Dagsordenens punkt 16-2 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
Mandag den 30. maj 1994
Dagsordenens punkt 16.
Forslag til landstingsforordning om leje af boliger
m.m.
(Landsstyremedlemmet for Økonomiske anliggender og Boliger)
(2. behandling)
Mødeleder: Landstingsformand Bendt Frederiksen
Det
er boligudvalgets formand, der nu skal fremlægge udvalgets betænkning.
Jonathan Motzfeldt, formand for boligudvalget:
Udvalget har følgende medlemmer: landstingsmedlem Jona-than Motzfeldt (formand), Siumut, landstingsmedlem Ane-Sofie Hammeken, Siumut, landstingsmedlem Emilie Lennert, Atassut, landstingsmedlem Jakob Sivertsen, Atassut og landstingsmedlem Ole Lynge, Inuit Ataqatigiit
Forslag til landstingsforordning om leje af boliger blev fremsat på landstingets første forårssamling, hvor samtlige partier tilsluttede sig den styrkelse af beboerdemokratiet, som forslaget indebærer. Ligeledes støttede partierne forslagets intentioner om bedre og løbende vedligeholdelse af boligerne.
Siden fremlæggelsen af forslaget har boligudvalget på en rejse til Danmark i april måned haft lejlighed til at mødes med repræsentanter for den almennyttige boligsektor i Danmark og med beboerrepræsentanter for at indhøste viden om de danske erfaringer omkring beboerdemokrati, lejerindflydelse, vedligeholdelsesordninger m.v. Rejsen var meget udbytterig for udvalget.
Boligudvalget har behandlet forordningsforslaget på møde den 20. maj, hvor Kanukoka tillige havde foretræde for udvalget. Emilie Lennert deltog ikke i mødet på grund af sen ankomst. Udvalget skal herefter udtale følgende:
Styrkelse af beboerdemokratiet:
Udvalget støtter fuldt ud, at lejernes beboerdemokratiske rettigheder styrkes, således at lejerne sikres en reel indflydelse på deres boliger, både hvad angår økonomi, drift og bomiljø.
Udvalget har således bemærket sig, at forslaget indebærer, at lejerne skal være med til at godkende driftsbudgetterne for deres boliger og derigennem vil få medindflydelse på fastsættelse af huslejen i deres boliger.
Lejernes interesse for egne boligforhold har på nuværende tidspunkt allerede vist sig gennem et stigende antal beboerrepræsentationer og dannelsen af Lejernes Landsorganisation IPK (Ineqartut Peqatigiiffiisa Kattuffiat).
Forordningsforslaget indebærer, at boligmassen opdeles i overskuelige og sammenhængende boligafdelinger med hver sin afdelingsbestyrelse valgt af beboerne. For hver afdeling skal der udarbejdes et budget, som afdelingsbestyrelserne skal være med til at godkende.
Samtidig med, at økonomien i boligafdelingerne gøres synlig og gennemskuelig for beboerne, bliver lejerne i de enkelte afdelinger medbestemmende om fastlæggelse af niveauet for serviceydelser, vedligeholdelses- og forbedringsarbejder samt fornyelser m.v. i deres boliger.
Lejerne får derigennem medbestemmelse om huslejen størrelse, idet der lokalt kan træffes beslutning om serviceniveauet og dermed også huslejen.
Udvalget er af den opfattelse, at når lejerne i en boligafdeling får større indsigt i og forståelse for de økonomiske vilkår for driften af deres boliger, så vil dette på længere sigt medvirke til at øge lejernes interesse for at overtage afdelingens boliger f.eks. som andelsboliger.
Huslejefastsættelse og bevillinger til vedligeholdelse:
Forordningsforslagets regler omkring huslejefastsættelse indebærer, at der i de enkelte afdelingers driftsbudget skal afsættes nødvendige bevillinger til løbende og tilstrækkelig reparations- og vedligeholdelsesarbejder, herunder henlæggelser til planlagt vedligeholdelse.
Udvalget støtter forordningsforslagets regler herom, da det er nødvendigt at boligerne løbende vedligeholdes for at sikre de samfundsværdier, som boligmassen udgør. Udvalget har samtidig bemærket sig, at huslejerne ikke må stige i forbindelse med omlægning af huslejefastsættelsen.
