Lovgivningen rammer skævt: barslende kan ikke blive boende i deres kollegiebolig

22.07.2021

Pitaq, studenterrådet på Ilisimartussarfik, har fat i den lange ende, når de problematiserer § 38 i loven om kollegier. For det kan have negative konsekvenser, når en lov foreskriver, at barslende er nødt til at forlade deres kollegiebolig og afbryde deres uddannelse, for at tage den barsel som en anden lov giver dem ret til. Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vil have kigget lovgivningen efter i sømmene.

 

Grønland hungrer efter herboende uddannet arbejdskraft. Samtidig er kollegieloven, der skal sikre boliger til uddannelsessøgende, udformet sådan, at man i værste fald risikerer, at barslende dropper helt ud af deres uddannelse.

 

Vi er alle enige i, at flere unge skal uddanne sig, og med et konstant fokus på frafald på uddannelser giver det ingen mening, at vi har indrettet loven sådan, at barselsorlov automatisk betyder, at man skal afbryde sin uddannelse og fraflytte sin kollegiebolig udtaler udvalgsformand Sofia Geisler.

 

Udvalget påpeger, at manglen på kollegieboliger også er en udfordring, men at det ikke bør betyde at barslende smides ud af deres bolig.

 

Vi kan simpelthen ikke forsvare, at barslende skal ud og finde en ny bolig fordi de tager sig af et nyfødt barn. Det betyder jo også, at der bør bygges flere kollegier, så alle uddannelsessøgende, der flytter til en uddannelsesby, har et sted at bo. udtaler Sofia Geisler.

 

Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke har stillet spørgsmål til Naalakkersuisut, for at få afklaret om, der er en lovændring på vej, og opfordrer Naalakkersuisoq for Uddannelse til at komme med en udtalelse.

 

Sofia Geisler

Formand for Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke

For yderligere oplysninger kan udvalgets formand kontaktes på mobil +299 58 81 55