dagsordenens punkt 24-1 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
Mødeleder: Bendt Frederiksen
Landstinget skal behandle 7 dagsordenspunkter og et forespørgselsdebat.
Det er punkt 24, betænkning afgivet af fiskeriudvalget.
Punkt 27, betænkning afgivet af handels- og industriudvalget. Punkt 22, betænkning afgivet af trafikudvalget.
Punkt 13, forslag til landstingsforordning om udbetaling af underholdsbidrag m.v. til børn samt adoptionstilskud - det er 3. behandling. Punkt 20, forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning nr. 10 af 25. okt. 1990 om folkeskolen - det er ligeledes en 3. behandling, og en forespørgselsdebat forespørgsel til landsstyret vedr. den kolllektive afstraffelse af Kangatsiaq Kommune - og det er ATASSUT`s forslag. Punkt 5, forslag til landstingstillægsbevillingslov 1, 1994 - 3. behandling og det sidste dagsordenspunkt punkt 3, fastsættelse af tidspunktet for næste samling.
Med hensyn til den første dagsordenspunkt, så går vi til punktet. Og det er betænkning, afgivet af fiskeriudvalget og det er udvalgets formand, der skal udlægge, Pavia Nielsen.
Pavia Nielsen, formand for fiskeriudvalget: Landstingets fiskeriudvalg har følgende medlemmer:
Pavia Nielsen som formand SIUMUT , Kaj Egede, SIUMUT, Ole Lynge INUIT ATAQATIGIIT, Konrad Steenholdt ATASSUT og Nikolaj Heinrich ISSITTUP PARTIA.
Landstingets Fiskeriudvalg har afgivet følgende som jeg skal hermed oplæse:
Udvalget har afholdt møder den 14. og den 25. februar.
Under møderne blev følgende punkter drøftet - forslag fra landstingsmedlem Lars Chemnitz ATASSUT om erhvervsstøtteudvalgslån d.v.s. til E.S.U.-lån til joller, og
- et forslag fra landstingsmedlem Ane Sofie Hammeken om dækkende undersøgelser af fiskebestanden i Kangerlussuaq ved Ittoqqortoormiit. Som af formandsskabet er sat under punkt 24.
Udvalget behandlede Lars Chemnitz`s på vegne af ATASSUT forslag om ESU-lån til joller. Udvalget blev enige om, at man skal afvente stillingtagen til spørgsmålet til redegørelsen om det kystnære fiskeri er forelagt til forårssamlingen. Redegørelsen er en detaileret rapport som osgå indeholder økonomiske konsekvensberegningsberegninger om jollefiskeriet. Redegørelsen udarbejdes under Fiskeridirektoratet til den anden forårssamling.
Men stillingtagen til forårssamlingen skal udvalget henstille at følgende forhold klarlægges af arbejdsgruppen.
Hvorvidt et fælles indkøbscenter for jollefiskere vil være til gavn. - For det andet, hvilke konsekvenser det vil få for eksisterende for jolleforhandlere. og - for det treide, økonomiske konsekvenser ved indførelse af særlige rabbatordninger for jollefiskerne.
Udvalgets indstilling om ovennævnte undersøgelser skal være en del af grundlaget for en beslutning om hjælp til jollefiskerne til næste forårssamling.
Endvidere har Fiskeriudvalget behandlet Ane Sofie Hammekens forslag, om en dækkende undersøgelse af fiskebestanden i Ittoqqoormiit Kangerlussua. Forud for Fiskeriudvalgsmødet blev Grønlands Fiskeriundersøgelser anmodet om at udfærdige baggrundsmateriale.
Udvalget skal henstille at der skal igangsættes undersøgelser af infrastrukturen i Ittoqqortoormiit, i samarbejde med de relevante organisationer og myndigheder, inden igangsættelse af konkrete undersøgelser af fiskebestanden i Ittoqqortoormiit Kangerlussua.
Udvalget erklærer sig i princippet enig i Ane Sofie Hammekens forslag til landsstinget.
Med disse bemærkninger fremlægger jeg hermed betænkningen overfor landstinget.
Hans Iversen, landsstyremedlem for fiskeri, fangst og landbrug:
Indledningsvis skal jeg på landsstyrets vegne takke medlemmerne af Landstingets Fiskeriudvalg for omhyggelige behandling af de opgaver, der danner grundlaget for betænkningen.
