Pressemeddelelse fra Landstingets 1. næstformand Agathe Fontain på vegne af Formandskabet
Demokraternes Formand mangler belæg for usammenhængende angreb på Landstingets Formandskab
Demokraternes Formand angriber endnu engang Formandskabets integritet på grundlag af en opfattelse af demokrati, hvor Landstingsmedlem Per Berthelsen finder det berettiget at nedvurdere Formandskabet, når Landstinget ikke følger hans forslag.
En god forvaltningsretlig grundsætning tilsiger, at det lige skal behandles lige. Den grundsætning praktiserer Landstingets Formandskab.
Som de fleste forstår, implicerer denne anerkendte grundsætning imidlertid ikke, at det ulige ikke må behandles forskelligt. Denne forståelse af grundlæggende principper præger desværre ikke Landstingsmedlem Per Berthelsens gentagne ubegrundede udfald i medierne imod Landstingets Formandskab.
Efter en pause i Landstingets møde den 5. maj 2006 af 2 timer og 3 kvarters varighed forlængede Landstinget sit møde til kl. 20.15 for at kunne behandle de på dagsordenen optagne punkter. Fortsættelsen af mødet blev besluttet ved afstemning i salen med 19 stemmer for og 6 imod.
Forud for afstemningen i salen havde Demokraternes partisekretariat kl. 16.51 fremsendt en hasteanmodning til Landstingets Formandskab om udsættelse af punkterne 49 og 96 om tilskud til det politiske arbejde samt punkt 62 om varetagelse af flere hverv som folkevalgt. Begrundelsen for den ønskede udsættelse fra dagens igangværende møde den 5. maj til et tidspunkt efter den 15. maj 2006 var ifølge henvendelsen, at forslagsstilleren Per Berthelsen ville være bortrejst fra den 6. til den 14. maj 2006.
Under hensyn til at punkterne 49 og 96 skulle behandles i sammenhæng, samt at punkt 96 kræver 3 behandlinger i Landstinget som lovforslag, ønskede et flertal i Formandskabet ikke at indstille til Landstinget, at de nævnte punkter skulle udsættes. Landstingsmedlem Per Berthelsen modtog meddelelse herom kl. 17.45, hvor det ligeledes oplystes, at ønsket om udsættelse naturligvis kunne gøres til genstand for Landstingets stillingtagen. Der blev som nævnt taget stilling til spørgsmålet om udsættelse ved Landstingets beslutning, hvor 19 medlemmer ønskede at fortsætte mødet, medens 6 medlemmer ønskede at udsætte behandlingen af de resterende punkter på dagsordenen.
Landstingets beslutning om at fortsætte mødet den 5. maj 2006 tør antages at være begrundet i ønsket om at behandle de forslag den enkelte dags møder indeholder. Derved fremmes muligheden for planlægning af udvalgsarbejdet og Landtingets møder.
I den aktuelle situation ville en udsættelse som ønsket af Demokraterne have betydet 3 behandlinger af punkt 96 om partitilskud i løbet af kun 1 uge mellem den 16. og den 23. maj 2006. En sådan behandling ville bestemt ikke have levet op til et ønske om grundig behandling.
Når Landstingsmedlem Per Berthelsen i pressen hævder, at dagsordenspunkterne blev gennemført på en måde, så man fraveg sædvanlige principper, er det ikke korrekt.
Det er indlysende forskellige situationer, når et udvalg, en partigruppe eller Landsstyret ønsker udsættelse på grund af manglende svarnotater eller selve forslagets manglende eller sene fremkomst, og når Landstingsmedlem Per Berthelsen ikke vil gennemføre en mødedag udover kl. 18.00, fordi han vil være fraværende i en efterfølgende periode.
Mener Landtingsmedlem Per Berthelsen, at sædvanlige principper fraviges ved mødets fortsættelse udover kl. 18.00, er også det fejlagtigt. Der henvises således til Landstingets møde den 3. maj 2006, hvor behandlingen af et forslag fra et medlem af Demokraterne påbegyndtes kl. 18.15 med afslutning efter kl. 19.00. Landstinget vurderer sædvanligvis sin arbejdsgang løbende under hensyn til sagernes omfang og behovet for at arbejde udover kl. 18.00. Et sådant behov ansås at foreligge den 3. og den 5. maj 2006.