Udvalget er bekendt med, at Kanukoka har rettet henvendelse til landsstyret omkring vedligeholdelsen af den kommunale boligmasse. Baggrunden for henvendelsen er, at kommunerne i de seneste år af finansieringshensyn har måttet slække på vedligeholdelsesstandarden i de kommunale boliger og anvende nettoprovenuet af den kommunale boligdrift til at balancere budgettet med.
KANUKOKA har overfor landsstyret fremført, at en omlægning til de nye regler for huslejefastsættelse, der indebærer, at der skal afsættes tilstrækkelige midler til den løbende vedligeholdelse af boligerne, vil få økonomiske konsekvenser for kommunerne.
KANUKOKA har derfor foreslået, at den bloktilskudsreduktion, der i forbindelse med etableringen af A/S Boligselskabet INI er aftalt mellem Kanukoka og hjemmestyret gøres lempeligere. I stedet for den aftalte reduktion på 22,6 mio. kr. i 1995 stigende til 26,6 mio. kr. i 1996 og 30,6 mio. kr. i 1997, foreslår Kanukoka tilskuddet reduceret med 12,6 mio. kr. i 1995 stigende til 14,6 mio. kr. i 1996 og 16,6 mio. kr. i 1997. Altså en forskel på henholdsvis 10, 12 og 14 mio. kr.
Udvalget har forståelse for kommunernes situation, men samtidig finder udvalget det vigtigt, at også den kommunale bygningsmasse kommer op på et acceptabelt niveau, således at denne bygningsmasse ikke bliver udsat for samme nedbrydning som den, der skete med den tidligere statsejede nu hjemmestyrejede bygningsmasse.
Udvalget skal på baggrund af kommunernes anstrengte økonomiske situation derfor anbefale, at Kanukokas ansøgning om en lempeligere bloktilskudsreduktion søges imødekommet i forbindelse med udarbejdelse af finanslovsforslaget for 1995. Reduktionen for den enkelte kommune må i øvrigt afhænge af en forhandling mellem Kanukoka og hjemmestyret.
Set på længere sigt vil en omlægning til løbende vedligeholdelse af boligerne betyde, at kommunerne undgår at afsætte betydelige bevillinger til renoveringsarbejder, der alene er opstået på grund af manglende og utilstrækkelig vedligeholdelse.
Anvisning af boliger:
Udvalget støtter forordningsforslagets regler omkring anvisning af boliger. Udvalget har i denne forbindelse især bemærket sig, at kommunerne er tillagt anvisningsret til hver fjerde ledigblevne bolig til løsning af boligsociale opgaver, ligesom der derudover kan indgås aftale om yderligere at stille boliger til rådighed for kommunerne til løsning af disse opgaver.
Udvalget er i øvrigt tilfreds med, at der nu regelfastsættes omkring den praksis, der tidligere har været fulgt ved anvisning af erstatningsboliger i forbindelse med renoveringer.
Indvendig vedligeholdelse af boligerne:
Udvalget kan støtte, at der indføres ændrede regler omkring istandsættelse af boligerne ved indflytning, under boperioden og ved fraflytning. Udvalget forventer, at den nye ordning vil medvirke til en forbedret vedligeholdelsesstandard i boligerne.
Udvalget er bekendt med, at det for lejerne tidligere har været uforståeligt, at en bolig ikke blev istandsat ved indflytning, selvom lejeren skulle betale depositum. Dette ændres nu således, at udlejeren fremover får pligt til at stille en normalistandsat bolig til rådighed for lejeren. Til gengæld har lejeren ansvaret for boligens indvendige vedligeholdelse i boperioden og i forbindelse med fraflytning.
Boligudvalgets indstillinger og anbefalinger:
Boligudvalget indstiller sammenfattende, at forslag til landstingsforordning om leje af boliger overgår til 3. behandling i den foreliggende form.
Udvalget anbefaler i øvrigt som tidligere nævnt, at Kanukokas ansøgning om en lempeligere bloktilskudsreduktion søges imødekommet i forbindelse med udarbejdelsen af finanslovsforslaget for 1995.