Med hensyn til landstingsmedlem Lars Chemnitz`s på vegne ATASSUT forslag om ESU-lån til jollefiskerne, er landsstyret enig med udvalget i, at Landstinget skal afvente den detailjerede rapport fra arbejdsgruppen, inden en princippiel beslutning om sagen. Ligeledes er landsstyret enig i udvalgets indstilling om grundig klarlæggelse af en række forhold, der skal ligge til grund for Fiskeriudvalgets og Landstingets beslutninger.
Landsstyret vil anmode arbejdsgruppen vedr. det kystnære fiskeri om følgende:
Mulighederne for fremskaffelse af fartøjer, der er lidt større end de gængse joller, der kan bane vej for ESU-lån og hvorvidt erhvervsfangerne og fiskerne ønsker at eje fartøjer af denne størrelse skal undersøges. Jeg skal opfordre til at man integrerer relevante fagfolk og interesseorganisationer i dette arbejde. Idag kan erhvervsfiskerne og fangerne mulighed for igennem støtte fra ESU, fremskaffe fartøjer der lidt større end de gængse joller, igennem Amutsiveqarfiit, her tænker jeg på Q-30'erne.
Men i dette tilfælde skal landsstyret i særlig grad anmode arbejdsgruppen at undersøge, om der er mulighed for indførsel af fartøjer som halvfabrikater, til værfterne her i landet, fra de nordiske lande som har samme klimastiske forhold som Grønland, og som hermed er egnede til brug i det grønlandske farvande. Dette kan bane vej for en produktion af fartøjer i Kalaallit Nunaanni Amutsiviit, d.v.s. Det grønlandske værfter, udfra de enkelte erhvervsfiskeres og fangeres individuelle krav og behov.
Ligeledes går landsstyret ind for landstingets fiskeriudvalgs henstilling om, en nærmere undersøgelse af infrastrukturen i Ittoqqormiit forinden konkrete undersøgelser af fiskebestanden i Ittoqqortoormiit Kangerlussua iværksættes. Landsstyret vil igangsætte en sådan undersøgelse med henblik på, at vurdere mulighederne for igangsættelse af forsøgsfiskeri i området.
Kaj Egede, ordfører for Siumut:
Vi har fra SIUMUT følgende bemærkninger til betænkning afgivet af landsstingets fiskeriudvalg:
I Fiskeriudvalgets betænkningen fremgår det at til landstinget anden samling i år agter lansstyret at fremlægge en redegørelse vedrørende jollefiskererhvervet med økonomiske vurderinger.
SIUMUT støtter fuldt ud arbejdet, og finder det ønskeligt, at jollefiskererhvervsredegørelsen bliver så grundig som muligt og virkelig kommer til at dreje sig om jollefiskererhvervet.
Vi mener i SIUMUT, at vi til forårssamlingen får mulighed for at vurdere erhvervets økonomi og at debatten gerne skal munde ud i økonomiske lettelser til jollefiskererhvervet. Vi vil derfor med stor opmærksomhed følge udvalgets arbejde og konklussioner.
Under Landstingets sidste efterårssamling, drøftedes forsøgsfiskeri i Østgrønland, og fra SIUMUT vi gav udtryk for, at vi lagde stor vægt på at der foretages forsøgsfiskeri langs hele østkysten i de kommende år. Vi er derfor tilfredse med udvalgets tilkendegivelse om støtte til Fr. Ane Sofie Hammekens forslag om forsøgsfiskeri i Ittoqqortoormiits fjordkompleks.
Som det er bekendt for mange har befolkningen i Ittoqqortoormiit meget begrænsede muligheder for erhvervsudøvelse, og derfor lægger SIUMUT stærkt vægt på, at forsøgsfiskeriet udføres uden unødig forsinkelse.
Udover forsøgsfiskeri foregår der i Østgrønland et hastigt voksende og bevidst erhvervsaktivitet bl.a. mineralefterforskning i det nordlige Østgrønland som også har beskæftigelsesmæssigt effekt blandt de lokale, og de grønlandske medlemmer af Fællesrådet for mineralske råstoffer skal opfordre til en undersøgelse af hvorvidt befolkningen i Illoqqortoormiit ikke i højere grad kan benyttes som arbejdskraft i disse aktiviteter.
Med disse bemærkninger tager vi i SIUMUT Fiskeriudvalgets betænkning til efterretning .
Konrad Steenholdt, ordfører for Atassut:
Fra ATASSUT skal vi bemærke, at vi finder det meget beklageligt, at den stilllingtagen til jollefiskeriet, som vi forsøgte at opnå med vort forslag, udsættes til Landstingets forårssamling. Men vi har forstået, at man ønsker en tilbundsgående analyse før landstingets endelige beslutning om spørgsmålet.
