Nersornaat uddeling i Danmark

03.08.2004

Landstingsformand Jonathan Motzfeldt overrakte fortjenstmedeljen Nersornaat til 


Torben Lodberg


Erik Norman Svendsen


Erik Sprunk-Jansen


Kirsten Trolle


Mads Lidegaard og


Emilie Nielsen.


Du kan downloade et foto fra overrækkelsen her


Under overrækkelsen sagde Landstingsfomanden følgende til modtagerne af Nersornaat:


Journalist og redaktør Torben Lodberg


Du har igennem hele dit arbejdsliv gjort  en stor indsats indenfor det journalistiske fag. Du blev i sin tid uddannnet indenfor Handel- og kontor, men det var journalistikken og informationstjenesten du videde størstedelen af dit arbejdsliv til.


Udover den lovgivende-, den udøvende- og den dømmende magt er det moderne samfund helt afhængig af den fjerde magt i samfundet, nemlig pressen.


Ytringsfriheden er en forudsætning for at et moderne demokrati kan fungere. Denne frihedsrettighed har du udnyttet og værnet om i din lange journalistiske karriere til gavn for Grønland og den grønlandske befolkning.  Du har arbejdet i mange år i Grønland og har haft din journalistiske løbebane i både KNR og som journalist og redaktør i Atuagagliutit/AG og etablerede i sin tid også det grønlandske nyhedsbureau Tusagassiorfik og var i en lang årrække også journalist ved Hjemmestyrets Danmarkskontors informationsafdeling og med din indsats er vort hjemmestyre og land blevet fremført på bedste vis ude i den store verden. Du arbejder stadig med fremme af kendskabet til Grønland ved ”Foreningen af Grønlandsjournalister”. Dine bestræbelser for at forbedre pressens vilkår har du vist ved din aktive delta­gelse i Grønlands Presseforening, hvor du en årrække sad i bestyrelsen ligesom du har siddet i blandt andet også har siddet i dansk journalistforbund. Ved siden af dit virke som journalist og leder, har forfattergerningen også haft din  interesse gennem dit dels gen­nem dit eget forfatterskab og som medforfatter. Det er en stor glæde at kunne overrække dig Grønlands Hjemmestyres Fortjenstmedalje Nersornaat i sølv. Hjertelig tillykke.


Biskop over Københavns stift Erik Norman Svendsen Du har har lagt en langt og engageret indsats for kirkelivet i Grønland. Inden du blev biskop over Grønlands stift i 1992 medvirkede du med stor interesse i kirkebyggesagen i Napasoq gennem Kirkefondet, hvor du i nogle år var generalsekretær. Ved din tiltræden som biskop over Københavns skift i 1992 blev du også biskop over Grønlands stift, dette medførte at du i 1993 var med til oprettelsen af Grønlands stift og af bispevielsen af vores første biskop Kristian Mørch og senere bispeviede du også vores nuværende biskop Sofie Petersen. Dit store engagement i forbindelse med vort kirkeliv kom også til udtryk da du sagde ja til at påtage dig som formand for Udvalget for den grønlandske Kirkesag og du arbejde med stor entusiasme til nedlæggelsen af udvalget i 1999. Du arbejdede i udvalget for at skabe samarbejde mellem kræfter i Grønland og i Danmark og for at fremme kirkelivet i byer og bygder og for at styrke forbindelsen i kirkelivet mellem Grønland og Danmark.    Da udvalget for den grønlandske Kirkesag blev nedlagt arbejde du for at restformuen på over 100.000 kr,- bliver overdraget som startkapital for det initiativ der er taget til oprettelsen af et mellemkirkeligt stiftsudvalg for Grønlands stift. Et udvalg, som fremover vil fremme denne sag og arbejde på en bredere deltagelse i kontakten mellem kirkeliv i Grønland på den ene side og på den anden side kirkeliv blandt inuit i det cirkumpolare samfund samt de nordiske lande.


Du har som præsident for Det danske Bibelselskab siden 1992 også fulgt og støttet udgivelsen af den nye grønlandske bibeloversættelse. Det er en stor glæde at kunne overrække dig Grønlands Hjemmestyres Fortjenstmedalje Nersornaat i sølv. Hjertelig tillykke.


Direktør Erik Sprunk-Jansen


Du er kendt og respekteret som en dygtig og resultatorienteret leder og dette gav sig også udslag da du i perioden 1973 blev direktør for Greennex A/S indtil 1987, hvor minen i Maarmoralik blev lukket på grund af at ressourcerne var optømte. Dengang bidrog Maarmoralik med ikke betydelige midler til samfundsudviklingen.


Du indførte dengang også, at der årligt blev givet en årsberetning om udviklingen i Maarmoralik overfor Grønlands Landsting. Selvom du forlod Grønland som aktiv erhvervsmand, er der tilkommet dig vigtige erhverv som bestyrelsesmedlem, næstformand og formand i forskellige selskaber og foreninger med hjemsted eller tilknytning til Grønland, som har nydt stor glæde af dit meget store indsigt i grønlandske forhold samt dine store ledelsesmæssige erfaringer, som du blev kendt for ikke kun i Grønland men også i Danmark og i den store verden.


