der blev ønsket at KNAPK bliver medtaget i forbindelse med tællingen sammen med fritidsjægerne. Jeg har hørt, at der er dannet en forening, som jeg ikke har særlig meget kendskab til. Den kan måske være med. Landsstyret kan endog overveje, at personer med kendskab til rensdyrjagten - blandt andet medlemmer her i tinget - kan være med i optællingen.
Det vigtigste er, at fangerne og videnskabsmændene samarbejder om denne opgave, uden på forhånd at sige, at det ikke kan bruges, før undersøgelsen overhovedet er kommet igang. Som jeg sagde før vil Landsstyremedlem for Fangst- og Fiskeri besvare nogle af spørgsmålene.
Hans Iversen, landsstyremedlem for fiskeri, fangst og landbrug:
Jeg er også fuldstændig enig med udvalget i dets betænkninger. Og uden at komme med et langt indlæg vil jeg prøve at besvare dem med hensyn til lomvier og rensdyr som er essensen i denne debat.
Partiordførerne udtalte klart da man besluttede totalforbud for rensdyrjagt, at uanset hvilke optællinger der er tale om, så skal KNAPK, fangere og jægere deltage. Den debat der er forgået, har vi taget til efterretning i Landsstyret. I sådan en undersøgelse - om det er lomvier, rensdyr eller narhvaler -, så må vi have krav om at fangerne deltager. I den kommende tælling, så må vi også sørge for, at disse personer deltager i optællingen.
Hvilken beslutning der skal tages efter disse undersøgelser, det må Landsstinget beslutte efter endt optælling. Hjemmestyret må være parat. Med hensyn til Nikolaj Heinrichs forslag om begrænset jagt, så kan vi selvfølgelig være parat til det. Når der er tale om begrænset jagt, f.eks. moskusjagter, så får samtlige jægere uddelt små mærker. Dette kan straks træde i kraft, således, at man derigennem kan komme igennem med begrænset jagt. Det er ikke noget der giver unødvendigt arbejde. Det er meget let at administrere. Hvis og såfremt man tager en beslutning om en begrænset jagt, så er vi fra Landsstyrets side opmærksom på dette.
Med hensyn til undersøgelser fastholder vi, at både fangerne og de sagkyndige deltager i optællinger, det vil jeg gerne orientere om herfra.
Josef Motzfeldt, ordfører for Inuit Ataqatigiit:
Atassut´s ordfører kom bl.a. ind på, at vi ikke skal sætte forordningerne højere end personer. Denne adskillelse der er fremsat er ny. Vi i arktis plejer at få fangstdyr og mennesker vurderet samlet, ikke adskilt. Men dyrværnsorganisationerne plejer at fokusere på hvaler, isbjørne og ulve særskilt, og selvom vi ikke er professorer, så ved vi, at disse dyr indgår i fødekæden. Og mennesker er også med i denne fødekæde.
Selvom Atassuts ordfører talte om ukorrekte oplysninger, så har vi i udvalgets arbejde ikke haft nogen mistanke om, at vi har fået forkerte oplysninger. Derfor blev jeg også forundret. Det bør jo ikke være sådan, at rensdyrenes og lomviernes antal bliver forøget udfra deres egen overbevisning og ønske.
Vi må tage en vurdering udfra det naturgivende. Dette kan give en helt anderledes vurdering end vores egen vurdering. Med hensyn til det der blev fremsat fra Issittup Partiia, om at man blot smider temmelig mange midler ud i luften, så vurderer vi det overhovedet ikke sådan. Sammen med optællinger må man medtage en vurdering af det rensdyrene spiser. Man regner med at dette arbejde vil lykkes.
Nikolaj Heinrich sætter spørgsmål ved, hvorfor vi ikke længere har grundlag til at tro på vore egne grønlandske medborgere. Jeg er fuldstændig enig med Landsstyreformandens udtalelser om at vi ikke mener, at det er sådan. I det seneste år, så har det grønlandske Landsting alvorligt påpeget, at den indfødte befolkning bliver medtaget i sagkundskaber. Det er også blevet fastslået på ministermødet afholdt i Nuuk. Det har vi godkendt, og vi mener, at det må vurderes som et fremskridt istedet for et tilbageslag.