Vi er fuldt ud klar over, at der idag er en udbud af mindre både med indenbords dieselmotorer f.eks. "NUUMMIT" og "MAN" (som er opført i Maniitsoq) - og andre tidligere indenlandsk producerede både. Gang på gang har det desværre vist sig, at interessen for de indenlandsk producerede både er meget begrænset, vist på grund af prisen.
Vi ser nu frem til at fremlæggelsen af den lovede detaljerede analyserapport om jollefiskeriet og ser frem til en endelig stillingtagen og hermed løsning af jollefiskernes problemer.
Til trods for at det ligger lidt udenfor punktet - vil jeg konstatere at vi har modtaget flere klager fra en række låntagere. Beklagelserne går som regel ud på morarenter. Men disse strafrenter kan jo som bekendt undgås ved i god tid at henvende sig til långiver med anmodning om udsættelse af afdrag. Og så vidt vi er orienteret er kommunekontorerne klar over denne mulighed.
ATASSUT kan ikke længere stiltiende acceptere jollefiskernes nuværende situation. Vi er vidende om, at jollefiskerne i tilfælde af motorhavari udgår fra erhvervet da de ikke har nogen muligheder for økonomisk hjælp. Kommunernes erhvervskasser er lukkede, bankerne er meget tilbageholdende, og ESU, som ellers er en mulighed, siger nej til ansøgerne.
Kajakken er erstattet som fangstfartøj og erhvervsredskab af jollen og i tilfælde af havari er årer, det eneste jollefiskeren kan ty til. Situationen er uholdbar og det kan ikke accepteres længere. ATASSUT opfordrer hermed landstingets partier i fællesskab om at finde en brugbar løsning for jollefiskernes situation.
Det er meget beklageligt at man under første møde dette år ikke kan finde en løsning og at sagen må udsættes til næste møde.
Landsstyremandens anmodning til arbejdsgruppen om en nærmere undersøgelse er meget interessant og støtteværdigt. Det er blot et spørgsmål, om disse undersøgelser vil skaffe billigere fartøjer. I dag er vi klar over, at egnede fartøjer bygget i Grønland er dyrere end de tilsvarende både bygget i andre lande. Det er rart, at denne indenlandske produktion kan skaffe beskæftigelse i værfterne, men med fiskerens nuværende økonomiske situation er bådene svære at afdrage. Det er nødvendigt at finde udvej til billiggørelse af bådbyggeriet.
ATASSUT støtter udvalgets indstilling om undersøgelse af fiskebestanden i Ittoqqortoormiit Kangerlussua. Undersøgelserne kan give basis for infrastrukturudvikling på stedet og derfor må prioriteres højt.
Med disse bemærkninger tager vi betænkningen til efterretning.
Ole Lynge, ordfører for Inuit Ataqatigiit:
Med hensyn til betænkningen som er fremsat af et enigt Fiskeriudvalg der indstiller grundige undersøgelser før stillingtagen til forslagene fra Lars Chemnitz og Ane Sofie Hammeken, går IA ind for, at spørgsmålene tages op igen til Landstingets forårssamling.
IA finder det naturligt, når undersøgelserne er tilendebragt, at Landstinget tager stilling med sigte på en forsvarlig løsning af jollefiskerne og fangernes erhvervsudøvelse, inklusiv vurdering af mulighederne ændring af støtten til erhvervet. Men dette spørgsmål vender vi tilbage til på et senere tidspunkt.
Med disse korte bemærkninger støtter vi indstilllingerne fra fiskeriudvalgets betænkning.
Hans Pavia Egede, ordfører for Akulliit Partiiat:
Til betænkning afgivet af landstingets fiskeriudvalg vedrørende forslag fra landstingsmedlemmerne Lars Chemnitz og Ane Sofie Hammeken, har vi fra AKULIIT PARTIAT følgende kommentarer.
Umiddelbart har vi betænkeligheder ved hr. Lars Chemnitz`s forslag. Vi ved, at joller med påhængsmotorer bliver meget hurtigt opslidt, især når disse bliver godt benyttet til fiskeri og fangst. Påhængsmotorernes levetid er kun på ganske få år. Kort sagt, værdien af materiellet falder meget hurtigt. Såfremt der åbnes mulighed for lån til jollererhvervet, bør afdragsperioden ud fra forholdets natur være meget kort.
Men, uden at tage en konkret holdning på nuværende tidspunkt, vil vi anbefale, at vi vender tilbage til sagen, når den varslede rapport foreligger til næste forårssamling.
