dagsordenens punkt 19-1 |
||
1. behandling | 2. behandling | 3. behandling |
Mandag
den 21. februar 1994 kl. 16.35.
Mødeleder: Lnadstingsformand Bendt Frederiksen
Vi går over til punkt 19 på dagsordenen og det er forslag til landstingsforordning om forældreorlovsydelse. Partiet Atassut er forslagsstiller. Knud Sørensen fremsætter forslaget.
Knud Sørensen, Atassut:
I henhold til ?? 10 og 22 i landstingslov nr. 11 af 20. oktober 1988 om Landstinget og Landsstyret, skal partiet Atassut hermed fremsætte følgende forslag til behandling på førstkommende landstingssamling:
Loven har til formål at skabe økonomisk grundlag for, at beskæftigede lønmodtagere med børn i alderen 0-8 år kan opnå orlov til at passe egne børn i en længere periode. Loven har tillige til formål at sikre jobrotation gennem besættelse af stillinger, der bliver ledige i orlovsperioden.
Jeg henviser til de forskellige paragraffer i forslaget, som er klart, og dertil skal vi komme med de generelle bemærknininger. Inden det skal jeg sige, at denne forordning foreslås ikraftsat den 1. januar 1995, og at den skal have virkning til 1. januar 1997.
Som vort samfund har udviklet sig, er det meget vanskeligt for en familie at klare sig økonomisk, hvis ikke begge parter i en familie har arbejde. Samtidig er arbejdsløsheden vokset kraftigt. Disse forhold har dels øget kravet til antallet af daginstitutioner og dagplejepladser og dels øget kommunernes udbetalinger af takstmæssig hjælp og sociale udgifter i almindelighed.
Atassut mener, at vi skal gå nye veje. Daginstitutioner er meget dyre, såvel opførelsesmæssigt som driftsmæssigt, og samfundet har da heller ikke været i stand til at honorere kravet til antallet af pladser. Arbejdsløshed giver ikke alene akutte økonomiske problemer. Det giver også psykiske problemer og virker sjæleligt nedbrydende. Når man samtidig betænker, at det alt andet lige er bedst for barnets udvikling, hvis det i de tidlige barneår har så tæt kontakt med i hvert fald én af forældrene som overhovedet muligt, så vil en forældreorlovsordning løse 3 problemer på én gang. Børnene vil blive mere harmoniske og få et bedre udgangspunkt i dets videre udvikling. De arbejdsløse vil få flere jobmuligheder, og behovet for institutionspladser vil falde. Økonomisk vil ordningen højst medføre begrænsede merudgifter, idet de afledte besparelser i stor udstrækning vil opveje udgifterne.
Henriette Rasmussen, landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked:
Landsstyret har med interesse modtaget Atassuts forslag til en landstingsforordning om forældreorlovsydelse. Formålene med forslaget er at skabe økonomisk grundlag for at beskæftigede lønmodtagere kan opnå orlov til at passe sine egne børn, og samtidig at sikre jobrotation gennem besættelse af de stillinger, der bliver ledige i orlovsperioden. Idet Landsstyrets overordnede politik blandt andet er at skabe forbedringer af børnefamiliernes vilkår og at aktivere den ledige del af arbejdsstyrken, finder Landsstyret, at der bør ske en grundig vurdering af forslagets perspektiver og konsekvenser.
Landsstyret har bemærket sig, at den foreslåede ordning grundlæggende hviler på aftaler mellem arbejdsgiveren og lønmodtageren. Lønmodtageren vil således ikke have noget egentligt krav på forældreorlov, idet orloven kun kommer på tale, såfremt arbejdsgiveren giver sin accept heraf.
Arbejdsgiveren har ifølge forslaget en pligt til at ansætte en ledig i den stilling, der midlertidigt bliver ledig, idet han i modsat fald skal betale orlovsydelsen. Blandt andet under hensyn hertil må man formode, at arbejdsgiverne vil være noget tilbageholdende med at indgå orlovsaftaler med sine ansatte, og at ordningen derfor må befrygtes kun at komme enkelte lønmodtagergrupper, herunder grupper i bestemte erhverv, til gode.