På baggrund af de oplysninger, udvalget på sin rejse indhentede om de danske regler omkring aflevering af byggeri og garantieftersyn, finder udvalget desuden anledning til at anbefale, at Bygge- og Anlægsstyrelsen strammer op omkring de gældende grønlandske regler for aflevering og garantieftersyn. Det bør efter udvalgets opfattelse vurderes, om vor nuværende byggesektor giver anledning til justering af de gældende regler.
Ligeledes på baggrund af erfaringer fra udvalgets rejse finder udvalget det meget tilfredsstillende, at man i forbindelse med den fremtidige drift af udlejningsboligerne planlægger at uddanne og styrke ejendomsfunktionærerne med henblik på, at de kan udføre væsentlig flere opgaver samt forbedre serviceniveauet overfor beboerne.
Udvalget fik på sin rejse et klart indtryk af, hvor vig-tig en brik ejendomsfunktionærerne er, også i forbindel-se med en forbedret vedligeholdelse af boligområderne.
Endelig finder udvalget anledning til at anbefale, at man snarest begynder at informere samtlige lejere om de ændringer, en ny lejeforordning vil få for deres beboerdemokratiske rettigheder, således at lejerne i god tid kan få sig organiseret og sat ind i deres rettigheder og pligter, inden de nye regler træder i kraft.
Emil Abelsen, landsstyremedlem for Økonomiske Anliggender og Boliger:
Jeg skal på landsstyrets vegne udtrykke tilfredshed med, at det er et enigt boligudvalg, der anbefaler, at forslaget overgår til videre behandling i sin nuværende form.
Boligudvalgets betænkning viser tydeligt, at udvalget nøje har sat sig ind i hensigten bag forslagets nye regler, nemlig styrkelse af lejernes beboerdemokratiske rettigheder, gennemsigtighed i huslejefastsættelse, større indsigt i og forståelse for de økonomiske vilkår for boligernes drift, bedre vedligeholdelse af boligerne.
Jeg er ligesom udvalget sikker på, at beboerne er interesserede i at få mere ansvar for deres boliger, og vil være parate til at indgå i de kommende afdelingsbestyrelser, der får en afgørende rolle i et styrket beboerdemokrati.
De indstillinger og anbefalinger udvalget kommer med, er vi i Landsstyret fuldstændig enige i.
Vi er i landsstyret fuldt ud klar over, at flere kommunerne af økonomiske grunde har været nødt til at nedprioritere deres boligers vedligeholdelse. Det har ikke været af ond vilje. Det har simpelthen været nødvendigt for at få budgetterne til at hænge sammen.
Jeg kan på landsstyrets vegne love, at vi vil søge en lempeligere bloktilskudsreduktion gennemført i forbindelse med behandlingen af finanslovsforslaget for 1995.
Jeg vil umiddelbart efter denne forårssamling sørge for, at hjemmestyrets og Kanukokas administrationer sætter sig sammen og begynder at drøfte en ændring af bloktilskudsreduktionen og fordelingen de enkelte kommuner imellem.
I øvrigt vil jeg nævne, at der allerede er indgået en aftale mellem hjemmestyrets og Kanukokas administrationer om at samarbejde omkring udarbejdelse af de udfyldende regler på lejeområdet, såsom bekendtgørelser og cirkulærer.
Afslutningsvist vil jeg nævne, at jeg selv deltog i en del af Boligudvalgets rejse til Danmark, og at jeg ligesom udvalget fandt rejsen udbytterig. Udvalgets anbefalinger og synspunkter støtter jeg derfor fuldt ud.
Som et eksempel kan jeg nævne, at vi på vores udbytterige Danmarksrejse fik fortalt om store renoveringer af boligblokke, det havde været nødvendigt at gennemføre på grund byggesjusk. Her i Grønland er garantiperioden 1 år, i Danmark er den 5 år. Det er beboerne, der skal betale, hvis sådan noget ikke opdages i garantiperioden.
En ændring af garantiperioden er en af mulighederne, som vi vil have med, således at man også derigennem forhindrer at byggesjusk, får en dårlig indflydelse på lejerne også.
Mødeleder:
Vi går over til partiordførerne.