Nikolaj Heinrich, Issittup Partiia:
Jeg vil ikke vildlede nogen. Men selvfølgelig kan man ikke i udvalget regne med, at selv om at man har været medunderskriver, at så disse meninger vil være fasttømret - også her fra talerstolen.
Når man har fået henvendelse efter endt behandling af sagen, især fra andre medlemmer, så må man være parat til, at man kan fremsætte andre meninger fra talerstolen.
Først skal jeg udtale mig med hensyn til det der blev fremsat fra partierne. Det er jeg glad for, ikke mindst det der blev fremsat fra Siumut. Nemlig, at man når denne tælling er færdig til maj måned kan vende tilbage til sagen, og at man evt. kan få vurderet om jagten på rensdyr kan blive genåbnet. Den bemærkning modtager jeg med glæde.
Med hensyn til at vi ikke må pege direkte på embedsmændene, så vil jeg sige, at skal man skal udtale sig kort, så vil der også være behov for at få dem indraget.
Med hensyn til en forgæves genoptælling, så er det min vurdering, at bruger samme fremgangsmåde som man har brugt i forbindelse med optælling i maj 1993 så er den forgæves. Denne optælling der skete, så er sagkundskaben meget imod at tro på denne optælling. Jeg havde ellers regnet med, at man vil have mere nøjagtige tællinger. Når man tænker på fangernes meget dårlige økonomi, og at man i Nordgrønland og Sydgrønland henholdsvis har hundeslæde og snescooter, så kan man eventuelt gøre tællingen meget billigere. Man kan også få vurderet rensdyrene ved at se dem helt eksakt, og få vurderet, at så mange rensdyr findes der, eller så få rensdyr findes der.
Hvorfor vil man ikke tro på grønlænderne? Det er et faktiske forhold som er korrekt. Man kan ikke flygte fra de forhold, der er gældende idag. Jeg nævnte, at når 100 fangere, kommer med ens udtalelser og en professor så udtaler sig noget anderledes, så underkender man de 100 fangeres udtalelser. Efterkommere skal have noget kød, det er blevet nævnt. Jeg har også med fuldstændig enighed læst andre erhvervsfangeres meninger. Det er sådan, at rensdyraltallet formindskes i løbet af årene. Det er naturens egen gang. Når der kommer mange rensdyr vil der blive rift om jagten, ligesom det har været tilfældet i 70érne og 80érne.
Pavia Nielsen, ordfører for Siumut:
Jeg vil først kommentere den sidste talers bemærkninger. Hvorfor siger Nikolaj Heinrich, at da jeg fremlagde Siumut´s bemærkninger, så var det mine egne meninger. Sådan gør vi ikke, og jeg håber heller ikke at Issittup Partiia gør sådan. Vi gør det, at vi laver et udkast til vores udtalelse og det bliver så fremsat for vores parti. Når partiet har godkendt vores udtalelser fremsætter vi dem herfra talerstolen. Jeg håber også at Issittup Partiia har fået godkendt sine udtalelser fra partiets side.
Jeg vil lige komme ind på det, som ellers både Inuit Ataqatigiit samt Landsstyreformand Lars Emil Johansen allerede ellers har nævnt. Atassut kom ind på, at mennesket skal være centrum i vores arbejde. Vi udfører vores arbejde med mennesket i centrum. Også ved udarbejdelse af forordninger. Skal vi lave restriktioner, så skal vi også tænke på vore efterkommere. Det er et arbejde med mennesket som centrum.
Jeg vil lige nævne, at i forbindelse med drøftelsen af lomvier, så fik vi oplyst i udvalget, at lomvierne i vestgrønland om vinteren og om foråret er en fast bestand i Grønland. Nogle lomvier vandrer til deres yngleområder og resten af dem der bliver her især i marts, og er en fast bestand i Grønland.
