Samling

20120913 09:26:13
1. behandling

 

 

Forslag til forespørgselsdebat om, hvilke politiske målsætninger har Landsstyret for at sikre, at handicappedes levevilkår bringes på lige fod med andre i samfundet, samt mulighederne for etablering af et handicapvidenscenter.

(Landstingsmedlem Ruth Heilmann, Siumut)

 

Beslutningsforslag om at Landsstyret pålægges, at fremsætte ændringsforslag til landstingsforordning nr. 7 af 3. november 1994 om hjælp til personer med vidtgående handicap således, at vederlagets størrelse i § 9, stk. 2 tilpasses, så det i større omfang end hidtil kan blive i overensstemmelse med modtagerens uddannelses- og indkomstniveau.

(Landstingsmedlem Jens B. Frederiksen, Demokraterne)

   

Svarnotat.

(Landsstyremedlem for Familie og Justitsvæsen)

   

1. behandling.

 

Landsstyret har forpligtet sig til at gøre en særlig indsats for vores handicappede medborgere. I landsstyret lægges der således vægt på, at vi mennesker er ligeværdige og har krav på respekt - uanset om vi er handicappede eller ej. Handicappede skal have mulighed for at deltage i alle dele af samfundet på lige fod med andre borgere.

 

Landsstyret påtænker flere nye initiativer på handicapområdet i de næste år. Landsstyret har allerede en række idéer og planer for udspil på området, og jeg glæder mig til at få sat de handicappede på dagsordenen.

 

Landsstyret har valgt at fokusere på følgende initiativer på området i debatten om de handicappedes forhold.

 

A. Fuld deltagelse i samfundet for de handicappede:

Der skal mere fokus på de handicappede og deres vilkår. De handicappedes muligheder for at tage en uddannelse og få et arbejde skal mærkbart forbedres. De handicappede ønsker også at bidrage til udviklingen af det grønlandske samfund og Landsstyret vil arbejde for at grundlaget herfor forbedres.

 

Landsstyret ønsker at bruge 2007 til at sætte fokus på handicappedes vilkår.

 

Landsstyret har endvidere sat fokus på de handicappedes muligheder for uddannelse og arbejde. Familiedirektoratet og Direktoratet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke har igangsat et samarbejde, der har til formål at arbejde hen mod at vore handicappede får bedre muligheder for at gennemføre en uddannelse og/eller få et arbejde.

 

B. Udlægning af handicapforsorgsområdet til kommunerne:

Landsstyret arbejder hen mod en udlægning af ansvaret for handicapforsorgsområdet til kommunerne. Det er kommunerne der har den tætte kontakt med den handicappede og kender den enkeltes forhold. Det er derfor mest hensigtsmæssigt, at det er kommunerne, der træffer afgørelser på området. En udlægning vil samtidig betyde, at kommunerne bliver nødt til at prioritere aktivt inden for den enkelte tilkendte bevillingsramme, hvilket igen bør medføre at der skabes et bedre grundlag for at styre udgifterne på handicapforsorgsområdet.

 

Familiedirektoratet vil udarbejde en skriftlig evaluering af de indhøstede erfaringer fra forsøgsordningen hvad angår personale og administration, IT, økonomistyring osv. Dette vil ske i samarbejde med KANUKOKA. Familiedirektoratet vil samtidig kortlægge hvilken ressourcer der er nødvendige, for at alle kommuner bliver i stand til at magte opgaven med at overtage handicapforsorgsområdet.

 

For at styrke sagsbehandlingen på handicapområdet i kommunerne, hvilket er en af forudsætningerne for at bane vejen for at det blive muligt at udlægge området, har Landsstyret prioriteret opkvalificering af personale, der arbejder med handicappede.

Der er på Finansloven 2006 afsat midler til afholdelse af et modulopbygget kursus for støttepersoner til retspsykiatriske patienter i forbindelse med hjemtagning af færdigbehandlede retspsykiatriske patienter i Danmark. Kurset forventes at foregå i årene 2006-2008, hvor der i FL 2006 er afsat 1,7 mio. kr. samt henholdsvis 2,6 mio. kr. og 0,9 mio. kr. i følgende overslagsår.

 

Før handicapforsorgsområdet kan udlægges permanent til kommunerne, skal der udarbejdes ny lovgivning og der skal ligeledes gennemføres bloktilskudsforhandlinger mellem Grønlands Hjemmestyre og KANUKOKA.

 

Det er et stort og vigtigt stykke arbejde, der ligger foran os, for at forberede kommunernes overtagelse af handicapforsorgsområdet.

 

C. Revision og opdatering af lovgivning:

Lovgivningen på handicapforsorgsområdet er upræcis og usystematisk og trænger til at blive revideret. Usikkerhed omkring fortolkningen af lovgivningen har betydet skiftende praksis på området og forvirring hos kommunerne omkring regelsættet.