Vi kan i princippet godt støtte fr. Ane Sofie Hammekens forslag. Det skyldes at vi ser det som vigtigt, at have overblik over hvad vi egentlig har af ressourcer i vore farvande, selvfølgelig med det primære formål, at kunne benytte disse ressourcer kommercielt. Men som bekendt er ikke altid nemt at komme frem alle steder, især i de farvande, hvor der er is det meste af året.
Med disse bemærkninger, tager vi betænkningen og svarnotatet til efterretning.
Nikolaj Heinrich, Issittup Partiia:
Til nærværende møde har landstingsmedlemmerne Lars Chemnitz og Ane Sofie Hammeken stillet forslag, der er behandlet i fiskeriudvalget.
Forslagene er blevet grundigt behandlet, men til trods herfor kan man se, at det på nuværende tidspunkt er vanskeligt at tage stillling til forslaget fra Lars Chemnitz. Det er åbenlyst, at dette skyldes, at man er imod forslaget, men vi ved allesammen, at spørgsmålet om jollefiskererhvervets vilkår vil blive genstand til grundig drøftelse ved nnæste landstingssamling, således er man netop nu er i fuld gang med at indsamle og undersøge materiale der skal ligge til grund for beslutningen om, hvad man kan gøre. Arbejdet er jo omfattende, og her er det bedste af alt, at arbejdet bliver grundigt udført. Derfor er jeg fuldt ud enig i udvalgets indstilling i sagen.
Landstingsmedlem Ane Sofie Hammeken har stillet forslag om undersøgelse af fiskebestanden i Kangerlussuaq ved Illoqqortoormiut og mulighederne for udnyttelse af denne.
I vor dage bliver forholdene indenfor fangererhvervet mere og mere problematiske, og derfor bliver det stedse vigtigere at søge efter alternative supplimenter til erhvervet; derfor skal jeg anføre, at jeg fuldt ud er enig i forslaget, og jeg vil sige, at forslaget er så velbegrundet, at man ikke bare bør vente på fiskeribiologerne, hvis arbejde begrænses af tidsnød og meget begrænsede ressourcer, men at landsstyret undersøger mulighederne for at lade grønlændere med stor erfaring med isfiskeri foretage forsøgsfiskeri. Der er indlysende potentielt, at fjorden der har en så ideel udmunding og har et så stort vandmængde, vil kunne rumme en stor fiskebestand, der kunne udnyttes med fordel i fremtiden.
Med disse bemærkninger støtter jeg fiskeriudvalgets indstillinger.
Mødeleder:
Landsstyremedlemmet for fiskeri vil komme med en besvarelse.
Hans Iversen, landsstyremedlem for fiskeri, fangst og landbrug:
Først skal jeg takke for samtlige partiers støtte til fiskeriudvalgets betænkning, der anbefaler at man afventer analyseredegørelsen der skal fremlægges til maj måne, før Landstinget kommer med en indstilling. Dette støtter vi også fra Landsstyrets side.
Forholdene i fiskerierhvervet i de seneste år er som helhed blevet vanskeligere, og derfor har vi af de begrænsede økonomiske ressoucer foretage prioriteringer og løsninger fra fiskerierhverv til fiskeriervherv.
Vi har på efterårssamlingen i 1992 fremsat lettelser på trawlerområdet, som har resulteret i fusioner, og derudover er der behov i det kystnære fiskeri, som også har ud mundet i mærkbare lettelser. Derefter er tiden så kommet til arbejdet omkring erhvervsfangere og jollefiskere.
Det omfattende redegørelsesarbejde blev startet for ret lang tid siden, d.v.s. ultimo 1993, og forventes afsluttet til Landstingets samling til maj 1994. Vi vil gerne være behjælpelige med at skabe lettelser til jollefiskerne hurtigst muligt. Til trods for at der i forvejen er truffet politiske principbeslutninger og efterfølgende redegørelser af koncekvenser er påbegyndt, er det ikke sjældent, at de enkelte partierne gerne vil være forud trods manglende konklussioner. Det har vi jo set op til flere gange fra forskellige partier. Men denne foregriben af forundersøgelser giver ingen grund til at stoppe undersøgelserne.
Atassut udtalte, at man ikke kan acceptere, at der pålignes strafrenter til dem, som har gæld, og at disse strafrenter fremkommer trods anmodning om udsættelse af afdrag fra skyldner.
Landstyret har afsat midler til lettelse gældsbyrderne for de kystnære fiskere og specielt til lettelse af rentebyrderne blandt jollefiskerne. Og i den forbindelseer det besluttet, at der ikke kræves strafrenter for ESU-lån som utvivlsomt vil være gavnligt.