Pavia Nielsen, ordfører for Siumut:
Vi skal til at starte med fra Siumut henvise til vore bemærkninger i forbindelse med 1. behandlingen af Forslaget til landstingsforordning af leje af boliger m.v.. I den forbindelse påpegede vi det positive i, at lejerne gennem forordningen får medindflydelse i boligens administration og vedligeholdelse. Mange lejere har lagt vægt på det, hvorfor vi fra Siumut har støttet tanken.
Siumut mener, at det er naturligt, at lejerne gennem forordningen får mulighed for indflydelse i forbindelse med fastsættelse af huslejens størrelse. Dette er vi tilfredse med. Vi er ikke mindst tilfredse med, at lejerne nu får mulighed for gennem deres foreninger at kunne medvirke til reduktion af huslejen, såfremt de har medvirket til god vedligeholdelse af boligen.
Boligudvalget anbefaler i sin betænkning Kanukokas ønske om, at reduktionen af bloktilskuddene bliver mindre end oprindeligt planlagt. Dette støtter vi fra Siumut, og vi håber, at det vil medføre, at de kommuner, der endnu ikke har taget endelig stilling til medlemskab af INI A/S, hurtigere kan træffe afgørelse, således at alle forhandlinger kan afsluttes snarest.
Boligudvalget indstiller, at byggevæsenet strammer reglerne omkring overdragelse af nye bygninger og kvalitetsbestemmelser. Vi mener fra Siumut, at bestemmelserne om, at byggefejl kun kan rettes inden for et enkelt år, bør ændres således, at det bliver tilsvarende ordninger som i Danmark, hvilket medfører, at fejlen kan rettes inden for en 5 årig periode.
Vi skal meddele, at Siumut tilslutter sig helt de øvrige indstillinger fra boligudvalget og skal tilsidst udtale, at forslaget går videre til sin 3. behandling.
Jakob Sivertsen, ordfører for Atassut:
Da forslaget kom til debat under førstebehandlingen i Landstinget, fremkom Atassut med flere forespørgsler, og vi er glade for, at forespørgslerne er blevet godt behandlet, og at vi har fået alt, vi ønskede, at vide.
Vi har fra Atassuts side sat stor pris på at få behandlet emnet grundigt, da det vedkommer alle befolkningsgrupper i vort land, hvordan resultaterne bliver, især m.h.t. økonomiske konsekvenser.
Da forordningen blev behandlet første gang, var Atassut især stærkt interesseret i at få nærmere belyst, hvordan den kommunale økonomi i den forbindelse ville blive, da vi ved, at kommunerne p.g.a. deres svækkede budgetter ikke har kunnet følge med de seneste år i boligbyggeriet eller fuldt ud vedligeholdelser af deres boliger. Vi glæder os over, at vanskeligheden blev så fint belyst i arbejdsgruppen.
Landsstyret har med deres svar lovet, at man i forbindelse med behandlingen af Finansloven for 1995 vil stræbe efter ikke længere at nedskære kommunernes tilskud til boligbyggeri. Vi vil fra Atassut fremkomme med ønske til Landsstyret om, at de må overholde, det de har lovet, da man ellers med de kommunale bygninger vil blive ringere stillet med hensyn til standarden i forhold til Hjemmestyrets udlejningsboliger.
Vi ønsker fra Atassut at overgangen må være på den måde, at standarden i boligerne må være ens uden hensyntagen til, om det er Hjemmestyrets eller kommunens boliger, og dette må virkeliggøres ved, at Hjemmestyret og kommunerne i samarbejde styrer det økonomiske.
Vi har fra Atassut ikke kun en gang her fra talerstolen peget på den urimeligt store husleje og indtil dato uden resultat, og vi vil stærkt her komme med et ønske om, at man i overgangsperioden sikrer, at huslejerne ikke stiger.
Vi ved, at boligbyggeriet i Grønland er meget dyrt, og på grund af det er det meget dyrt med huslejen, og på trods af det ser man byggesjusk hist og her, også her i Grønlands største by, hvor teknikken er mest fremme.
Vi mener fra Atassut, at man siden overtagelse af bolig-området fra staten, ikke har været opmærksom på tilsynet af boligbyggeriet. Vi mener fra Atassut, at man må skærpe tilsynet i overgangsperioden i boligbyggeriet, da man ikke bør lade vaner fortsætte, således som også Boligudvalget ønsker, at tilsynsreglerne bør skærpes.