Forslaget vil efter sin ordlyd endvidere alene tilgodese lønmodtagere, der er medlem af bestemte faglige organisationer, idet forældreorlovsydelsen er tæt knyttet til en berettigelse til takstmæssig hjælp, der netop kun er forbeholdt medlemmer af SIK og IIP.
Ifølge forslaget skal forældreorlovsydelsen være en Landskasseudgift, og finansieringen skal aftales nærmere mellem Landsstyret og KANUKOKA. Det er imidlertid Landsstyrets opfattelse, at der vil være behov for en nærmere undersøgelse af de økonomiske konsekvenser for såvel Landskassen, for kommunerne og for arbejdsgiverne, før finansieringen kan fastsættes endeligt. Beregninger heraf vil forudsætte et kendskab til ordningens udnyttelsesgrad. Det har ikke været muligt forinden sagens forelæggelse for Landstinget at tilvejebringe et sikkert kendskab hertil.
På baggrund af usikkerheden omkring forslagets sociale følger, dets konsekvenser for arbejdsmarkedet og de økonomiske konsekvenser, skal Landsstyret indstille, at forslaget bliver grundigt behandlet, inden forslaget kommer til afstemning i Landstinget. Der er således behov for en undersøgelse af behovet for en evt. forældreorlovsordning, herunder en høring hos lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationerne. Der synes endvidere behov for en vurdering af forslagets konsekvenser for arbejdsmarkedet og en undersøgelse og beregning af forslagets økonomiske konsekvenser, herunder en drøftelse med KANUKOKA og lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationerne omkring finansieringsspørgsmålet og de arbejdsmarkedspolitiske konsekvenser iøvrigt. Ved vurderingen af forslagets konsekvenser vil der endvidere kunne drages nytte af de erfaringer, der bliver gjort i andre lande, som på nuværende tidspunkt benytter sig af lignende orlovsordninger.
Landsstyret skal derfor foreslå, at forslaget ikke overgår til 2. og 3. behandling, men at forslagets 1. behandling udsættes til Landstingets efterårssamling 1994, idet Landsstyret dermed vil få tid til at foretage de nødvendige undersøgelser og beregninger og til i samarbejde med arbejdsmarkedets parter at få afklaret de tvivlsspørgsmål, som forslaget rejser.
Ane Sofie Hammeken, ordfører for Siumut:
Vi vil fra Siumut fremkomme med følgende bemærkninger til Atassuts forslag til landstingsforordning om forældreorlovsydelse:
Vi, samfundets tjenere, uanset om vi sidder i Landstinget eller i kommunalbestyrelserne, skal have det som ét af vores vigtigste og fornemmeste formål at arbejde for hele samfundet med henblik på at skabe en tilfreds befolkning, hvor samfundet er velfungerende, og hvor alle borgere bliver behandlet ligeværdigt.
Hvis myndighederne skal arbejde ansvarsfuldt i samfundet, er det meget vigtigt at have for øje, at vilkårene er lige og ens for alle borgere.
Siumut finder det meget vigtigt og har det som formål, at familierne kan leve godt og sundt.
Vi ved, at indførelsen af orlovsordningen i Danmark allerede har skabt problemer, idet nogle kommuner har fået økonomiske problemer i løbet af de to måneder, ordningen har eksisteret. Derfor er det betænkeligt at indføre en sådan ordning i Grønland, når man tænker på vores økonomiske situation.
I Siumut finder vi det meget vigtigt, og det er Siumuts erklærede mål altid at arbejde for at skabe et grønlandsk samfund, der selv kan. Men vi ser helst fra Siumuts side, at borgerne ydes en hjælp, der har det formål, at den ydede hjælp gavner alle, og at den ydede hjælp ikke laver forskelsbehandling af borgerne, og at den ydede hjælp kan bæres af landets økonomi. Derfor kan det være farligt for vort land at lønne folk, der ikke arbejder.
I forbindelse med forordningsforslaget vil vi fra Siumut bede Landsstyret om at undersøge de mulige konsekvenser som følge af forordningsforslagets vedtagelse, herunder de økonomiske følgevirkninger, drøfte det og foretage høring hos KANUKOKA, faglige organisationer og arbejdsgiverorganisationerne, og samtidig undersøge følgerne i et dobbeltsproget land, herunder hvorledes antallet af arbejdstagere er fordelt på sprog hos de forskellige arbejdsgivere.
