Pressemeddelelse Vedrørende spørgsmål om Landstingsmedlemmers habilitet.
Landstingsloven om sagsbehandling gælder imidlertid ikke for Landstinget. Det hænger sammen med opgavefordelingen mellem på den ene side Landstinget og på den anden side Landsstyret og kommunerne. Landstingets opgave er at lovgive, mens Landsstyrets og kommunernes opgave er at administrere lovene, og herunder træffe afgørelse i sager, på grundlag af den gældende lovgivning.
Hverken grundloven, valgloven, landstingsloven om Landtinget og Landsstyret eller Landstingets Forretningsorden indeholder derfor regler om inhabilitet.
Et landstingsmedlem kan således godt være med til at vedtage eller forkaste et lovforslag, selv om lovforslaget indebærer konkrete økonomiske fordele eller ulemper for det pågældende landstingsmedlem.
Heller ikke i udvalgssammenhæng vil et landstingsmedlem normalt kunne betragtes som inhabil. Det tør dog ikke fuldstændigt udelukkes, at et landstingsmedlem helt undtagelsesvist vil kunne betragtes som inhabil i et udvalgs afgørelse af sager, der er snævert og direkte knyttet til det pågældende udvalgsmedlems person, f.eks. hvor et udvalg afgiver indstilling om ophævelse af et landstingsmedlems immunitet, eller hvor Finansudvalget skal træffe afgørelse i en sag, hvis udfald direkte vil begunstige et medlem økonomisk. Spørgsmålet er dog behæftet med usikkerhed, og ville i givet fald skulle underkastes en nøje juridisk vurdering. Dette har ikke hidtil været aktuelt.
Alligevel forekommer det, at et landstingsmedlem selv vælger ikke at deltage i behandlingen af en sag, hvori det pågældende landstingsmedlem selv har interesser. Hverken et udvalgs flertal eller mindretal kan dog tvinge et landstingsmedlem hertil. Skulle spørgsmålet opstå i forbindelse med den konkrete udvalgsbehandling af en given sag, kan udvalget forelægge spørgsmålet for Landstingets Formandskab til afgørelse.
I relation til pressens dækning af den såkaldte ¿lejer til ejer ordning¿ vedrørende salg af Hjemmestyrets og kommunernes boliger har der verseret spekulationer om inhabilitet med hensyn til flere af Revisionsudvalgets medlemmer. Det skal i denne sammenhæng understreges, at et enigt Revisionsudvalg i sin behandling af spørgsmålet har konstateret, at der ikke i udvalget foreligger en problematik om inhabilitet.
Landstingets Formandskab har ikke modtaget henvendelse om prøvelse af enkelte landstingsmedlemmers habilitet i forbindelse med de ovenfor omtalte spekulationer i medierne.
Med venlig hilsen
Jonathan Motzfeldt
Landstingsformand