Vi fra Atassut er tilfredse med, at udvalget indstiller til kursusvirksomhed for servicemedarbejdere i boligudlejningsområdet, så man vil være bedre til at servicere beboerne. Således vil vedligeholdelsesarbejderne ske kontinuerligt og i den sidste ende blive billigere.
Atassut bakker op om udvalgets ønske om, at alle beboere grundigt informeres om styrkelsen af beboerdemokratiet, idet vi mener, at det er vigtigt, at alle beboere er orienteret om dette forhold.
Da forordningsforslaget først blev behandlet i efteråret 1993, ønskede udvalget, at borgere, der ønskede at anskaffe sig egen bolig bl.a. gennem realkreditinstitutter og banker, grundigt informeres om dette forhold, vi skal derfor forespørge, hvad Landsstyret har foretaget sig omkring spørgsmålet?.
Atassut har forstået, at forordningsforslaget ideholder forskellige bestemmelser omkring privat boligudlejning, hvorfor Atassut her skal ønske, at Landsstyret igangsætter tiltag for indførelse af en lejelov, da det er vigtigt for Attasut, at lejere af boliger har samme vilkår her i landet.
Ved indførelse af en lejelov sikrer vi os mod ublu lejevilkår.
Med disse bemærkninger går Atassut ind for udvalgets andre henstillinger og vil stemme for forordningsforslaget, og hvis det findes nødvendigt være med til at behandle forslaget i udvalget forinden 3. behandling.
Ole Lynge, ordfører for Inuit Ataqatigiit:
Det er ikke uden betydning, at såfremt forordningsforslagets intentioner med held skal føres ud i livet, så er det nødvendigt med et massivt oplysningsarbejde. Da de beboerdemokratiske rettigheder i forhold til tidligere skal styrkes mærkbart, er det nødvendigt, at der etableres et reelt samarbejde med beboerne.
Vi er i Inuit Ataqatigiit glade for, at alle repræsenterede partier i boligudvalget har kunnet nå til enighed, således at formålet lettere kan føres ud i livet.
Boligudvalgets bemærkninger omkring evt. konsekvenser efter denne forordnings ikrafttrædelse er vi enige i, idet beboerne får mere indflydelse på blandt andet huslejens størrelse og medbestemmelse omkring vedligeholdelsesstandarden. Det er på sin plads, at man i forbindelse med overgangsfasen sikrer, at gældende huslejebeløb ikke forhøjes.
Vi har bemærket, at de enkelte kommuner visse steder har måttet slække på bl.a. vedligeholdesesstandarden i de sidste par år, og at man i forbindelse med etableringen af A/S Boligselskabet INI har ønsket en lempeligere aftale mellem KANUKOKA og Grønlands Hjemmestyre omkring bloktilskuddet. Vi tager dette ønske til efterretning.
Det er vigtigt for Inuit Ataqatigiit, at de enkelte kommuners økonomi ikke belastes af forordningens ikrafttrædelse. Vi er selvfølgelig spændt på udfaldet af de forhandlinger, der køres i øjeblikket.
Vi støtter indstillingen om, at reglerne omkring aflevering af byggeri og garantieftersyn strammes gennem Bygge- og Anlægsstyrelsen, samt at man i.f.m. den fremtidige drift af udlejningsboligerne planlægger uddannelse af ejendomsfunktionærerne.
Inuit Ataqatigiit accepterer indstillingen om, at forordningsforslaget om leje af bolig overgår til 3. behandling i den foreliggende form.
Vi skal til slut fra Inuit Ataqatigiit præcisere, at formålet bl.a. er, at man med forordningsforslaget synliggør boligbehovet som helhed, samt at man får bedre mulighed for at udnytte de midler, der afsættes bedst muligt.
Inuit Ataqatigiit vil medvirke til at sikre lejernes boligrettigheder, hvilket er nødvendigt for at tilpasse boligforholdene til de faktiske forhold, og ikke mindst for at formindske boligbehovet som helhed. Derfor vil vi være med til at sikre en rimelig afsættelse af midler i forbindelse med udarbejdelse af finansloven for 1995.
