Samling

20120913 09:26:39
Bilag 3

NAMMINERSORNERULLUTIK OQARTUSSAT - GRØNLANDS HJEMMESTYRE Ilaqutariinnermut PeqqissutsimulluNaalakkersuisoq


Landsstyremedlemmet for Familie og Sundhed


Postbox 1160 - 3900 Nuuk. Tlf. (+299) 34 50 00. Telefax (+299) 32 55 05.


 


 


                                                                                             Ulloq/dato: 30. september 2004


                        J. nr:                                       45.09.20


 


 


Talepapir i forbindelse med Familie- og Sundhedsudvalget torsdag den 30. september 2004


 


 


Landstingets Familie- og Sundhedsudvalg har ønsket yderligere oplysninger ifm. samråd den 30. september 2004.


 


Tilsyn og håndhævelse

  • Overtrædelse af reglerne for salg og mærkning af tobaksvarer kan straffes med bøde, og anmeldelse af overtrædelser anmeldes derfor til politiet. Ligesom ved alkohollovgivningen, findes der ikke en egentlig tilsynsmyndighed udover politiet. Det har dog vist sig at borgerne ofte er meget opmærksomme på reglernes overholdelse, og derfor ofte informerer myndighederne om eventuelle overtrædelser. 

 


Der bliver hos sundhedsmyndighederne ikke oprettet en tilsynsmyndighed til at varetage overholdelsen af forordningens regler om røgfrit miljø. Landsstyret har i stedet valgt at udnytte det allerede eksisterende tilsynssystem indenfor arbejdsmiljøet på Hjemmestyrets arbejdspladser. I Grønlands Hjemmestyret er der oprettet et sikkerhedsudvalg med repræsentanter i de enkelte direktorater. Udvalgets opgave er bl.a. at planlægge og koordinere arbejdsmiljøindsatsen ud fra et sikkerheds- og sundhedsmæssigt synspunkt, mens repræsentanternes opgave er at kontrollere at reglerne bliver fulgt. Landsstyret vil tage kontakt til sikkerhedsudvalget for at sikre at også reglerne om røgfrit miljø vil indgå i deres regelgrundlag. Eventuelle overtrædelser kan meldes til ledelsen, som sørger for at rette op på dette.


 


Arbejdstilsynet

  • En tidligere tobaksforordning omfattede også private virksomheder og erhvervsdrivende, men her viste det sig at være vanskeligt at indgå samarbejdsaftaler omkring varetagelse af tilsynet, idet de forespurgte myndigheder, herunder Arbejdstilsynet, ikke ønskede at medvirke. Dette var grunden til, at private virksomheder blev undtaget af ændringsforordningen i 2000. I stedet vil sikkerhedsudvalg og -repræsentanter varetage overholdelsen af reglerne om røgfrit miljø på lige fod med andre regler om arbejdsmiljøet.

 


Sanktioner for reglerne om røgfrit miljø

  • Der er ikke indført straffeforanstaltninger til forordningsforslagets regler om røgfrit miljø, da det vil være umuligt at administrere en eventuel bødestraf overfor medarbejdere eller ledelsen. Kollegaer eller ledere skulle i så fald melde hinanden til politiet, hvorefter der kunne gives en bøde. Dette ville medføre en enorm administrativ omkostning for både Hjemmestyret, kommunerne og ikke mindst politiet, der i forvejen har begrænsede ressourcer. Forhåbentlig vil brugen af sikkerhedsudvalget medføre at reglerne bliver overholdt, og Landstinget derfor ikke behøver at overveje straffeforanstaltninger overfor Hjemmestyret og kommunernes medarbejdere

 


Tidligere har der været en del tvivl om fortolkningen af reglerne om røgfrit miljø i den gældende tobaksforordning. Dette har medført at reglerne har været meget vanskelige at administrere for sikkerhedsudvalget, ledelsen og de ansatte. Dette bliver nu afhjulpet i forordningsforslaget, da det bliver gjort helt tydeligt at rygning kun er tilladt i dertil indrettede rygelokaler. Tilsynet bliver derfor lettere at administrere for sikkerhedsgrupperne og -udvalgene, da der ikke længere er fortolkningstvivl. 


   


Med venlig hilsen 


 


Asii Chemnitz Narup