 

Familiedirektoratet vil før sommeren 2006 nedsætte en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Familiedirektoratet, KANUKOKA og relevante direktorater, som skal komme med input og ønsker til Landsstyremedlemmet om udarbejdelsen af en ny og lettere overskuelig handicaplovgivning.

Arbejdsgruppen skal endvidere komme med forslag til en handlingsplan i forbindelse med udlægning af området, samt vurdere og analysere, hvilke behov for lovændringer, der vil være i forbindelse med en kommunal overtagelse af området.

 

Det forventes, at der vil kunne fremlægges udkast til ny landstingsforordning om hjælp til personer med vidtgående handicap på Forårssamlingen 2008 med ikrafttræden 1. januar 2009. Der skal samtidig udarbejdes ny bekendtgørelse og vejledning og afholdes kursus for kommunernes sagsbehandlere om den nye lovgivning.

   

D. Forbedret statistik og dokumentation af forholdene for de handicappede:

Forudsætningerne for en vellykket overdragelse af bevillings- og budgetansvaret til kommunerne er, at der etableres en mere hensigtsmæssig økonomistyring i kommunerne. Familiedirektoratet har derfor nedsat en arbejdsgruppe, der skal etablere et elektronisk registrerings- og styringssystem.

 

Det webbaserede handicapregister virker som journalsystem og kan samtidig anvendes til at holde styr på de økonomiske forhold på handicapområdet. Systemet vil udover at forsyne beslutningstagerne med bedre statistisk materiale, desuden betyde at kommunernes sagsbehandling forenkles.

 

Systemet skal være landsdækkende og alle oplysningerne om de vidtgående handicappede skal registreres og løbende opdateres i en fælles database.

 

Inden den 1. juli 2006 vil man have et basissystem færdigt med stamoplysninger og sagsbehandlingsmodulerne. Systemet skal efterfølgende testes og gennemarbejdes af Familiedirektoratet og i udvalgte kommuner. Det forventes, at systemet vil være taget i brug inden udgangen af 2006.

 

E. Videnscenter for handicappede:

Landsstyret er meget enig i, at der er behov for mere viden om handicappede. I dag hvor det er forholdsvis let at søge viden over internettet, vil Landsstyreområdet bruge denne mulighed og på sin hjemmeside have links til relevante hjemmesider i Grønland og udlandet, hvor der er oplysninger om de forskellige typer af handicap og handicappedes forhold.

 

F. Tabt arbejdsfortjeneste for pasning af handicappet:

Landsstyret har ikke planer om at ændre på ordningen om tabt arbejdsfortjeneste for pasning af en person med handicap i eget hjem. Ordningen fungerer godt, og giver forældre, ægtefæller og andre mulighed for at passe et elsket familiemedlem med et handicap i hjemmet, hvor der ellers ikke er egnede pasningsmuligheder.

 

Landsstyret er ikke enig med landstingsmedlem Jens B. Frederiksen, Demokraterne, i det hensigtsmæssige i, at ordningen skal gøres indkomstafhængig. Det vil gøre ordningen meget dyr at opretholde.

Forældre til børn med handicap har ligesom andre forældre med ikke-handicappede børn, forsørgelses- og omsorgspligt for deres barn, hvad enten de er handicappede eller ej. Normalt får forældre ikke penge for at passe deres børn.

 

Landsstyret er meget enig med landstingsmedlem Jens B. Frederiksen, Demokraterne i, at forældre er de bedste til at give omsorg og kærlighed til deres børn. Handicappede børn har dog behov for - som alle andre børn - at komme ud blandt andre børn og lege og være sammen med andre personer end deres forældre. Handicappede børn får - efter behov - bevilget en støtteperson, medens de er i daginstitution. En støtteperson vil eksempelvis lave øvelser med barnet og sørge for at barnet trives i vuggestuen eller børnehaven.

Handicappede børn skal ikke marginaliseres i hjemmet, men ud og lege og udvikle sig sammen med andre, både handicappede og ikke-handicappede børn.

 

Landsstyret vil i forbindelse med arbejdet med ny landstingsforordning om hjælp til personer med vidtgående handicap analysere og vurdere indholdet af ordningen og først på baggrund af dette arbejde kan det fastlægges om der eventuelt er grundlag og behov for at foretage ændringer i ordningen om vederlag for pasning i eget hjem eller dele heraf.

 

Med disse bemærkninger ser Landsstyret frem til en spændende debat i Landstinget. Inputs vil blive brugt i det videre arbejde med at sætte fokus på vores handicappede medborgere.

 

Landsstyret indstiller samtidig, at det fremlagte beslutningsforslag fra landstingsmedlem Jens B. Frederiksen, Demokraterne, ikke imødekommes.