Du har altid i dit arbejde, arbejdet for at udbrede kendskabet til Grønland og dermed også haft en finger med i spillet indenfor turismen, især vinterturismen. Du har gjort Grønland kendt som et attraktivt turistmål ved at lægge Lundbeck A/S’s rejser til Grønland. Det er en stor glæde at kunne overrække dig Grønlands Hjemmestyres Fortjenstmedalje Nersornaat i sølv. Hjertelig tillykke.


Pensioneret konsulent i Statsministeriet Kirsten Trolle


Du blev allerede i 1962 ansat i det daværende Ministeriet for Grønland og har dermed arbejdet i Grønlandstjenesten i mere end 40 år. Du har i hele i karriere vist et enestående og engageret interesse for Grønland. Da Hjemmestyrekommissionen blev nedsat deltog du blandt andet som juridisk medarbejder for Hjemmestyrekommissionen. Da Grønland valgte at melde sig ud af EF bidrog du også aktivt i processen om Grønlands udmeldelse af EF. Dette førte til at du i 1985 på opfordring af Landsstyret blev ansat i Hjemmestyrets Danmarkskontor, hvor du deltog i opbygningen af hjemmestyrets administration især indenfor udenrigsområdet, herunder forhandlingerne om indskrænkningen af Thulebasens område i 1986 samt varetagelsen af Hjemmestyrets interesser i Jan Mayen-retssagen.   


I 1983 blev du ansat i Statsministeriets Grønlandsafdeling med Hjemmestyrets indforståelse, idet det var af stor vigtighed for Grønland, at Statsministeriet blev tilført den viden og forståelse for Grønland, som du Kirsten besidder. Vi skylder dig tak for din mangeårige enestående indsats for Grønland, som du har ydet i over 40 år. Det glæder mig derfor meget at kunne overrække dig Grønlands Hjemmestyres Fortjenstmedalje Nersornaat i sølv. Hjertelig tillykke.   


Cand.Theol og historiker Mads Lidegaard


Du kom i midten af 1950’erne til Ilinniarfissuaq hvor du i en årrække også virkede som underviser og til tider som forstander. Du var blandt dine kollegaer vellidt og elsket blandt dine elever, som den da i dag stadig huskes i blandt dem som en levende og engageret lærer. Du har altid været levende interesseret i samfundsudviklingen og har da også i høj grad været medvirkende til at påvirke den grønlandske samfundsudvikling ved i den grad at have ydet en oplysningen indsats, dels gennem dine utallige artikler, kronikker og bøger om forholdene i Grønland.   


Du var da også pioneren der var med til at lægge grundsten til højskolebevægelsen her i Grønland, du har en stor del af æren til at vi i dag har Knud Rasmussens højskole, da du var en af hovedkræfterne ved etableringen og efterfølgende var formand for i 16 år.   


Der er da også ydet dig en stor og ærefuld erkendelse i Det grønlandske selskab, som udnævnte dig til æresmedlem i 2002 og i talen af Hans Christian Gulløv- Formand for det grønlandske selskab nævntes blandt andet følgende ”Som med­lem af Det grønlandske Selskabs bestyrelse har du været højt værdsat, også som for­mand for Selskabet gennem otte år. I Sel­skabets formålsparagraf udtrykkes blandt andet ønsket om at styrke kendskabet til det grønlandske samfund, herunder dets histo­rie og kultur samt endvidere at støtte det dansk-grønlandske samarbejde, og Mads er på denne baggrund nok det nærmeste vi i dag kan betegne som indbegrebet af Det grønlandske Selskab.” Det er en stor glæde at kunne overrække dig Grønlands Hjemmestyres Fortjenstmedalje Nersornaat i sølv. Hjertelig tillykke. 


Sygeplejerske Emilie Nielsen 


Du er som en af de få grønlændere uddannet sygeplejeske i Danmark, ja du kom til Danmark for over 50 år siden for at få din uddannelse. Du mødte din mand her i Danmark og dette blev grunden til at du er blevet her og har stiftet familie. Du er kendt for dit store sociale engagement blandt dine landsmænd der opholder sig i Danmark enten på grund af sygdom eller som er blevet bosiddende her i landet. Utrætteligt har du hjulpet til når der blandt dine landsmænd har været brug for nogle trøstende og opmundrene ord.   


Dine landsmænd som ikke klarede sig så godt socialt i deres nye land har du arbejdet for i det daværende Pooq. Da Pooq blev nedlagt var du en af initiativtagerne til foreningen ”FBG/Tikeraaq”- Foreningen til støtte for besøgsrejser til fastboende grønlændere i skandinavien. Du er stadig aktiv i foreningen og er en stor støtte i rådgivningen i driften af foreningen. Du har tjent vore landsmænd her i Danmark og dermed gjort tilværelsen lysere og bedre for dem der har haft behov for opmundring og været et forbillede for vore medmennesker.  Vi skylder dig tak for din mangeårige indsats. Det glæder mig meget at kunne overrække dig Grønlands Hjemmestyres Fortjenstmedalje Nersornaat i sølv. Hjertelig tillykke.