I forbindelse med undersøgelserne kræver vi fra Siumut, at det undersøges indgående, om den foreslåede orlovsordning gavner beskæftigelsessituationen, og at det sikres, at indførelse af den foreslåede orlovsordning ikke medfører yderligere tilkaldelse af arbejdskraft udefra.
Vi vil fra Siumut endvidere fremføre, at 1. behandlingen af forordningsforslaget udsættes til efterårssamlingen i 1994 på grund af de forskellige ting, der først skal undersøges, idet det skal bemærkes, at Siumut er enig i Landsstyrets forslag desangående.
Med disse bemærkninger indstiller vi, at 1. behandlingen af forordningsforslaget udsættes til efterårssamlingen.
Agnethe Nielsen, ordfører for Atassut:
Atassuts forslag om landstingsforordning om forældreorlovsydelse har Landsstyret modtaget med interesse. Det fremgår af svarnotatet, og det er vi glade for.
I bemærkningerne til forslaget er der klare begrundelser for fremsættelse af lovforslaget, idet vi går ud fra, at man har nærlæst forordningsforslaget. Den gang, da vi skabte muligheden for orlov i forbindelse med adoption, da sagde man, at man ud fra de erfaringer man høstede, kan drøfte muligheden for at forlænge ordningen. Allerede den gang ønskede man en længere orlovsperiode. Nærværende forslag kan betegnes at være tæt på denne ordning, men der er en forskel. Her er der mulighed for, at forældrenes orlov kan vare fra 13 til 36 uger som maksimum.
Man siger gang på gang, og understreger, at man så vidt muligt skal have tæt kontakt med sine forældre. Der gives mulighed herfor i nærværende forslag. Også fravær fra arbejdspladsen på grund af barnets sygdom vil vi komme ud over. Der er jo mange forældre, der har små børn, der er syge, og de er altid kede af, at de ikke kan møde på arbejde på grund af dette problem.
Med henvisning til Atassuts klare begrundelser for forslaget mener vi, at forslaget bør støttes i princippet. Vi ved, at såfremt forslaget skal realiseres, er der nogle nødvendige undersøgelser, der skal foretages, hvilket jo også fremgår af svarnotatet. Derfor mener vi fra Atassuts side og indstiller, at der tages principbeslutning om forslaget her i Landstinget i forbindelse med denne forårssamling I.
Ole Lynge, ordfører for Inuit Ataqatigiit:
Til forslaget om landstingsforordning om forældreorlovsydelse har Inuit Ataqatigiit følgende bemærkninger:
Som det er nævnt i forslaget samt svarnotatet desangående, ville en eventuel forældreorlovsydelse medføre konsekvenser af både positiv og negativ art. Selve formålet om at styrke børnenes tryghed, formindske arbejdsløshed og formindske behovet for børneinstitutioner er i sig selv støtteværdigt.
Såfremt sådan en forældreorlovydelse skal indføres, er det for Inuit Ataqatigiit vigtigt at sikre, at forældrenes ret til et selvstændigt arbejde ikke svækkes, samtidig med, at sådan en ordning må have til formål at styrke forældrenes ansvar som sådan. Det er derfor nødvendigt, at ordningen tager sigte på at afhjælpe forældre, der allerede er i denne situation, og at disse sikres at kunne vende tilbage til en virksomhed.
Et af Inuit Ataqatigiit's arbejderpolitiske formål er at fremme arbejdernes ret til at have medbestemmelse på arbejdspladsen. Derfor er det vigtigt for os, at man ikke alene på bekostning af arbejdsretten tager skridt til at indføre regler, der kan være modstridende. Selvfølgelig er det vores pligt at formindske manglen på børneinstitutioner og/eller styrke forældrenes samkvem med børnene.
Erfaringerne fra andre lande med tilsvarende regler er stadigvæk mangelfulde. Derfor vil det ikke være på sin plads, at vi på nuværende tidspunkt tager stilling til forordningsforslagets enkelte punkter, også når arbejdsmarkedets parter endnu ikke har taget stilling til disse spørgsmål. Derfor er Inuit Ataqatigiit enig i Landsstyrets indstilling om, at forslagets 1. behandling udsættes til efterårssamlingen 1994.