Vi tror på sådanne oplysninger og derfor har vi afgivet den betænkning fra fredningsudvalget. Også fordi Grønland har vedtaget, at de Nordatlantiske lande skal samarbejde om undersøgelser af lomvie-bestanden. Grønland har vedtaget det, hvorfor vi må respektere sådan en beslutning, og vi må efterleve det.
Til allersidst vil jeg bemærke at jeg gerne vil sige tak til mødelederen, for at han gjorde opmærksom på, at man ikke må slynge beskyldninger ud overfor enkeltpersoner fra denne talerstol. Det er godt mødelederskab.
Jakob Sivertsen, ordfører for Atassut:
Ganske kort vil jeg lige understrege, at jeg ikke sagde, at der er afgivet urigtige oplysninger overfor fredningsudvalget. Enhver der beskæftiger sig med politisk arbejde skal have rigtige oplysninger.
Jeg sagde heller ikke, at vi har fået urigtige oplysninger. Det vi siger drejes i en anden retning. Det vi gerne vil have, er at man forstår, at vi ikke har fået urigtige oplysninger. Hvis vi har fået forkerte oplysninger, skal jeg nok være parat til at sige det højt og klart. Jeg sagde højt og klart at menneskene skal være centrum i vores arbejde, og det fastholder jeg. Hvor jeg bl.a. har den begrundelse, at vi sidste år havde besluttet, at det kan fanges 1.700 rensdyr årligt uden at bestanden bliver decimeret. Den oplysning har vi stolet på. Derfor er der ingen grund til at skændes om det.
Lars Emil Johansen, Landsstyreformand:
Jeg mener, at det er på sin plads at understrege, at under fredning af rensdyrene, så kan man ikke drage videnskabsmændene til ansvar. Det er Landsstyrets beslutning, og det er Landsstyret der er ansvarlig for denne beslutning. Vi må være påpasselig med ikke at udforme det således, at vi kun stoler på videnskabsmændene, når de siger noget som vi kan lide.
Derfor vil jeg på den baggrund sige, at vi i Landsstyret som er lovgivere, må fremstå som de ansvarlige. Det kan ikke nytte noget at sige, så og så meget har optællerne taget fejl, uden at kunne sige helt konkret hvor mange rensdyr der er. Der er intet grundlag for at arbejde på den måde.
Optællingen som er baseret på videnskabelig arbejde må danne grundlag for en bibeholdelse af bestanden. Derfor må man altså passe på med ikke at være for kortsynet i en sådan sammenhæng. Man fristes til at spørge, om man bare skal lade som om, at man skal genoptælle rensdyrene - det var Nikolaj Heinrich´s bemærkning. Hvordan mon Nikolaj Heinrich har sagt, at denne rensdyrtælling kan vise at rensdyrene er blevet så og så mange, således at det kan danne udgangspunkt for indførelse af rensdyrtællingen?
Vil Nikolaj Heinrich så bagefter sige, at man ikke kan stole på videnskabelige undersøgelser? Vi må også udadtil kunne vise, at vi er langsynede med hensyn til udnyttelse af vore levende ressourcer. At vi ikke stoler på vores medgrønlændere selvom de siger noget rigtigt,- det kan ikke passe. Landsstyret kan ikke akseptere, at Nikolaj Heinrich og andre landstingsmedlemmer har sådan et synspunkt.
Sådanne udtalelser der ikke har nogen grund i virkeligheden har ikke noget med Grønland at gøre. Det er ikke spørgsmålet om man er grønlænder eller ikke grønlænder. En sådan mistro findes i alle forskellige samfund. Men som sagt tror vi i Landsstyret på, det der blev fremsat fra Fredningsudvalget i betænkningen, også på det Nikolaj Heinrich har været med til at underskrive.