Hans Pavia Egede, ordfører for Akulliit Partiiat:
Under 1. behandlingen af forslaget til landstingsforordning om leje af boliger på Landstingets første forårsmøde udtrykte vi vores tilfredshed over Landsstyrets forslag om, at de implicerede parter - lejerne og kommunerne - gennem deres sammenslutninger, henholdsvis IPK og KANUKOKA, skulle have mulighed for at forelægge deres synspunkter omkring forordningsforslaget inden 2. og 3. behandling ved Landstingets næste forårssamling.
Denne mulighed ville sikre en for alle parter mere overskuelig og gensidigt forstået overgang til den nye ordning, så man derved opnår en ordning til gavn for alle.
I Boligudvalgets betænkning er det nævnt, at KANUKOKA havde foretræde for udvalget ved udvalgets behandling af sagen, hvor de, som de er berettiget til, havde forelagt deres ønsker. Dog er lejernes sammenslutning, IPK, ikke nævnt at have haft foretræde for udvalget. Mon man har glemt at indkalde sammenslutningen?
Vi i Akulliit Partiaat ønsker ikke, at kommunerne og lejerne får større byrder, end de vi kender i dag, bortset fra de nye forpligtigelser af almindelighed der er foreslået. Derfor må vi i Landstinget gå ind for KANUKOKA's fremsatte ønsker, selvom vi derved forpligter os til imødegåelse af ønskerne under finanslovsdebatterne under kommende efterårssamling. Vi føler blot, at vi må gøre dette.
Vi går ind for indholdet af Boligudvalgets betænkning vedrørende forordningsforslaget og har ingen yderligere kommentarer til denne.
Men forinden afstemningen af forordningsforslaget ønsker vi en redegørelse, enten fra Boligudvalget eller fra Landsstyret, omkring et eventuelt samråd eller høring med lejernes sammenslutning IPK.
Nikolaj Heinrich, Issittup Partiia:
Da forslaget om landstingsforordning om leje af boliger m.v. blev behandlet første gang under samlingen i vinter, var jeg med til at stemme for forslaget i princippet. Ud over at stemme for forslaget, påpegede jeg forskellige ting, hvor jeg f.eks. i forbindelse med, at afdelingerne ude på kysten og inden for byerne under hensyn til deres driftsudgifter nu får mulighed for at fastsætte husleje størrelser, har udtalt, at selvom denne mulighed i sig selv er god, kan den dog om muligt give anledning til uenighed mellem lejerne. Fordi vi er vidende om, at der blandt lejerne findes lejere, der ikke har større interesse i at passe det lejede på bedst mulige måde, og dermed være med til at vedligeholde det, mens der til gengæld også findes lejere, der har den stik modsatte holdning.
Ligeledes har jeg under første behandlingen søgt at gøre opmærksom røster om, at såfremt man i mange år har haft et og samme lejemål, så må man kunne blive ejer af det lejede.
Lad mig anføre min undren over, at Boligudvalget slet ikke har beskæftiget sig med sådanne spørgsmål. Jeg opfatter denne holdning som ligegyldighed over for et spørgsmål, som jeg finder er et vigtigt spørgsmål. Jeg skal i den forbindelse blot anføre, at jeg til efteråret vil udarbejde et forslag omkring de spørgsmål, jeg her har nævnt.
Boligudvalget har, som det er anført, været på studierejse i Danmark i forbindelse med nærværende dagsordenspunkt, og det er anført, at studierejsen har været meget udbytterig.
At studierejsen har været udbytterig, vil jeg ikke bestride på nogen måde, men jeg vil dog sætte spørgsmålstegn ved, om man har søgt at gennemføre studierejsen på et så bredt grundlag som muligt ved at søge at få oplyst, om der findes sammenhænge mellem de forskellige partiers synspunkter og de forskellige ordninger og muligheder, der nu eksisterer i Danmark.
Det er vist ikke tilfældet. Hvis det ikke er tilfældet, vil det ikke være rigtigt at kalde studierejsen som tilstrækkelig udbytterig. Jeg mener, at jeg til denne udtalelse som grund kan lægge, at udvalget ikke har fremsat ændringsforslag efter sagens førstebehandling, hvis man lige ser blot fra viderebringelsen af KANUKOKA's forslag om nødvendigheden af at nedskære på det stillede forslag om budgetbeløbet til vedligeholdelse.
