Årsberetning 2005
Landstingets arbejde er organiseret på den måde, at det samlede Landsting afholder mindst to årlige møderækker til forberedelse og behandling af landets lovgivning. Det sker typisk under en forårssamling af 6-7 ugers varighed og en efterårssamling af 8-9 ugers varighed. Derudover arbejder Landstingets udvalg året igennem med anliggender indenfor deres respektive fagområder. Landets borgere og interessegrupper kan til enhver tid henvende sig til udvalgene med henblik på at gøre politikerne opmærksomme på særlige forhold, der menes at fortjene politiske initiativer.
Året 2005 blev i høj grad præget af afholdelsen af ekstraordinært valg til Landstinget. Valget blev udskrevet ved Landstingets vedtagelse af landstingslov til ekstraordinært valg på en samling den 23. september 2005. I forbindelse med udskrivelse af valg vedtog Landstinget en midlertidig finanslov for 2006.
Valget blev afholdt den 15. november 2005 og Landstinget kunne igen samles i sin nye sammensætning først i december måned. Dette års beretning indeholder således Landstingets sammensætning såvel før som efter valget i november måned. Valgets resultat skabte grundlag for den første landsstyrekoalition i Grønlands historie med tre partier i samarbejde.
Til understøttelse af landstingsarbejdet året igennem råder Landstinget over en organisation, der leverer serviceydelser til Formandskabet, udvalgene og de enkelte Landstingsmedlemmer til forberedelse af lovgivningsarbejdet, gennemførelse af samlinger og udvalgenes løbende arbejde. Denne organisation benævnes Landstingets Bureau og består af en fast medarbejderstab på 28 ansatte.
Landstingets arbejde understøttes endvidere af de enkelte partiers sekretariater, der får stillet kontorfaciliteter og en partikonsulent til rådighed af Landstinget. Partisekretariaterne samarbejder såvel med Landstingets politiske grupperinger som med Landstingets Bureau om den mest hensigtsmæssige tilrettelæggelse og gennemførelse af Landstingets arbejde.
Det har været indtrykket i 2005, at udviklingsarbejdet omkring samarbejdet mellem partisekretariaterne og Landstingets Bureau har båret frugt. Det anses derfor, at partisekretariaternes rolle i det parlamentariske arbejde med fordel vil kunne styrkes yderligere.
Igen i 2005 har Landstingets Formandskab forestået afholdelse af Ungdomsparlamentet. Stillet overfor politikernes væsentligste opgave, at prioritere anvendelsen af de økonomiske midler der er til rådighed for løsning af samfundets mange opgaver, stiftede de unge mennesker fra landets uddannelsessteder bekendtskab med demokratiets virkemåde og begrænsninger. Skønt Ungdomsparlamentet 2005 naturligvis må karakteriseres som en form for rollespil, var det endnu engang en lærerig og inspirerende oplevelse for såvel politikere som de unge ¿parlamentarikere¿.
Landstingsformanden
Jonathan Motzfeldt