Ussarqak Qujaukitsoq, formand for Fredningsudvalget:
Det kunne ellers være nærliggende at kommentere flere ordføreres indlæg, men jeg vil først som udvalgsformand takke for de forskellige partiers accept og jeg er glad for, at vi også i fremtiden har forskellige dyr og at vi har en forpligtelse til at passe på dem. Deres udtalelser om, at vi skal være påpasselige med disse dyr og at vi også i fremtiden skal have en forsvarlig bestand, det er vist essensen af hele debatten. Noget som vi heller ikke skal glemme.
Til dem der går ind for det, dem er jeg glad for. Landsstyreformanden og andre har ellers kommenteret det, men jeg vil lige kommentere et enkelt punkt, nemlig at en af ordførerne kom ind på hvorfor vi i dag ikke har noget grundlag for at tro på andre grønlændere. Man kan måske skændes om denne tællingsmetode, men Nikolaj Heinrich ved nok, også fordi han har været KNAPK-formand, at denne tællingsmetode, at han ikke har kommenteret det de tidligere år, og i og med at han har fortiet dette, så har han accepteret det. Nu hvor han så kommer med en helt anderledes mening, og denne er imod tællingsmetoden; det sætter jeg spørgsmålstegn ved.
Det er ellers nærliggende at kommentere andre spørgsmål, men denne debat er ved at blive langvarig, så jeg stopper her.
Nikolaj Heinrich, Issittup Partiia:
Med hensyn til at man ikke tror på grønlændere, det behøver man gentage. Jeg står fast ved mine tidligere bemærkninger.
Pavia Nielsen kom med en redegørelse overfor mig. Der skal jeg udtale, at du nok har misforstået mine ord, fordi jeg i mit første indlæg takkede Siumut, for de fortrøstningsfulde ord. Det vil jeg ikke sige anderledes.
Med hensyn til at jeg har nævnt den forgæves genoptælling af rensdyr, så har vi ment at hvis man havde haft en anderledes tælling, så kunne man måske have fået et bedre resultat. Jeg nævnte at man ved hjælp af hundeslæde i Nordgrønland, og snescooter i Sydgrønland og i samarbejde med fangere kunne gennemføre sådan en tælling. Således at man der igennem kan gennemføre en tælling i fuldstændig enighed. Landsstyreformanden udtalte, at hvis man i denne tælling havde sagt, at rensdyret var steget i antal, at så ville jeg nok vurdere det helt anderledes. Jeg håber meget på, at tællingerne vil vurdere, at rensdyrenes antal er meget højere og dette vil være bevis for vores mening om, at tællingen ikke har duet sidste år. Men i tællingen blev der nævnt, at antallet af rensdyr har været faldende med omkring 20%, men da der ikke har været stor dødelighed blandt rensdyr i vinter, så må vi håbe, at det ikke bliver tilfældet i år.
Josef Motzfeldt, Inuit Ataqatigiit:
Vi medlemmer af Fredningsudvalget som har deltaget i arbejdet mener, at vi ikke skal komme med nogle spørgsmål til Landsstyret. Den tidligere tælling og den kommende tælling til foråret, der skal foregå via to forskellige metoder. Første tælling gennemføres gennem dale, men her i den kommende tælling, så skal man gå ud fra faste linjer. Således kan ting, som man måske har fejlet med i forbindelse med første tælling forbedres. Det må vi tro på.
Atassuts ordfører sagde, at der kan fanges 1700 dyr. Videnskabsmanden sagde at 1700 dyr kan skydes når kælvningen er foregået på normal vis og når rensdyrdødeligheden har været normal. Såfremt det passer, så kan man fange de 1700 dyr.
Mødeleder: Ole Lynge:
Et enigt udvalg har indstillet det, som nu er vedtaget her. At man ikke forskyder lomviejagten og at man skal afvente rensdyrtællingerne, indtil man tager en endelig beslutning, således at totalfredningen fortsat er gældende.
Således er vi færdige med dette punkt.
Punktet slut.