Nu er der snart gået 40 år, siden udlejningslejlighederne blev indført i vort land. Der findes mange familier, der indtil dato har været lejere, og til disse bliver der udarbejdet lejekontrakter, for at sige det rent ud, uden lovmæssigt grundlag. Så og så meget skal I betale om måneden. Jeres husleje vil gradvist falde gennem årene, vedligeholdelsen vil det offentlige varetage. Osv. osv.
Jeg vil sige rent ud, at sådanne lejekontrakter uden lovmæssig grundlag næsten aldrig bliver overholdt, og de virker endda modsat intentionerne. Huslejerne stiger hurtigt, og lejerne bliver pålagt at betale en del af vedligeholdelsesarbejderne. Sådan er realiteterne i de år, der er gået.
Derfor er det nu på tide, at der indføres lovgivning om indgåelse af lejemål. Om dette meget vigtige spørgsmål vil jeg anmode vort Landsstyre om snarest at påbegynde at udarbejde et lovforslag til efterårssamlingen.
Med disse bemærkninger vil jeg foreløbig til slut udtale, at jeg vil stemme for forslaget om landstingsforordning om leje af boliger m.m. og dermed for forslagets overgang til 3. behandling, da jeg af nærværende forelæggelse kan se, at der også har fundet fremskridt sted i denne forbindelse.
Mødeleder:
Forslag til leje af boliger. Vi er i gang med 2. behandlingen, og jeg kan som mødeleder forstå, at alle partierne har støttet, at forslaget går videre til 3. behandling i sin foreliggende form. Akulliit Partiaat kom ind på i sit indlæg, at man inden afstemning om forordningsforslaget ønsker en redegørelse, enten fra Boligudvalget eller fra Landsstyret, omkring eventuelt samråd eller høring med lejernes sammenslutning IPK.
Ud fra betænkningen er der ingen der har fremsat nogle ændringsforslag. Af hensyn til det videre arbejde og om vi kan gå ind for overgang til 3. behandling, vil jeg spørge, om der inden 3. behandling skal komme en redegørelse fra Landsstyret til lejerforeningen, således at vi kan arbejde videre.
Hans Pavia Egede, ordfører for Akulliit Partiiat:
Som jeg har nævnt i mit indlæg ved et tilbageblik i denne sag, har Landsstyret i sin 1. behandling udtrykkelig klart nævnt, at man indtil 2. behandling omkring spørgsmålet overfor KANUKOKA og lejernes sammenslutning IPK, vil have en dialog, så disse får en mulighed for at få foretræde for Boligudvalget. Her er det kun KANUKOKA, der har været nævnt, og i den forbindelse vil jeg gerne vide, hvordan man har behandlet lejernes sammenslutning. Her mellem 2. og 3. behandling ønsker jeg, at hvis der kan komme en redegørelse til Landstinget omkring det lovede, så har jeg ikke noget imod det.
Emil Abelsen, landsstyremedlem for Økonomiskae Anliggender og Boliger:
I forbindelse med Hans Pavia Egedes og Akulliit Partiaat's spørgsmål, kan jeg oplyse, at det forslag, der blev forelagt ved førstebehandlingen, er sendt til høring i lejernes sammenslutning, IPK. Fra IPK's side er det forordningsforslag, der blev forelagt, videresendt til Lejernes Landsorganisation i Danmark, og vi har ikke hørt noget fra Danmark eller fra IPK. Vi har altså sendt dette spørgsmål til høring i IPK. Hvis du ønsker at få yderligere at vide, så kan du få det skriftligt, og jeg vil også indstille, at det kan ske inden 3. behandling.
Mødeleder:
Det, der blev efterlyst, er blevet besvaret, og jeg har også forstået, at Akulliit Partiaat accepterer dette. Dermed går vi over til afstemning.
Det er dagsordenens punkt 16 "Forslag til landstingsforordning om leje af boliger" 2. behandling.
Dem der går ind for, at forslaget bliver vedtaget i sin foreliggende form, bedes rejse sig. 25.
Så overgår forslaget til 3. behandling i sin foreliggende form uden at blive genbehandlet i udvalget.
Punktet slut.