Derudover så har vi gennemført meget omfattende afskrivninger af gammel gæld, som også har været gavnlig.
Før analysegruppen er færdig med redegørelsen om lettelser for jollefiskerne og før den efterfølgende forelæggelse af forslaget, er det meget nødvendigt, at jollefiskerne selv kommer med nogle indstillinger.
Jollefiskerne skal selv fuldt ud betale afdrag, at det også tager langt tid. Med den nuværende situation i erhvervet er man nødsaget til at afdække alternative muligheder, som kan bæres af de enkelte jollefiskere.
Som det fremgår af min svar til Fiskeriudvalgets indstilling, så må vi først undersøge, hvilke muligheder der i forvejen findes. Disse igangværende undersøgelser er ikke færdige. Blandt andet ved vi ikke hvem og hvor mange jollefiskere, der har det som hovederhverv samt hvor mange der er fritidsfiskere.
En af løsningsmulighederne er nummerering af de enkelte joller, således at det bliver muligt at differensiere mellem heltids, deltids og fritidsjollefiskerne. Forholdene som jeg blandt andet nævner her er årsagen til, at man ikke har nogen grundlag for at tage en beslutning her og nu.
Fiskeriudvalget har derfor indstillet, at man før en beslutninglige afventer disse undersøgelser, og det er de samtlige partier også indstillet på.
Vedrørende undersøgelsen af Ittoqqortoormiit Kangerlussua har vi også taget en overordnet hensigtserklæring om at klarlægge hvorvidt fangerdistrikter som endnu ikke er fuldt overgået til fiskeri, har basis for en kondemnering af fangst og fiskeri. Dette analysearbejde er også igangsat.
I 1993 efterår er der lavet en undersøgelse i Ammassalik Kommune med deltagelse fra relevante interesseorganisationer, KNAPK og APK. Sammen med organisationerne og de direktorater som er relevante for en helheldsløsning rejste rundt i Ammassalik Kommune. Det næste vil nok være, at man både rejser til Ittoqqortoormiit og Avanersuaq Kommune, således at man også derigennem klarlægge mulighederne for hvorvidt fiskerierhvervet kan inddrages i fangererhvervet.
Da vi her i Grønland har begrænsede økonomiske midler, har de organiserede og inddragelserne af alle relevante direktorater og interesseorganisationer været gavnlige for udfærdigelsen af en overordnet og konsekvent løsningsmodel.
For at undgå en unødig forhaling, agter vi at bruge samme klarlægningsmodel nu her til foråret som er anvendt i Ammassalik Kommune i Ittoqqortoormiit.
Med dette korte svar vil jeg endnu engang takke udvalget for deres samlede indstilling, og de indstillinger der er fremsat fra partierne som vil kunne danne grundlag for redegørelsen, der vil blive fremsat i maj måned.
Landstyret vil gøre sit for at den omfattende redegørelse kan fremlægges til Landstingets samling til Maj.
Ane Sofie Hammeken, Siumut:
Jeg takker hjerteligt for at mit forslag vedrørende en grundig undersøgelse af fiskebestandenblev hilst velkommen både fra fiskeriudvalget og samtlige partier.
Jeg håber så, at undersøgelsen snarest bliver realiseret, uden at der skabes falske forhåbninger og, at det vil have en gavnlig indflydelse på landets og Ittoqqortoormiits økonomi.
Jeg takker endnu engang for den velvilje behandling, som mit forslag har fået.
Lars Chemnitz, Atassut:
Jeg vil ellers kun sige som tidligere. Det forslag, som jeg har sendt på vegne af Atassut, er endnu engang heller ikke færdigbehandlet og er blevet udsat siden efteråret. Og jeg kan konstatere at det er blevet udsat igen til behandling på forårssamlingen.
Sådan en forhaling af sagerne det er vi snart trætte af. At man først skal undersøge og undersøge forinden at man kan lave noget konkret.
Men jeg har forståelse for, at der er en demokratisk baggrund for at lave en løsningsmodel, hvor der undersøges, hvad der skal undersøges.
Det er som om, at man fra partierne vil være de første ved kavene om løsningsmodellerne, og Landsstyret vil være de sidste, idet de hele tiden siger:" vent lige, vent lige".
Jeg vil derfor håbe, at vi til forårssamlingen kommer med noget konkret, som vi vil gå ind for.
Pavia Nielsen, formand for fiskeriudvalget:
Vi er alle sammen principielt enige med hensyn til lettelser for jollefiskerne.
Jeg glad for, at Landsstyremedlemmet i sit svar fremsætter ideen om importering og færdigbygning af alternativer til jollerne som kan bane vej for lånemuligheder for dem som måtte ønske at eje sådanne fartøjer.