Bjarne Kreutzmann, ordfører for Akulliit Partiiat:
Akulliit Partiiat er enig i, at forslaget ikke overgår til 2. og 3. behandling, men at forslagets 1. behandling, på grundlag af de nævnte forhold samt undersøgelse af en række konsekvenser, som forslaget vil medføre, udsættes til Landstingets efterårssamling 1994. Vi vil gerne tage stilling til det, når forslaget bliver fremsat. Vi vil ikke gå i detaljer.
Nikolaj Heinrich, ordfører for Issittup Partiia:
De år, hvor vi i samfundets familier levede sammen med en far, der driver et erhverv, og en mor, der arbejdede i hjemmet og havde ansvaret for børnene, er nu forbi, da vore levevilkår i vore dage er blevet så forpligtende, at det er blevet nødvendigt for begge ægtefæller, der har mulighed herfor, at have erhvervsarbejde.
Såfremt man ikke kan følge med i de krav, som begge ægtefællers udearbejde har til følge, vil de i forvejen store samfundsproblemer blive endnu større, og derfor mener jeg, at dette forslag fra Atassut kræver en grundig gennemdrøftelse. Forslaget er jo af vigtighed, og det har også et budskab om, at vore levevilkår i dag trænger til at blive forbedret.
Vi har ellers allerede lovgivning omkring børns fødsel, men når man ser på de reelle forhold i dag, og når man er vidende om Atassuts helt rigtige formål med sit forslag, er der grund til at tænke i nye baner. Derfor er Landsstyrets indstilling om, at man inden forslagets realisering først gennemfører undersøgelser og beregninger velbegrundet, især med hensyn til de meget vigtige konsekvenser, som forslaget, såfremt det realiseres, vil få for dem, det omhandler. F.eks. er det vigtigt at få afklaret, hvad arbejdsgiverne mener om forslagets konsekvenser og ikke mindst må de økonomiske konsekvenser afklares, da samfundets økonomiske bæreevne må danne grundlag for disse.
Må jeg med disse korte bemærkninger til sidst udtale, at jeg finder det vigtigt med hensyn til nærværende forslag, at Landstinget tager en stillingtagen, men i denne stillingtagen er det meget vigtigt, at dette lovforslag først kommer til 2. og 3. behandling til efterårssamlingen, da det her er meget vigtigt først at have fået afklaret, hvilke konsekvenser forslaget vil få, såfremt det bliver realiseret, hvilket Landsstyret også har givet udtryk for.
Henriette Rasmussen, landsstyremedlem for Sociale Anliggender og Arbejdsmarked:
Jeg takker for de fremsatte bemærkninger fra landstingsmedlemmerne. Jeg kan forstå, at forslaget har interesse for alle, og jeg kan forstå, at flertallet hilser vores ønske om en nøje undersøgelse velkommen.
Atassuts ordfører ønskede at man tager en principbeslutning om forslaget. Der mener jeg, at man ikke kan tage en principbeslutning om en sag, hvor man ikke kender så mange sider af sagen. Jeg mener, at vi ikke har grundlag for at gennemføre denne principbeslutning, og jeg mener heller ikke, at vi kan tage det ansvar, at Landstinget begynder at lovgive omkring spørgsmål, der endnu ikke er afklaret. Det vil jeg ikke anbefale, og det kan heller ikke være vores ansvar. Derfor anmoder vi om, at man stopper 1. behandlingen og vender tilbage til sagen i forbindelse med efterårssamlingen, når vi har samlet de oplysninger, der skal til. Dermed vil Landsstyret og udvalget få tid til at gennemføre disse undersøgelser. Derfor ønsker vi at 1. behandlingen udsættes til efterårssamlingen 1994.
Agnethe Nielsen, ordfører for Atassut:
Ganske kort. Vi er glade for at partiet Atassuts forslag bliver hilst velkommen. Således kan vi gå ind for, at sagen udsættes til efterårssamlingen 1994.
Mødeleder:
Således er Landsstyrets indstilling vedtaget af Landstinget og hermed stoppes 1. behandlingen, og når de nødvendige undersøgelser er gennemført, vil man komme tilbage til sagen i forbindelse med efterårssamlingen 1994, og således er landstingsmødet slut for i dag.
Punktet sluttet.