Jeg er glad for Landstyremedlemmets at svar til Fiskeriudvalget indeholder aspekter der både tilgodeser konkrete forslag til forbedring af fiskerierhvervets nuværende økonomisk meget vanskelige situation, trods forslag om lempelse af særbehandlingen af de lokalt producerede både, vil åbning af import og færdigfabrikation af egnede både til erstatning af joller, som kan komme på tale for ESU-lånefinansiering. Denne løsning vil også sikre arbejdspladser her i Grønland. Dette forslag virkeliggørelse vil kræve en justering af ESU-forordningen og bekendtgørelsen.
Jeg er glad for Landstingets velviljede modtagelse af Fiskeriudvalgets betænkning. Jeg håber at dette vil føre til en konstruktiv og udbytterig debat til forårssamlingen.
Konrad Steenholdt, ordfører for Atassut:
Da jeg fremsatte forholdene omkring strafrenter da nævnte jeg, at emnet var udenfor punktet vi diskuterer nu. Jeg fremsatte forholdet til orientering på baggrund af henvendelser jeg har modtaget.
Strafrenterne er en del af de gældende lånebetingelser hos ESU. Jeg konstaterer at det også fremgår af de nugældende regler at strafrenterne kan undgåes ved en betids henvendelse og anmodning om henstand.
Det er blot en præcisering af de eksisterende forhold, selvom det er lidt udenfor dagsordenen, at jeg har medtaget dette.
Jeg er skuffet over Landstingsmedlem Hans Iversen´s degradering af de valgte landstingsmedlemmmers og partier konkrete forslag til forbedring af forhold som forsøg på være første til at fremsætte forslag. Denne nedvurdering af konkrete forslag synes specielt at være rettet imod visse partier her i salen.
Jeg håber, at jeg har taget fejl i denne vurdering. Denne form for arbejde hører ikke til denne sal. Vi fremsætter ikke forslag for at komme først med forslagene, men for at forbedre forholde for hele landet. Som det er sagt af Lars Chemnitz fremsatte Atassut dette punkt allerede til efterårssamlingen. Men emnet er blevet udsat og udsat. Derfor har til denne samling fremsat forslaget igen. Vi vil sige det igen; Vi er trætte af forhalingen, og vi glæder os til forårssam-lingen, da det er lovet at der vil blive fremsat oplysninger til beslysning af emnet. På baggrund af disse oplysninger skal vi tage stilling til jollefiskernes almene forhold og deres adgang til ESU-lånefinansiering.
Jeg skal igen understrege at vi finder det yderst påtrængende at afhjælpe småfiskernes alvorlige eksistensproblemer. Vi har endda fremsat forslag om en helhedsløsning hvor man inddager hele familiens økonomiske situation, altså inklusiv huslejebetalingens størrelse. Således at familiens faste udgifter til de offentlige fastsættes i forhold til famliens reelle indtægt. Vi ved at småfiskernes indtægter forsvant sammen torskens forsvinden og de øvrige fiskearters vigende antal. Derfor har fremsat forslag om forbedring af småfiskernes økonomiske forhold, skal tage udgangspunkt i en reel betalingsevne, på baggrund af småfiskernes indtjeningsevne.
I den forbindelse så skal jeg sige, at jollefiskerne har vist alvorlige initiativer til at lette op på deres vilkår.
Dette forslag vi før diskuteret her i salen. Af den grund er det ikke bare en genfremsættelse, når vi foreslår en helhedsløsning, der kommer af en løbende vurdering af udviklingen.
Jeg skal endnu engang fremsætte det, for at det skal være med i overvejelserne til vores vurdering omkring jollefiskernes vilkår.
Lars Emil Johansen, Landsstyreformand:
Landstingsmedlem Konrad Steenholdts udlægning af landstyrets syn på Landstingsmedlemmers forslag som essentielt at fremkomme med forslag før andre, kræver en præcisering af landstyrets holdning.
Vi skal lige præcisere, det overhovedet ikke er tilfældet. Hvilket som helst landstingsmedlemmerne kan på hvilket som helst tidspunkt og om hvilket som helst emne fremsætte forslag, og det er der ikke noget odiøst i.
Det der blev nævnt fra landsstyremedlemmet for fiskeri er, at Landsstyret sidste år i 1993 iværksatte en analyse af jollefiskernes og øvrige fiskeres vilkår på de kystnære områder.
Dette ved Atassut og dette ved de øvrige partier her i salen. Og partierne ved at emnet vil blive debateret til forårssamlingen. Jeg er ikke overrasket over Landstyremedlemmets beklagelser over at emnet bliver taget op til denne samling, da analysearbejdet kører og ikke er færdigt. Sålænge dette arbejde kører synes det ikke at være det rette tidspunkt at føre debat om emnet. For at arbejdet her i salen kan køre gnidningsløst, må vi køre efter de tidsrammer vi i forvejen har aftalt.
Idet sagen foregår i henhold til den forretningsorden, som vi er blevet enige om, og det er den mest naturlige vej at følge, det skal ikke være sådan, at Landsstyret ser på landstingsmedlemmernes forslag, som det er blevet postuleret, men det er blot en præcisering efter, at der er fremkommet noget fra landsstyremedlemmet.
Nikolaj Heinrich, Issittup Partiia:
Ganske kort, det er en alvorlig emne, som Atassut fremkom med i deres første indlæg. Indlægget indeholder konstateringer af hvor alvorligt udviklingen kører. Alt dette er blevet behandlet i fiskeriudvalget, og trods problemet præsserende karakter er samtlige medlemmer af udvalget enige om at afvente stillingtagen til spørgsmålet til samtlige relevante oplysninger foreligger. Denne holdning går jeg også ind for.
Vedrørende Atassut's forslag om at der bør handles og besluttes her og nu, har jeg bekræftet denne holdning ved at gå videre, med forslag om udvidelse af katatrofefondens midler og benytte dem i en overgangsperiode. Men dette forslag er blevet stillet i bero til årets midler i finansloven skal fordeles.
Jeg har igennem mange år arbejdet for at der åbnes for ESU-lånefinansiering af joller. Men dette er ikke lykkedes, primært på grund af det af Hans Pavia Egede nævnte korte levetid der er for jollerne de tilhørende materiel.
Men lad mig konstatere at fåreholdere i Sydgrønland som ud fra et nødvendigt behov til deres erhvervsudøvelse, har i adskillige år haft adgang til ESU-lånefinansiering af anskaffelse af snescootere.
Snescooterne har lige så kort levetid som jollerne, og såmænd måske kortere levetid. Og der til trods kan de jo som bekendt lånefinansieres.
Denne skævhed skulle have været udbedatteret og rettet for længst.
Hans Iversen, Landsstyremedlemm for fiskeri, fangst og landbrug:
Vi er ikke uenige blandt ordførerne, og vi kan også alle med sandhed udtale, at jollefiskernes forhold på nuværende tidspunkt kan vi overhovedet ikke acceptere.
Det er korrekt, at fangstmængderne som jollefiskerne lander er stagnerende og jollefiskernes betalingsevne til husleje og andre udgifter til livet opretholdelse er kraftigt forrringet.
Det er netop på grund af disse faktorer som rammer hele fiskeriet sammenholdt med de begrænsede midler, at vi prioriterer vores indsats. Nu til foråret vil det nedsatte udvalg aflevere deres analyserapport som indeholder løsningsforslag som bliver udfærdiget i samarbejde med interesseorganisationerne.
Vi er ikke uenige på dette punkt. Jeg er enig med Nikolaj Heinrich, i at vi skal gøre alt for at finde frem til en løsning, som vi skal pioritere højt til samlingen til maj. Jeg håber at landstinget vil stå samlet ved de tiltag der skal foretages til den næste samling.
Med hensyn til at hvem der først har fremsat forslaget, det har Landsstyreformanden allerede kommenteret, derfor har jeg ikke nogle yderligere kommentarer. Dog skal min udtalelse ikke betragtes som forsøg på at lukke for debat, men som en påmindelse om at arbejdet er sat igang og kører.
Ole Lynge, ordfører for Inuit Ataqatigiit:
Med hensyn til jollefiskerne og det der blev fremsat her, da finder jeg det nødvendigt at udtale, at så har man i flere kommuner stadigvæk modtager henvendelser hos deres erhvervsfonde. Jeg formoder at Landstyret er vidende om at de enkelte kommuner i forbindelse med ydelser til lokalbefolkningen sammenlægger social og erhvervsydelser. Selvfølgelig kan vi ikke herfra komme med et tilsagn til jollefiskerne om, at de skal gøre sådan uden at have helt eksakte oplysninger. Vi må også først se, hvad undersøgelsen vil munde ud i. Det kan også være, at den vil være ret bekostelig.
Erhvervsudbygning mener IA selvfølgelig også er vigtig, men på hvilket område kan det være rentabelt, og på hvilket område det kan være gavnligt for de familier, der lever af disse erhverv.
Derfor skal man have dette med i overvejelserne, derfor har vi blot fra IA udtale, at vi ønsker at vide konsekvenserne, før vi kan tager endelige beslutning om jollefiskeriet.
Kaj Egede, ordfører for Siumut:
Hvis man skal yde lån til en hvilken som helst erhvervsudøver så er det forudsat, at debitor skal kunne afdrage gælden. Lån af enhver art forudsætter også at beløbet afpasses til debitors betalingsevne.
Baggrunden for denne præcisering er at de ordninger vi skal iværksætte skal ikke være ressource eller økonomisk krævende at administrere, samt at den tilbagebetalingspligtige del af ydelsen skal afpasses til småfiskernes indtjeningssituation. Afklaring af Fiskeriudvalgets forslag om hvorvidt det er muligt at etablere rabatordninger igennem fællesindkøb blandt jollefiskerne, er interessant udvej og bør undersøges. Såfremt løsningen er realistisk vil den givet være administrativt enkel og ressourcebesparende.
Vi har fra Siumuts indlæg vedrørende Ane Sofie Hammeken's klart tilkendegivet, hvor vigtigt det er, at der laves undersøgelser af fiskerimulighederne i hele Østgrønland, til gavn for landet og øskysten som helhed. det er præserende fordi der er store indtjeningsproblemer derover.
Vi ønsker fra Siumut, at denne kortlægning af fiskerimulighederne igangsættes aller hurtigst muligt, uden unødige forsinkelser.
I den forbindelse har vi også nævnt, at man jo i de forløbne år har kraftigt intensiveret mineralefterforskningsaktiviteten i Østgrønland, og at vi opfordrer til at befolkningen inddrages ved undersøgelserne til gavn for beskæftigelsen i Østgrønland.
Vi ved at der til sommeren 1994 vil foregå en intensiv efterforskning, der i flere måneder vil indebære fast pladsering af 6 helikoptere, samt inddragelse af temmelig mange personer ved disse undersøgelser.
Vi ved også at for få år siden, da der var olieefterforskning i Jameson Land, blev anvendt en ikke ringe antal lokale fra Ittoqqortoormiit Kommune.
Vi er overhovedet ikke i tvivl om, at hvis man kan etablere et godt samarbejde mellem aktørerne i de kommende feltundersøgelser og de lokale, så kan man dermed også sikre, at vores medborgere med fordel kan inddrages i samarbejdet.
Konrad Steenholdt, ordfører for Atassut:
Først skal jeg udtale, at jeg finder det beroligende, at landsstyreformanden besvarer mit indlæg.
Først vil jeg på gruppens vejne pointere, at de nugældende regler for ESU-lånefinansiering ikke giver belæg for en forbud mod lånefinansiering af jollefiskeriet. Men til dato har udvalget haft denne holdning, at jollefiskerierhvervet er for usikkert både økonomisk og sikkerhedsmæssigt til at tilskyndes igennem ESU-lånefinansiering.
Det, som vi påpeger er, at vi har i forvejen en lovgrundlag for at åbne for ESU-lånefinansiering, uden at lovgrundlaget nødvendigvis først skal justeres.
Men i forbindelse med udvalgsbehandlingen har vi konstateret, at man ønsker at afvente yderligere oplysninger, før man tager stilling til spørgsmålet. Det vil vi respektere.
Vi konstaterer, at der foregår forskellige undersøgelser og forskellige diskussioner samtidig, men jeg vil ikke undlade gentage det faktum som Nikolaj Heinrich allerede har nævnt, at man til fåreavlerne i Sydgrønland har godkendt, at lånefinansiere snescootere via ESU. Priserne er de næsten de samme som for påhængsmotorer. Det er netop det, som jeg gerne vil have inddraget i overvejelserne.
Så vores forslag bygger på den eksisterende mulighed for lånefinansiering, taget i betragtning af jollefiskeriets fortvivlende stade. Men trods situationen har vi forståelse for at afvente resultatet af undersøgelsen til maj måned.
Deri ligger en støtte til Landsstyrets initiativer, og vi anmoder også Landsstyret om, at vi i fællesskab vil finde nogle løsningsmuligheder. Vi respekterer arbejdet og vil være på vagt med hensyn til sagens udvikling.
Mødeleder:
Således er dagsordenens punkt 24, vedrørende Fiskeriudvalgets betænkning tilendebragt og diskussionen er færdig.
Forinden vi går til næste dagsorden, vil jeg bede næstformanden for Landstinget om at overtage formandshvervet, idet jeg vil være parat til at deltage under næste dagsordens punkt, som forslagsstiller.
Punktet sluttet.